Οι προειδοποιήσεις των φαρμακοποιών για διακοπή των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων σε περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν επανέφερε το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, φαίνεται πως τελικά «έπιασαν τόπο».
Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη διάρκεια του φαρμακευτικού συνεδρίου Hellas Pharm, στη νομοθετική ρύθμιση, την πρώτη του υπουργείου Υγείας, που θα κατατεθεί στη Βουλή θα καταργηθεί η δυνατότητα κατοχής περισσότερων από μίας άδειας ανά φαρμακοποιό (η οποία σύμφωνα με το υπουργείο ευνοούσε τη δημιουργία μεγάλων αλυσίδων φαρμακείων σε βάρος των «φαρμακείων της γειτονιάς»), ενώ παράλληλα αναμένεται να μπει τέλος στο διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων. Σε ότι αφορά μάλιστα το θέμα των αδειών, η δυνατότητα πολλαπλής κατοχής «παγώνει» ουσιαστικά από σήμερα και μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου, όπως σημειώνει ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο, θα καθοριστεί ανώτατο όριο λειτουργίας των φαρμακείων, μέχρι 48 ώρες μαζί με τις εφημερίες. Το ωράριο θα είναι ευέλικτο, αλλά κοινό για τα φαρμακεία κάθε πόλης και θα διαμορφώνεται από τις κατά τόπους Περιφέρειες και φαρμακευτικούς συλλόγους, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης τύπου, είχε στείλει σαφές μήνυμα προς το υπουργείο Υγείας πως το διευρυμένο ωράριο, δηλαδή να μπορεί κάθε φαρμακείο να λειτουργεί όποιες και όσες ώρες θέλει, απορρυθμίζει και στην ουσία καταργεί τις εφημερίες. Πιο συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί ζήτησαν από τον Π. Κουρουμπλή να άρει το διευρυμένο ωράριο, μια απόφαση του προηγούμενου υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη που είχε ληφθεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στην αγορά, να καταρτίσει σταθερές ώρες λειτουργίας για όλα τα φαρμακεία και τέλος να καταργήσει την απόφαση σύμφωνα με την οποία ένας φαρμακοποιός μπορεί να έχει πάνω από μια άδειες φαρμακείων. Ο κ. Λουράντος είχε μάλιστα στείλει τελεσίγραφο στην ηγεσία του υπουργείου πως αν δεν εφαρμόσει το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και δεν συμπεριλάβει τις αλλαγές στο νομοσχέδιο, τότε θα βρει τους φαρμακοποιούς «απέναντί της». Δέκα ημέρες μετά το «τελεσίγραφο», οι φαρμακοποιοί λαμβάνουν δεσμεύσεις και για τα τρία αυτά αιτήματά τους.
Δυσαρέσκεια φαρμακευτικών
Σειρά αιτημάτων για ρύθμιση της αγοράς φαρμάκου και ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων αναμένεται να καταθέσουν και οι φαρμακευτικές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:
• Η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη να οριστεί στα 2,175 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης που υπολογίζεται για τους ανασφάλιστους. Βασική και παράλληλη προϋπόθεση είναι να αφαιρεθεί η δαπάνη για εμβόλια, καθώς αφορούν στην προληπτική αγωγή, να αφαιρεθούν επίσης το ΦΠΑ και το ΕΚΑΣ. Επίσης, η νοσοκομειακή δαπάνη θα πρέπει να ανέλθει στα 750 εκατομμύρια ευρώ – και πιο συγκεκριμένα: η δαπάνη για το φάρμακο θα πρέπει να αποτελεί το 40% των νοσοκομειακών συνολικών προμηθειών για το 2015 και 50% για το 2016.
• Να θεσπιστεί ανώτατο όριο στο clawback χωρίς περαιτέρω αύξηση των rebates. Το clawback δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ετήσιου στόχου για το 2015 με στόχο να μηδενιστεί το 2016.
• Τα εκκρεμή χρέη του Δημοσίου (ΕΟΠΠΥ και Νοσοκομείων) προς τις φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να τύχουν δίκαιης διαχείρισης, αρχής γενομένης από τα μέσα Μαρτίου, με τακτικές αποπληρωμές χωρίς διακριτική μεταχείριση μεταξύ παρόχων στην Υγεία και στο φάρμακο.
Πηγή:capital.gr