Εντείνεται το φαινόμενο της κοινωνικής απομόνωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού στη Ρόδο. Η διαπίστωση μπορεί να φαντάζει αδιανόητη για ένα κοσμοπολίτικο νησί όπως το δικό μας, όπου υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση, ευμάρεια και καλή ποιότητα ζωής, ενώ το βιοτικό και οικονομικό επίπεδο είναι επίσης πολύ καλό. Τα στοιχεία όμως, άλλα μαρτυρούν.
Ο Δήμος Ρόδου πραγματοποίησε συνάντηση με θέμα την εργασιακή συμβουλευτική, καθώς είναι σημαντικό για όσους είναι άνεργοι, άστεγοι ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού, να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα ‘Στέγαση και Εργασία’ με στόχο την εύρεση οικίας και ένταξη στην αγορά εργασίας. Κι αυτό είναι σημαντικό καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για να βρουν εργασία οι συμπολίτες μας που περνούν δύσκολα.
Την ίδια ώρα, αυξάνεται το ενδιαφέρον και για την νέα δομή που λειτουργεί για αστέγους -την οποία εγκαινίασε, πριν τα Χριστούγεννα, ο Δήμος Ρόδου. Σύμφωνα με τα νεΌτερα στοιχεία, καθημερινά παρουσιάζονται αρκετοί συμπολίτες μας (άνδρες και γυναίκες) που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αστεγίας, ζητώντας βοήθεια και στήριξη.
Θυμίζουμε ότι η εν λόγω Δομή είναι ένα τριώροφο κτήριο 600τ.μ. συνολικά και με μερικά έξτρα κτήρια. Βρίσκεται στην οδό Στεφάνου Καζούλη 44, πλατεία Φώκιαλη.
Στη δομή, απευθύνονται συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση και κυρίως, όσοι αναγκάστηκαν να βγουν από τα σπίτια τους, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης ή άλλων οφειλών, κ.λπ. Τα άτομα αυτά, εμφανίζονται και ζητούν την αρωγή των υπηρεσιών για διάφορα προβλήματα κοινωνικού περιεχομένου, ψυχολογικής υποστήριξης και (κυρίως) ιατρικών εξετάσεων.
Δυστυχώς, η παρατεταμένη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, καθώς και η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασαν την οικονομική παραγωγή του τόπου, η οποία στηρίζεται κατά μεγάλο βαθμό στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, με αποτέλεσμα το κοινωνικό φαινόμενο της αστεγίας να πλήξει την τοπική μας κοινωνία.
Εντύπωση προκαλεί παράλληλα, το γεγονός πως το φαινόμενο παρουσιάζεται και σε άλλα νησιά –πράγμα που δημιουργεί προβληματισμό και ερωτηματικά, καθώς υπάρχουν αιτήματα για την φιλοξενία αστέγων που δεν διαβιούν στην Ρόδο (!).
Τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα, και οι ανάγκες στην κοινωνία της Ρόδου, αυξάνονται συνεχώς. Οι δομές που υπάρχουν (για αστέγους, ανοικτό κέντρο ημέρας, υπνωτήριο, ξενώνας για κακοποιημένες γυναίκες, κ.λπ.) επιτελούν πολύ σοβαρό έργο –με την αρωγή και την αγαστή συνεργασία όλων των φορέων και των τοπικών αρχών.
Η εικόνα που περιγράφουν στην «δ» επιτελείς των δομών, είναι πράγματι ανησυχητική. Μετά την πανδημία του κορωνοϊού εμφανίζονται συνεχώς πολλά περιστατικά κοινωνικής απομόνωσης και κοινωνικού αποκλεισμού στη Ρόδο, ενδοοικογενειακής βίας, ενώ αυξάνεται και η παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων που δρουν μέσω του διαδικτύου. Δυστυχώς, σύμφωνα με τα περιστατικά που καταγράφονται καθημερινά στην Ρόδο, απαιτείται η δημιουργία κι άλλων, παρόμοιων δομών –όπως π.χ. για τα κακοποιημένα παιδιά και για τους ηλικιωμένους με ψυχικά νοσήματα. Και ο πήχης ήδη έχει μπει πολύ ψηλά, από τις υπηρεσίες και τις δομές που λειτουργούν, αφού τα περιστατικά που σημειώνονται είναι πλέον σοβαρά.
https://www.dimokratiki.gr/23-03-2023/koinoniki-apomonosi-kai-koinonikos-apokleismos/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.