Τη διάθεση των απαραίτητων πόρων για την άμεση επισκευή της μονάδας αφαλάτωσης του Καστελλόριζου αποφάσισε η πολιτεία. Πρόκειται για την πιο λογική λύση, με δεδομένο ότι περίπου το ίδιο ποσό έχει ήδη ξοδευτεί για τη μεταφορά νερού στο ακριτικό νησί μόνο τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο, τα προβλήματα γύρω από την υδροδότηση του νησιού είναι πολλά, καθώς η υδατοδεξαμενή του νησιού έχει τρυπήσει, με αποτέλεσμα ακόμα και λειτουργούσα η αφαλάτωση να μην επαρκεί. Επιπλέον, το νησί στερείται αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού.
Η απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Δρίτσα, που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες, αφορά στην άμεση επιδότηση του Δήμου Μεγίστης με 47.500 ευρώ, κατόπιν προσφοράς ιδιωτικής εταιρείας, για την επισκευή της μονάδας αφαλάτωσης (η οποία έχει δυναμικότητα 200 κυβικά/ημέρα). Η μονάδα αφαλάτωσης έχει χαλάσει εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο ο δήμος δηλώνει οικονομικά αδύναμος να την επισκευάσει, με αποτέλεσμα το νησί να έχει εξαρτηθεί πλήρως από τη μεταφορά νερού με υδροφόρες. Χαρακτηριστικό της κωλυσιεργίας του δήμου και της Πολιτείας είναι ότι μόνο τους τελευταίους μήνες η γ.γ. Αιγαίου κατέβαλε στο Πολεμικό Ναυτικό 43.000 ευρώ για τη μεταφορά νερού, ενώ θα πληρώσει σε ιδιώτη για τον ίδιο λόγο 53.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών ώς τις αρχές Ιουνίου… και έπεται συνέχεια.
Οπως σε όλες τις περιπτώσεις άνυδρων νησιών, η λύση της κάλυψης όλων των υδατικών αναγκών μόνο με μεταφορά νερού είναι ένα «βαρέλι χωρίς πάτο». Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, το 2012 μεταφέρθηκε στο νησί 10 φορές νερό με υδροφόρες, κοστίζοντας 270.000 ευρώ, το 2013 (16 υδροφόρες) 432.000 ευρώ και το 2014 (13 υδροφόρες) 351.000 ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν τα όσα έχουν διατεθεί για τον ίδιο σκοπό φέτος, προκύπτει ότι από το 2012 έως τον Ιούνιο θα έχει διατεθεί για τη μεταφορά νερού 1,1 εκατ. ευρώ! Ποσό υπεραρκετό για την πιο σύγχρονη και μόνιμη λύση στο υδατικό πρόβλημα του νησιού. Τα προβλήματα, όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Το νησί στερείται βασικών υποδομών σε σχέση με την προσφορά του νερού και τη διαχείριση των λυμάτων του. Χαρακτηριστικό είναι ότι η λιμνοδεξαμενή, χωρητικότητας 82.500 κυβικών που ολοκληρώθηκε το 2001, δεν λειτούργησε ποτέ εξαιτίας της κακής κατασκευής της. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΥΔΑΠ Νήσων, το νησί στερείται και αποχέτευσης, η κατασκευή της οποίας (μαζί με μια μικρή εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού και τα έργα ενίσχυσης της ύδρευσης) υπολογίζεται ότι θα κοστίσει γύρω στα 2 εκατ. ευρώ.
Καθημερινή