Μιλήσαμε για τις ευθύνες και τις αναγκαιότητες που πρέπει να καλυφθούν για να προχωρήσουν όσα συμφωνήσαμε, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Πρώτος στόχος οι μεταρρυθμίσεις που θα διορθώσουν τις αδικίες, λέει ο Τσίπρας. Πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα. Ηθικό θέμα για την Ελλάδα οι γερμανικές αποζημιώσεις.
«Σήμερα μπορέσαμε να συζητήσουμε θέματα της ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος», είπε η Αγκελα Μέρκελ. Υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες που ζουν στη Γερμανία αλλά και εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα.
«Είχαμε πολύ θερμές επαφές», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.
«Είχαμε μια διάθεση καλή συνεργασίας. Υπήρξε καλό πνεύμα συνεργασίας. Και τα δυο κράτη ανήκουν και πρέπει να ανήκουν στην ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ και πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί και τα γεωπολιτικά ζητήματα, πρόσθεσε.
Μιλήσαμε για τις ευθύνες και τις αναγκαιότητες που πρέπει να καλυφθούν για να προχωρήσουν όσα συμφωνήσαμε έως σήμερα.
Θα πρέπει τα οικονομικά στοιχεία να είναι σαφή. Ποιες μεταρρυθμίσεις και πότε θα γίνουν. Δεν θα αποφασίσει η Γερμανία. Οι αποφάσεις θα αποτιμηθούν αλλού, τόνισε η καγκελάριος.
Θέλω η Ελλάδα να γίνει μια εύρωστη χώρα, να αναπτυχθεί και να μειώσει την τεράστια ανεργία των νέων. Αυτό απαιτεί μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, σημείωσε.
Τα διμερή θέματα
Συζητήσαμε και θέματα που μας αφορούν σε διμερές επίπεδο. Υπάρχει η task force που δουλεύει για την Ελλάδα σε τομείς όπως η υγεία και θέλουμε να ακούσουμε τις θέσεις της Ελλάδας για αυτή.
Τσίπρας: Πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα
Προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο και να ανταλλάξουμε απόψεις. Μέσα από το διάλογο μπορούμε να βρούμε συναινέσεις και λύσεις, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως μου είπε στο τηλέφωνο η κυρία Μέρκελ καλύτερα να μιλούμε μεταξύ μας παρά να μιλάνε οι άλλοι για εμάς, πρόσθεσε.
Η χώρα συμπληρώνει πέντε χρόνια από την εφαρμογή προγράμματος διάσωσης που επέφερε τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή. Ένα πρόγραμμα πρωτοφανές το οποίο όμως δεν ήταν success story. Χάσαμε 25% του ΑΕΠ και είχε τεράστιες επιπτώσεις, όπως το ότι δημιούργησε τεράστια ανεργία των νέων. Παράλληλα δεν έπιασε στόχους όπως το γεγονός ότι το χρέος αυξήθηκαν.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να λέμε για όσα έγιναν φταίνε οι άλλοι. Υπάρχουν και εσωτερικές αιτίες που συνέβαλαν για να μπει η Ελλάδα στην κρίση. Τα πέντε χρόνια του προγράμματος δεν συνέβαλαν ώστε να τις αντιμετωπίσουμε.
Το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ότι καλό έγινε τα τελευταία χρόνια αλλά να διορθώσουμε τις παθογένειες. Αυτό θα γίνει μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν φορολογική δικαιοσύνη, θα χτυπήσουν την διαφθορά και θα βάλουν και τους άλλους να πληρώσουν.
Είναι θετικές οι συζητήσεις για να οριοθετήσουμε κοινούς στόχους και να καταγράψουμε διαφορές τις οποίες θα γεφυρώσουμε με αυτό τον τρόπο.
Οι διμερείς σχέσεις
Προτεραιότητα είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια: ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνε για τα δεινά μας.
Το δεύτερο είναι να δουλέψουμε από κοινού για να χτυπήσουμε τη διαφθορά που κράτησε την Ελλάδα καθηλωμένη. Θέλουμε την βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης και μια από αυτές θα είναι η δικαστική συνδρομή για το θέμα της Siemens.
Το τρίτο είναι να διευθετήσουμε διαφορές από το παρελθόν. Οι γερμανικές επανορθώσεις δεν είναι υλική διεκδίκηση για εμάς αλλά πρωτίστως ηθικό θέμα.
Ο διπλός σεβασμός
Σεβόμαστε αν και διαφωνούμε με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά πρέπει να σεβόμαστε και τη δημοκρατία. Αν αυτό το καταφέρουμε τότε η Ευρώπη θα γίνει καλύτερη και η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Οι μεταρρυθμίσεις και η ρευστότητα
«Εκπροσωπώ την Γερμανία. Η ορθότητα συγκεκριμένων μέτρων αφορά το Eurogroup και θα κριθεί από αυτούς», είπε η Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Εμείς μπορούμε μόνο να ανταλλάξουμε απόψεις. Πήραμε ως αφετηρία την 20η Φεβρουαρίου και γι’ αυτό συζητήσαμε».
«Δεν ήρθα στην Γερμανία για να ζητήσω χρήματα για να πληρώσω μισθούς και συντάξεις», είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι κατασχέσεις περιουσίας και οι αποζημιώσεις
«Κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης δεν εξέφρασε την πρόθεση να καταληφθούν κτίρια του γερμανικού δημοσίου, όπως το ίδρυμα Γκαίτε», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Η ελληνική πλευρά έθεσε ένα νομικό ζήτημα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Αυτή την πρωτοβουλία εκ νέου (έγινε και από την προηγούμενη κυβέρνηση) δεν την συσχετίζουμε την κρίση. Είναι διμερές ζήτημα, ξεχωριστό που έχει ηθική αξία. Οι παρανοήσεις δημιουργούν στερεότυπα που πρέπει να σπάσουν.
Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι νομικά και πολιτικά το ζήτημα έχει κλείσει. Είπαμε όμως ότι έχουμε πλήρη επίγνωση των αυθαιρεσιών που έκανε το καθεστώς των Ναζί στην Ελλάδα. Αυτές οι θηριωδίες ίσως δεν είναι τόσο γνωστές στους γερμανούς αλλά γι’ αυτό δημιουργήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον.
Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε σε αυτό το πλαίσιο για να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη, υπογράμμισε.
Για την Μέρκελ
«Είναι σημαντικό ότι ακούει και θέλει να προωθήσει τα θέματα», είπε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε εξαιρετικά άδικο τόσο για την καγκελάριο όσο και για τον γερμανικό λαό το πρωτοσέλιδο του Spiegel που έδειξε την Μέρκελ με αξιωματικούς των Ναζί στην Ακρόπολη. Υπενθύμισε ότι διαμαρτυρήθηκε για την γελοιογραφία που απεικόνιζε τον Σόιμπλε με στολή Ναζί.
Η γεωπολιτική
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρέπει να συζητήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον που θα στηρίζεται στους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και τον σεβασμό των λαών.
Η λίστα και οι υποχρεώσεις
Τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας είναι γνωστά, τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις με αποτέλεσμα να μην έχει πάρει χρήματα από τις δόσεις από το περασμένο καλοκαίρι.
Εδώ ήρθαμε για να εντοπίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που θα μας οδηγήσει μπροστά. Αν υπάρξει λύση στο πολιτικό πλαίσιο τα θέματα αντιμετωπίζονται. Δεν ήρθα να πάρω οικονομική βοήθεια, επανέλαβε, αλλά να συζητήσω για να βρούμε κοινό τόπο. «Η σημερινή συνάντηση νομίζω είναι σημαντική για να χτίσουμε μια εποικοδομητική σχέση.
Από την πλευρά της η Μέρκελ δήλωσε ότι υπάρχει η πρόταση για την αναπτυξιακή τράπεζα και αν θέλει η Ελληνική πλευρά μπορούμε να το συζητήσουμε. Είναι μια πρώτη συνάντηση και σε αυτή θέλουμε να συζητήσουμε τα διμερή μας θέματα, τόνισε.
Με πληροφορίες από capital.gr και euro2day.gr
Με λιγα λογια κ. Τσιπρα η ΕΕ και η Γερμανια δεν μπορει να δεινη συνεχως χρηματα χωρις να ξερη που πανε. Δηλαδη , πρεπει να σοβαρευτητε και να κοιταξετε να κυβερνησετε. Τα μεγαλα λογια πρεπει να σταματησουν. Τωρα ειστε πρωθυπουργος και οχι αντιπολιτευσις