Ειδήσεις

ΤΙΜΕ: Πέντε λόγοι που έβαλαν την Ευρώπη στο στόχαστρο των τρομοκρατών

Από το δημογραφικό μέχρι την πολιτική δημαγωγία η Ευρώπη για διάφορους λόγους κατέληξε να μετατραπεί στο σημείο μηδέν της τρομοκρατίας και να μπει στο στόχαστρο.

Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ήταν η τρίτη μεγάλη επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος τους τελευταίους 15 μήνες. Σύμφωνα με το ΤΙΜΕ, υπάρχουν πέντε λόγοι που έχουν βάλει την Ευρώπη στο στόχαστρο των τρομοκρατών.

1. Προετοιμάζοντας το έδαφος

Ο κύκλος της βίας ξεκίνησε στις Βρυξέλλες το Μάιο του 2014, όταν ένας Γάλλος μαχητής του ISIS, άνοιξε πυρ κατά εβραϊκού μουσείου και σκότωσε τρεις ανθρώπους. Αυτό ακολουθήθηκε από τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo στο Παρίσι και τις επιθέσεις στην Γαλλική πρωτεύουσα στις 13 Νοεμβρίου του 2015.

Στην Ευρώπη περισσότεροι από 185 άνρθωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αλλά ο πληθυσμός των 500 εκατ. έχει τρομοκρατηθεί. Από τη στιγμή που το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Βέλγιο, πολλές από τις προηγούμενες επιθέσεις πιστεύεται ότι ήταν εμπνευσμένες από τον ISIS. Το ISIS έχει προχωρήσει σε 75 τρομοκρατικές ενέργειες σε 20 χώρες εκτός Συρίας και Ιράκ. Όσο το ISIS συνεχίζει να χάνει έδαφος στην Μέση Ανατολή, έχει χάσει το 22% των περιοχών που κατείχε στη Συρία και το Ιράκ από τον Ιανουάριο του 2015, η κόσμος χρειάζεται να ενωθεί για να ενισχύσει με κάθε ευκαιρία το ξήλωμα της οργάνωσης.

2. Βάσεις προσέλκυσης μαχητών στην Ευρώπη

Οι πόλεις που διαλέγουν να επιτεθούν οι τζιχαντιστές δεν είναι τυχαίες. Από το 2012 μέχρι το 2015 περισσότερα από 400 άτομα έφυγαν από το Βέλγιο για ενταχθούν στις δυνάμεις του ISIS σε Συρία και Ιράκ, μετατρέποντας το Βέλγιο στην χώρα με τους περισσότερους μαχητές από όλη την Ευρώπη, αναλογικά με τον πληθυσμό.  Σε απόλυτους αριθμούς, 1.200 άτομα έφυγαν από τη Γαλλία για να ενταχθούν στο ISIS. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις χώρες έχουν γίνει οι μεγαλύτερες επιθέσεις καθώς αποτελούν «γόνιμο έδαφος» για την ανάπτυξη της ισλαμικής τρομοκρατίας. Και οι δύο χώρες έχουν κάποιες από τις πιο ριζοσπαστικές γειτονιές μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν αυτοί οι μαχητές επιστρέφουν στις χώρες τους -στο Βέλγιο υπολογίζονται σε 117- συχνά έχουν δίκτυα φίλων που τους φιλοξενούν προσφέροντας καταφύγιο από τις αρχές.  Ο μοναδικός επιζών των επιθέσεων στο Παρίσι Salah Abdeslam, συνελήφθη στη γειτονιά του Molenbeek, εργατική φτωχή συνοικία των Βρυξελλών, όπου κρυβόταν για περισσότερο από 4 μήνες.

3. Η προσφυγική κρίση

Το ISIS δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος, μόνο ανάμεσα σε Ευρωπαίους και στα γκέτο των μεγάλων πόλεων, αλλά εκμεταλλεύεται και τη γεωπολιτική κατάσταση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στη Συρία. Στην μεγάλη προσφυγική κρίση, το ISIS βρίσκει μία χρυσή ευκαιρία για να ενισχύσει τη ρητορική του για πόλεμο πολιτισμών, ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση και πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες έχουν παίξει αυτό το παιχνίδι του ISIS. Όταν ο Πολωνός και Βούλγαρος πρωθυπουργός είπαν ότι δέχονται μόνο χριστιανούς πρόσφυγες, δίνουν περαιτέρω επιχειρήματα στον ISIS να προσελκύσει νέους μαχητές. Ένας από τους τρομοκράτες στο Stade de France, είχε ψεύτικο διαβατήριο από τη Συρία για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον σκοπό του ISIS. Το ISIS θέλει η Ευρώπη να συγχέει τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες και σε αυτό έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μέχρι σήμερα.

4. Διασπώντας την Ευρωπαϊκή ενότητα

Δεν είναι εύκολο για κάποιον να ισχυριστεί πόσο αποτελεσματική είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση, και κατά πόσο διευκολύνει τη στρατολόγηση νέων μελών για το ISIS, αλλά η Ευρώπη είναι πολύ αποτελεσματική στο να διασπά την ενότητά της. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε πολιτικό βαρομετρικό χαμηλό ακόμη και μετά την ενορχήστρωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Η συμφωνία όμως που θα κρατάει τους πρόσφυγες στην Τουρκία, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Μετά τις επιθέσεις η Ευρωπαίοι θα είναι ιδιαίτερα διστακτικοί στο να επιτρέψουν στα 76 εκατ. των Τούρκων να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρώπη.

Το περασμένο καλοκαίρι η συνθήκη Σένγκεν, άρχισε να δέχεται πλήγματα από φράχτες που υψώθηκαν σε κράτη για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές, τώρα οι συνοριακοί έλεγχοι δείχνουν ότι είναι θέμα ζωτικής σημασίας και αυτά δεν είναι καλά νέα για το πιο φιλόδοξο σχέδιο του προηγούμενο αιώνα, την Ενωμένη Ευρώπη.

5. Δημοψηφίσματα

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμη να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο τεστ. Το δημοψήφισμα στην Βρετανία για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ. Η πιθανή αποχώρηση της Βρετανία από την ΕΕ θα θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Ένωσης. Ήδη το 53% των Γάλλων και το 45% των Γερμανών, των Ισπανών και των Σουηδών επιθυμούν να ακολουθήσουν τη Βρετανία και να προχωρήσουν σε αντίστοιχα δημοψηφίσματα και στις χώρες τους. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συμβεί εάν υπάρξει ένα τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία πριν από το δημοψήφισμα. Οι ηγέτες του ISIS έχουν κάθε κίνητρο για να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη ακόμη περισσότερο και έχουν πολλές ευκαιρίες για να το κάνουν. Αυτό καθιστά την Ευρώπη πρωταρχικό στόχο για την εξυπηρέτηση των σκοπών του ISIS.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου