Αυτό προκύπτει από το προσχέδιο αποφάσεων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που διέρρευσε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για παροχή «έκτακτης βοήθειας» στα κράτη-μέλη που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όπως η Ελλάδα – αλλά και μέτρα για επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών στις πατρίδες τους.
Την παροχή «έκτακτης βοήθειας» στα κράτη-μέλη που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όπως η Ελλάδα – αλλά και την εξέταση «επιλογών» για «έκτακτη μετακίνηση» φιλοξενούμενων ανθρώπων μεταξύ κρατών-μελών αναμένεται να εγκρίνουν αύριο Πέμπτη οι ηγέτες της Ε.Ε., κατά την Έκτακτη Σύνοδο κορυφής που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες.
Αυτό προκύπτει από το προσχέδιο αποφάσεων που διέρρευσε το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Σε ένα ακόμα σημείο ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, το προσχέδιο αναφέρει θα ζητηθεί από την Κομισιόν «να κινητοποιήσει όλα τα εργαλεία» για να προωθήσει την επαναπροώθηση παράτυπων οικονομικών μεταναστών στις πατρίδες τους. Μάλιστα, ειδικά για τα συνοριακά κράτη-μέλη που αποτελούν πύλες εισόδου, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για «γρήγορη επιστροφή» μεταναστών στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
Επιπρόσθετα, θα σταλθούν ομάδες ειδικών στα συνοριακά κράτη-μέλη για την κοινοτική αξιολόγηση των αιτήσεων για άσυλο, όπου συνεπώς θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ μεταναστών και προσφύγων.
Triton Poseidon και Λιβύη
Στο έγγραφο αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «τουλάχιστον θα διπλασιάσει» τη χρηματοδότηση για τις δυο ναυτικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που διαθέτει στη Μεσόγειο (Triton και Poseidon), για την περίοδο 2015-16, αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των συμμετεχόντων σκαφών.
Επιπλέον, όπως αναμενόταν, οι 28 ηγέτες αποφασίζουν να στοχοθετήσουν τα κυκλώματα και τα δίκτυα διακινητών που μεταφέρουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Μεταξύ άλλων, η Ευρώπη δεσμεύεται να «ταυτοποιήσει, αιχμαλωτίσει και καταστρέψει» τα πλοία που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι πριν αυτά βγουν στη θάλασσα.
Την ίδια στιγμή, θα υλοποιηθεί ένα ξέχωρο πιλοτικό πρόγραμμα για την μετεγκατάσταση εντός της Ε.Ε. τουλάχιστον 5.000 προσφύγων που χρήζουν προστασίας.
Τέλος, αναμένεται να συμφωνηθεί η εντατικοποίηση με κράτη που βρίσκονται στην περιοχή της Λιβύης – που αποτελεί ορμητήριο για πολλές συμμορίες διακινητών – ώστε να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Στο έγγραφο αναφέρεται πως η Ευρώπη θα στηρίξει «ενεργά» όλες τις προσπάθειες που θα γίνουν υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την γενικότερη σταθεροποίηση της Λιβύης (δηλαδή πέρα από τα κυκλώματα διακινητών), χωρίς όμως να υπάρχει κάποια αναφορά σε ευρύτερη ευρωπαϊκή στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα.
skai.gr