Ειδήσεις

Καστελλόριζο, τέσσερα χρόνια μετά: Τι άλλαξε στην Ελλάδα από το διάγγελμα του Παπανδρέου

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από την 23η Απριλίου του 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την προσφυγή της χώρας στους μηχανισμούς στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Σήμερα, 23 Απριλίου του 2014, η Ελλάδα μπορεί να προχώρησε στην έκδοση ομολόγου, ωστόσο το δημόσιο χρέος της χώρας είναι υπέρογκο και η κοινωνία μαστίζεται από την ύφεση και την λιτότητα.

Οι αποφάσεις και οι επιλογές των κυβερνώντων άλλαξαν ριζικά το παρόν και το μέλλον του ελληνικού λαού. Λάθος ή σωστές, θα τις κρίνει η Ιστορία…

Ο Γιώργος Παπανδρέου, σύντομα ήρθε αντιμέτωπος με το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού και το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας, ύψους 120% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να ζητήσει την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν.

Η Ελλάδα βυθίστηκε στην κρίση, με την λιτότητα να έχει ως αποτέλεσμα την τρομακτική αύξηση της ανεργίας, το «κούρεμα» σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και τα «λουκέτα» σε πολλές επιχειρήσεις.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, τον Γιώργο Παπανδρέου έχουν αλλάξει τρεις πρωθυπουργοί (Παπαδήμος, Πικραμμένος, Σαμαράς) και η Ελλάδα προσπαθεί να βγει στις αγορές, με το δημόσιο χρέος ωστόσο να φτάνει στο 174% του ΑΕΠ, το οποίο με τη σειρά του συρρικνώθηκε περίπου 30% στα χρόνια της κρίσης.

Οι αποφάσεις και οι επιλογές των κυβερνώντων άλλαξαν ριζικά το παρόν και το μέλλον του ελληνικού λαού. Λάθος ή σωστές, θα τις κρίνει η Ιστορία…

Πηγή: The Toc

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου