Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο και το Παράρτημα Ρόδου της Δωδεκανησιακής Μέλισσας έχουν την τιμή να φιλοξενούν στη Ρόδο, για πρώτη φορά, τη δημόσια παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής της γυμνασιάρχου του 6ου Γυμνασίου Ρόδου, κυρίας Βιβή Ξανθούλη, καθηγήτριας γαλλικής γλώσσας & φιλολογίας. Η διατριβή με θέμα «Από τη μητρότητα στην παιδοκτονία: η κατασκευή της μητρικής φιγούρας στην Ελληνική Μυθολογία» («De la maternité à infanticide: la construction de la figure maternelle dans la mythologie grecque») παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων – Σορβόννη (Paris 4) με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Dominique MULLIEZ, Διευθυντή της έδρας της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας (Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου) της Σορβόννης.
Η παρουσίαση θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019, στο Ίδρυμα Σταματίου. Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα Μαρία Γκασούκα. Θα χαιρετίσει ο Σπύρος Συρόπουλος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό.
Λίγα λόγια για τη διατριβή
Το κύριο ερώτημα στο οποίο αυτή η διατριβή προσπαθεί να απαντήσει είναι το πώς συζητείται και αποκαλύπτεται το ευαίσθητο θέμα της μητρότητας και, γενικότερα, της γονεϊκότητας μέσα από την ελληνική μυθολογία και το πώς, μέσα από αυτήν την προσέγγιση, μπορούμε να εντοπίσουμε και να εξηγήσουμε την κοινωνική κατάσταση των γυναικών και το στάτους της μητρότητας στο σύστημα αξιών της μυθολογίας. Χρησιμοποιώντας την κατηγορία του «φύλου» στην προσέγγιση, την ανάλυση και τα συμπεράσματα αυτού του θέματος, ο σκοπός της εργασίας είναι να προσφέρει νέες δυνατότητες ερμηνείας και εξήγησης όσον αφορά την κατάργηση της μητρότητας και γενικότερα της γονεϊκότητας, την ερμηνεία της παιδοκτονίας και την ανακάλυψη της επιβίωσης του προ-πατριαρχικού συστήματος στο ανδροκρατούμενο θρησκευτικό σύστημα των δώδεκα Ελλήνων θεών. Οι μύθοι εξετάζονται λαμβάνοντας υπόψη το κοινωνικό, πολιτιστικό και ιστορικό πλαίσιο των δύο φύλων, το οποίο μας επιτρέπει να συναγάγουμε συμπεράσματα σχετικά με τη θέση του κάθε φύλου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τον ρόλο των ανδρών και των γυναικών στην ιδιωτική τους ζωή, οι σχέσεις εξουσίας και υποταγής μεταξύ των δύο φύλων, καθώς και το σύστημα αξιών και αντιλήψεων που κυριαρχούν, αλλά και – πάνω απ’ όλα – την αναπαράσταση που δόθηκε σε αυτό το σύστημα στην ελληνική μυθολογία, προκειμένου να συμβάλει ενεργά στην ευρύτερη προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη παγκοσμίως για την επανένταξη των γυναικών στο πλαίσιο όχι μόνο της ιστορίας αλλά και της μυθολογίας.
Λίγα λόγια για τη Βιβή Ξανθούλη
Η Βιβή Ξανθούλη γεννήθηκε στη Λάρισα, έζησε και μεγάλωσε στο Βόλο. Τα τελευταία 35 χρόνια ζει στο νησί της Ρόδου. Έχει δύο παιδιά τον Νίκο Καραβίδα, οφθαλμίατρος σε Οφθαλμολογικό Κέντρο της Λυών και την Ελίνα Καραβίδα, στατιστικολόγος στην Alpha Bank που χτίζουν την καριέρα τους ολοκληρώνοντας τις διδακτορικές τους σπουδές.
Είναι απόφοιτος της Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος διπλώματος Maitrise στη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό της Γαλλίας του Πανεπιστημίου Faculté des Lettres et des Sciences Humaines De Nice, είναι αριστούχος & υπότροφος διπλωματούχος των Μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάτοχος Διδακτορικού τίτλου μετά συγχαρητηρίων «Docteur De Lettres Université Sorbonne en Grec: La Littérature et Civilisation des Études Grecques dans le monde ancien ».
Ενεργή είναι η συμμετοχή της σε ερευνητικά προγράμματα & διοικητικά συμβούλια επιστημονικών φορέων Σωματείων & Ενώσεων της ειδικότητάς της, καθώς επίσης και η συμμετοχή σε διδακτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο μαθημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σε εκπαιδευτικές / επιμορφωτικές ημερίδες ως εισηγήτρια / επιμορφώτρια. Υπεύθυνη Σχεδιασμού – Υλοποίησης και Συντονίστρια, πολλών εξωσχολικών δραστηριοτήτων σε πάνω από 90 εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας & της Γαλλίας, διεθνών και καινοτόμων δράσεων που προάγουν το Σχολείο στην ευρύτερη κοινωνία, καθώς και Υπεύθυνη Σχεδιασμού – Υλοποίησης Ημερίδων – Διαλέξεων ως Τακτικό Μέλος της ερευνητικής ομάδας «Antiquité Classique & tardive» / Κλασσικής Αρχαιότητας του Πανεπιστημίου της Sorbonne – Paris IV & του Orient & Méditerranée UMR8167.
Κάτοχος διπλωμάτων στην Γαλλική, Ιταλική ( Diploma di Lingua Italiana, CI Atene, 2010) και Αγγλική Γλώσσα (Lower, 1975).
Είναι εκπαιδευτικός και Γυμνασιάρχισσα του 6ου Γυμνασίου Ρόδου, Διευθύντρια από το 2007 έως το 2011 στο 4ο Γυμνάσιο Ρόδου και από το 2011 έως το 2017 στο Γυμνάσιο Κρεμαστής. Συνεχίζει να είναι ενεργό μέλος της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας» και του «Σπιτιού της Ευρώπης» με συνεχή παρουσία και προσφορά.