Ειδήσεις

“Να στηριχθεί η λειτουργία των ελαιοτριβείων στις νησιωτικές περιοχές”

Τη στήριξη των ελαιοτριβείων, στις νησιωτικές περιοχές, προκειμένου να ανταποκριθούν στους νέους περιβαλλοντικούς όρους για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, ζητά ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Με Ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Βουλευτής επισημαίνει ότι με βάση το νέο αυστηροποιημένο πλαίσιο περιβαλλοντικών όρων, πολλά ελαιοτριβεία στις νησιωτικές περιοχές ενδέχεται να μην αδειοδοτηθούν, αφού με το υφιστάμενο πλαίσιο τίθενται ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία τους.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η μεταφορά των υγρών αποβλήτων από τα νησιά έχει τεράστιο κόστος για τα ελαιοτριβεία που αποτελούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και είναι αδύνατον να επωμιστούν αυτό το κόστος.
Ο Βουλευτής προτείνει τη δημιουργία εδαφοδεξαμενών για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων ζητώντας να υπάρξει η σχετική τροποποίηση του νόμου, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τις εδαφολογικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των νησιών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, προϋπόθεση για την κατασκευή της εδαφοδεξαμενής είναι η απόσταση 300 μέτρων από τους οικισμούς και 100 μέτρων από τις επαρχιακές οδούς.
Ο Βουλευτής ζητά να τροποποιηθούν οι συγκεκριμένοι όροι αφού στα νησιά υπάρχουν ελάχιστοι χώροι, ενώ, όταν δημιουργήθηκαν τα ελαιοτριβεία, δεν υπήρχαν οικισμοί σε αυτή την απόσταση αλλά δημιουργήθηκαν σε μεταγενέστερο χώρο.
Με αυτό τον τρόπο, τα ελαιοτριβεία θα μπορούν να τηρήσουν τους περιβαλλοντικούς όρους και να μην κινδυνεύσει η λειτουργία τους, όπως επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.
Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Κινδυνεύουν να μην αδειοδοτηθούν τα ελαιοτριβεία στις νησιωτικές περιοχές, μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι δεδομένος. Πρέπει, όμως, να προκριθεί μια ρεαλιστική λύση που να αντιστοιχεί στα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών.
Η ρεαλιστική λύση είναι η δημιουργία εδαφοδεξαμενών για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων, με την τροποποίηση των όρων που αφορούν στην απόσταση αφού σε διαφορετική περίπτωση σχεδόν κανένα από τα ελαιοτριβεία που υπάρχουν στα νησιά του Αιγαίου, δεν θα μπορεί να αδειοδοτηθεί.
Είναι ζήτημα επιβίωσης για αυτές τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
Εκτιμώ, επίσης, ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να εντάξει στο σχεδιασμό της, την κατασκευή αυτών των εδαφοδεξαμενών».
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,
Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση της εφαρμογής του όρου Ε3 της με α.π. Φ.15/4187/266 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1275/Β/11-4-2012) για την κατασκευή και λειτουργία εδαφοδεξαμενών για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων»

Κύριε Υπουργέ,

Το νέο και αυστηροποιημένο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των ελαιοτριβείων, προβλέπει την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων τους.
Για τα νησιά υπάρχουν οι εξής ιδιαιτερότητες:
α. Το μοντέλο της μεταφοράς των υγρών αποβλήτων με βυτιοφόρα κρίνεται ασύμφορο, αφού έχει τεράστιο κόστος για αυτές τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις των νησιών.
β. Η κατασκευή εδαφοδεξαμενής για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων φαντάζει η πλέον ρεαλιστική λύση. Απαιτείται, όμως, η τροποποίηση της εφαρμογής του όρου που περιέχεται στην ΚΥΑ για την κατασκευή και λειτουργία εδαφοδεξαμενών για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων των νησιωτικών περιοχών.
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, η εδαφοδεξαμενή πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από τα όρια του οικισμού και 100 μέτρων από τον επαρχιακό δρόμο.
Με δεδομένο ότι στα νησιά, οι χώροι και οι εκτάσεις είναι περιορισμένα, τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Επιπρόσθετα, όταν δημιουργήθηκαν τα ελαιοτριβεία δεν υπήρχαν, σε εγγύτητα προς αυτά, οι οικισμοί, ενώ δεν είχαν ανοίξει και δρόμοι.
Αυτό που προέχει είναι η τροποποίηση των όρων αυτών για την κατασκευή και λειτουργία εδαφοδεξαμενών διαχείρισης υγρών αποβλήτων στις νησιωτικές περιοχές. Με την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία τους.
Είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με την επιβίωση και την αδειοδότηση των ελαιοτριβείων στις νησιωτικές περιοχές, την αγροτική ανάπτυξη αλλά και το περιβάλλον.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει, ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές και λόγω των ιδιαιτεροτήτων που προανέφερα, στην τροποποίηση της εφαρμογής του όρου Ε3 της με α.π Φ.15/4187/266 ΚΥΑ για την κατασκευή και λειτουργία εδαφοδεξαμενών εντός των ελαιοτριβείων ή σε όμορους χώρους.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου