Πολιτιστικά

Φόρουμ για το Πλατώνι της Ρόδου

Οι Εθελοντές Ρόδου σας προσκαλούν στο ανοιχτό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου και ώρα 17:30 στο Ροδίνι, με θέμα: την Ευζωία, Διατήρηση και Ανάδειξη του Συμβόλου της Ρόδου.

Σκοπός είναι η συζήτηση προτάσεων για τη βέλτιστη διαχείριση των πληθυσμών του ενδημικού ελαφιού. Η παρουσία σας θα συνεισφέρει ουσιαστικά στο διάλογο.

Το Φόρουμ πραγματοποιείται με τη Στήριξη της
Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού Δωδ/σου
και των Πηγών Καλλιθέας ΔΕΡΜΑΕ

Το Πρόγραμμα του Φόρουμ

17: 30 Εγγραφές

18:00 Καλωσόρισμα – Πρόλογος
Μαρτίνος Κανελλάκης, πρόεδρος των «Εθελοντών Ρόδου»
Αντώνης Χατζηιωάννου, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου
Συντονισμός – Μετάφραση: Δημήτρης Γρηγοριάδης

ΚΥΡΙΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
18: 10 Dr. Marco Masseti: «The fallow deer of Rhodes, Dama dama dama (L., 1758): surviving against all odds» (θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση στα Ελληνικά)

19:20 PhD Νίκος Θεοδωρίδης: «Το Πλατόνι και η Ρόδος: Ποιος χρειάζεται ποιον»

19:35 Σταμάτης Χουρδάκης: «Κίνδυνοι και απειλές για το άγριο Ελάφι της Ρόδου»

19:50 PhD Γιάννης Φώτης: «Σήμα, σύμβολα, μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και … ποιότητα ζωής»

20:00 Διάλειμμα για καφέ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
20:20 Δρ. Χρήστος Βλάχος: «Άγρια Πανίδα στα Νησιά του Αιγαίου -Προβλήματα Προστασίας και Διαχείρισης»

20:30 MSc Καίτη Μπαλατσούκα: «Διαχείριση άγριας πανίδας εντός του νομοθετικού πλαισίου»

20:40 MSc Κωνσταντίνα Παπαστεργίου: «Το Πλατόνι και η Ρόδος»
20:50 Χαιρετισμοί εκπροσώπων αρμόδιων φορέων

21:00 Ανοιχτός Διάλογος – Συζήτηση με το κοινό

Το φόρουμ είναι ανοικτό για το κοινό και μπορεί ο κάθε πολίτης να συμμετέχει στο διάλογο

Οι Ομιλητές
Dr. MARCO MASSETI
Έχει ειδικευθεί στη μελέτη της ζωολογικής νησιωτικότητας – με ειδική αναφορά στα νησιά της Μεσογειακής λεκάνης και της Εγγύς Ανατολής – και στις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ανθρώπου και σπονδυλωτών κατά την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990, ένα από τα κύρια θέματα της έρευνας του είναι η μελέτη της βιολογίας, βιογεωγραφίας, αρχαιοζωολογίας, ιστορίας, οικο-ηθολογίας και γενετικής του πλατονιού της Ρόδου. Δίδαξε για πολλά χρόνια στο Τμήμα της Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας (Ιταλία), όπου συνεχίζει να διεξάγει έρευνες.

Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), Ομάδα Ειδίκευσης στο Ελάφι (Gland, Ελβετία), και μέλος του Οργανισμού Linnean του Λονδίνου. Είναι συγγραφέας περισσοτέρων από 200 διεθνών επιστημονικών εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένου και του βιβλίου Το νησί του ελαφιού.

Φυσική Ιστορία του πλατονιού της Ρόδου και των σπονδυλωτών της Δωδεκανήσου (Ελλάδα), που εκδόθηκε από τον Οργανισμό Περιβάλλοντος του Δήμου Ροδίων το 2002.

PhD ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
Είναι πτυχιούχος (Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος) της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Φ.Π.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει εξειδικευτεί στις Δασικές πυρκαγιές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του «Master Exercise Practitioner» (Μ.Ε.P.), από τη F.E.M.A. (Η.Π.Α,), για θέματα φυσικών καταστροφών.

Είναι ειδικός σε θέματα της Διεθνούς Σύμβασης CITES και ως επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής (Head of the delegation), εκπροσώπησε την Ελλάδα, σε δύο συνεχόμενες Συνδιασκέψεις των Μερών της (COP13 και COP14), στη UNEP.

Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) στην εξειδίκευση: «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φυσικών Πόρων», στο γνωστικό αντικείμενο “Δασική Οικονομική” της Σχολής Δασολογίας και Φ.Π. του Α.Π.Θ.
Είναι Διδάκτορας (Ph. D.) της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.

Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών και έχει μελετήσει και δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες για το ελάφι Dama dama dama της Ρόδου.
Σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Δρ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Σχολή Γεωπονίας , Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Α.Π.Θ). Διευθυντής του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας-Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων.

Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν:
• Διατήρηση Βιοποικιλότητας
• Προστασία απειλούμενων ειδών

• Αειφορική κάρπωση Θηραματικών ειδών
• Έλεγχος ανεπιθύμητων ειδών
• Εκτροφή και απελευθέρωση θηραματικών ειδών

• Οικολογία και Διαχείριση Υγροτόπων
Για περισσότερες πληροφορίες: users.auth.gr/cvlachos/

PhD ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΗΣ
Ο Γιάννης Φώτης είναι απόφοιτος της σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου, κάτοχος μεταπτυχιακού στο Τουριστικό Marketing από το Πανεπιστήμιο του Surrey, και υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth.

Ασχολείται με το marketing της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας τα τελευταία 20 χρόνια τόσο ως στέλεχος όσο και ως σύμβουλος επιχειρήσεων, συνεργαζόμενος με ένα αρκετά ευρύ φάσμα εταιρειών που περιλαμβάνει ομίλους ξενοδοχείων, γραφεία εισερχόμενου τουρισμού, εταιρείες θαλάσσιου τουρισμού, ναυτιλιακές επιχειρήσεις, εταιρείες τουριστικής κατοικίας, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, καθώς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το 2009 εντάχθηκε στη Σχολή Τουρισμού του Πανεπιστημίου του Bournemouth ως υπότροφος ερευνητής επί διδακτορικό μελετώντας την επίδραση των social media στην συμπεριφορά των καταναλωτών με εξειδίκευση στις αποφάσεις που σχετίζονται με ταξίδια διακοπών. Αποτελέσματα των ερευνών του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων, αλλά και στo New Media Trend Watch του European Travel Commission.

Ως Λέκτορας δίδαξε ξενοδοχειακό και τουριστικό marketing στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Bournemouth αλλά και συναφή με το marketing μαθήματα στο Leeds Metropolitan University. Σαν μέλος του eTourism Lab, του International Centre of Tourism & Hospitality Research, και του BU Digital Hub Team of Experts έχει συμμετάσχει σε διεθνή συμβουλευτικά projects του Πανεπιστημίου του Bournemouth.

MSc ΚΑΙΤΗ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑ
Διευθύντρια στη Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου, σπούδασε στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

MSc ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
Είναι Δασολογος – Περιβαλλοντολογος και κατέχει Μεταπτυχιακό Διπλωμα Ειδικευσης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Εργάστηκε στην Εταιρεία Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών κ Προστασίας του Περιβάλλοντος με ειδικό αντικείμενο την πρόληψη και πρώτη καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Απο τότε ξεκίνησε και η ενασχόληση της με την άγρια πανίδα της Ροδου και ειδικότερα με το Πλατονι, συμμετέχοντας σε πλήθος συνεδρίων και ημερίδων καθώς και στην τελευταία έρευνα για τον πληθυσμό του είδους. Σημερα εργάζεται στη Δ/νση Περιβαλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ροδου.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ
Δασοκομάντο και Γεωτεχνικός Δασοφύλακας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου