Ειδήσεις

Ερευνα ιταλικών αρχών: Αυτοί είναι οι δουλέμποροι της Μεσογείου

Μια εις βάθος έρευνα των ιταλικών αρχών στα κυκλώματα των δουλεμπόρων φέρνει στο φως τους απίστευτους διαλόγους των ανθρώπων που κανονίζουν τα ταξίδια του θανάτου στην Μεσόγειο. Η Ιταλική αστυνομία κατέγραψε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες συνομιλίες μέσων τηλεφώνου ή ασυρμάτου, που αποκαλύπτουν τον κτηνώδη τρόπο σκέψης αλλά και το επικερδές εμπόριο ελπίδας.

Ο «στρατηγός» Καντάφι και οι… επενδύσεις του

«Οι πρόσφυγες μου λένε ότι έχω βάλει πάρα πολλούς στα σκάφη, αλλά γιατί μου το λένε; Αυτοί είναι που βιάζονται να φύγουν από δω» λέει ο Μερέντ Μεντάνιε, ένας 34χρονος λαθρέμπορος από την Ερυθραία που είναι γνωστός στα κυκλώματα με το ψευδώνυμο «Ο στρατηγός». Στον ίδιο διάλογο ο Μεντάνιε ρωτάει τον φίλο του αν θα ήταν καλύτερο να επενδύσει τα κέρδη του από το δουλεμπόριο στο Ισραήλ, το Ντουμπάι, την Ελβετία, τον Καναδά ή τις ΗΠΑ. «Το στυλ μου είναι σαν του Καντάφι. Κανείς δεν είναι πιο ισχυρός από μένα» ακούγεται να λέει.

«Είναι κακό που βγάζω λεφτά;»

Ο Αμπού Χαμάντα είναι ένας Σύρος Παλαιστινιακής καταγωγής 62χρονος που έχει κάνει περιουσία με το δουλεμπόριο. Συμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian ο πολιτικός μηχανικός που κατοικούσε στα περίχωρα της Δαμασκού άρχισε την νέα του «καριέρα» με έδρα το Κάιρο και μέσα σε 6 μήνες κατάφερε να κερδίσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ μεταφέροντας περίπου 10.000 πρόσφυγες. «Που είναι το κακό; Είναι κακό κάποιος να έχει κέρδος; Κερδίζω χρήματα βοηθώντας τους συμπατριώτες μου. Είναι κακό αυτό;», διερωτάται κυνικά και υπερηφανεύεται: «Είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορούν να εμπιστευτούν».

Εσοδα και δαπάνες

Ο Χαμάντα ελέγχει όλη τη διαδικασία μιας δουλεμπορικής επιχείρησης. Βρίσκει τα σκάφη και τα πληρώματα και οδηγεί τους πρόσφυγες σε ερημικές παραλίες της Αιγύπτου. Κάθε «καραβιά» με 200 ανθρώπους του προσφέρει κέρδος 380.000 δολαρίων. Από αυτά ξοδεύει 30.000 δολάρια για την φιλοξενία των προσφύγων τις μέρες πριν από το ταξίδι σε άθλια διαμερίσματα ελεεινών πολυκατοικιών στα περίχωρα της Αλεξάνδρειας. Το πλήρωμα του δουλεμπορικού παίρνει περίπου 15.000 και άλλα 15.000 οι μεσάζοντες που φέρνουν στον Χαμάντα τους μετανάστες. Περίπου 70.000 δολάρια κοστίζει η μεταφορά τους με λεωφορεία στις ερημικές παραλίες καθώς μέσα σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και το λάδωμα των αρχών για να «κάνουν τα στραβά μάτια». Η αστυνομία φτάνει στο σημείο επιβίβασης, αλλά αυτό γίνεται πάντα καθυστερημένα, όταν πια το καράβι έχει ανοιχτεί στη Μεσόγειο μέσα στη νύχτα. Συνήθως οι δουλέμποροι αφήνουν πίσω στην παραλία μερικούς πρόσφυγες «για να τους συλλάβουν οι αστυνομικοί και έτσι να δείξουν στην Ευρώπη ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους.» λέει ο Abu Uday, ανιψιός του Χαμάντα που συμμετέχει στο κύκλωμα.

Βασανιστήρια και εκβιασμοί

Το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από τις καυτές εμπόλεμες ζώνες της υποσαχάριας Αφρικής ως τις ακτές της Λιβύης είναι μια οδυνηρή Οδύσσεια, που ξεκινάει από τα χωριά που εγκαταλείπονται από τους ανυπεράσπιστους κατοίκους τους, συνεχίζεται στο κομμάτι που αφορά στο πέρασμα μέσα από την έρημο και φθάνει στο τελικό του στάδιο στις Λιβυκές ακτές απέναντι από την Μάλτα, τη Λαμπεντούζα και την Ιταλία. Οι δουλέμποροι βασανίζουν τους πρόσφυγες και εκβιάζουν τις οικογένειές τους που έχουν μείνει πίσω στις πατρίδες τους αγωνιώντας για το εάν ο άνθρωπός τους έχει φτάσει ασφαλής στον προορισμό του. Οι συγγενείς πληρώνουν συνεχώς όλο και περισσότερα χρήματα σε κάθε στάδιο του ταξιδιού.

Οπως αναφέρει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Bussiness Insider οι μεταφορές των χρημάτων γίνεται μέσω υπηρεσιών όπως η Western Union και η Postpay. Για την μεταφορά από την Δυτική Αφρική ή από την Αιθιοπία ως τα παράλια της Λιβύης μέσω της Σαχάρας οι δουλέμποροι εισπράττουν έως 5.000 ευρώ «το κεφάλι». Στην συνέχεια ζητούν άλλα 1.500 ευρώ τουλάχιστον για να τους περάσουν με σαπιοκάραβα στην Ιταλία και άλλα χρήματα για να τους φορτώσουν σε τρένα και λεωφορεία μέχρι την Ρώμη, το Μιλάνο ή και ακόμη πιο βόρεια, βαθιά μέσα στην Ευρώπη.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου