Την απόφαση να προχωρήσει η δημοτική αρχή Ρόδου στην διοικητική αποβολή άνω των 50 περίπου καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς, έλαβε την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.
Τόσο ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος όσο και σύμβουλοι από την πλειοψηφία και μειοψηφία, συμφώνησαν ότι αυτή η πρακτική είναι «μονόδρομος» καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εκ του νόμου για μια νέα αναβολή της διαδικασίας.
Η διαδικασία, θα ξεκινήσει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς άλλη καθυστέρηση καθώς ο Δήμος Ρόδου, έστειλε «τελεσίγραφα».
Από την συνεδρίαση απουσίαζε ο επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα» κ. Στράτος Καρίκης.
Στην εισήγησή του, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου κ. Δήμος Μουτάφης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Τον Ιούλιο του 2015 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε (383/2015) να ανανεώσει τις μισθώσεις που είχαν λήξει στις 31.12.12 με εκμισθωτή τον Δήμο Ρόδου για χρονικό διάστημα τριών ετών. Βάσει της απόφασης αυτής αρκετοί καταστηματάρχες, που εδρεύουν σε μισθωμένα ακίνητα του Δήμου προσήλθαν στο Τμήμα Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας και προσκομίζοντας την σχετική ενημερότητα υπέγραψαν νέο μισθωτήριο συμβόλαιο που έχει συντάξει η νομική υπηρεσία, για παράταση 6 ετών. Οι υπόλοιποι μισθωτές, που δεν ανανέωσαν τις μισθώσεις, θεωρήθηκαν ώς ‘αυθαίρετοι’ κάτοχοι των καταστημάτων από 31.12.2015 και γι’ αυτό ζητούμε την έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής, διαδικασία που έχει ο Δήμος να εκδίδει μονομερώς διοικητικές πράξεις για να προστατεύσει την ακίνητη περιουσία του. Το θέμα έχει κλείσει εδώ και πολλές δεκαετίες σύμφωνα με το νόμο. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εκδίδει αυτά τα πρωτόκολλα». Ο κ. Μουτάφης ξεκαθάρισε ακόμη, ότι για κάποιους καταστηματάρχες, που έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες τους εκπρόθεσμα, δεν θα ισχύσουν τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής.
Να σημειωθεί ότι επειδή κάποιοι από τους καταστηματάρχες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ίσως αντιμετωπίσουν κώλυμα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό όμως αφορά στην προσβολή μόνο της ανανέωσης των μισθώσεων.
Η μειοψηφία ρώτησε την πλειοψηφία ποιο είναι το γενικότερο πλάνο για τη Νέα Αγορά, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών κ. Κοψιάς, ζήτησε να αναβληθεί η έκδοση των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της αίτησης ακύρωσης, που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ. «Εάν προχωρήσουν οι εξώσεις θα πρέπει να κλείσουν τα καταστήματα μεσούσης της τουριστικής σεζόν. Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες; Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα», τόνισε ο κ. Κοψιάς.
Η νομική σύμβουλος του Συλλόγου, κα Χ. Ματσίγκου, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να μην δημιουργήσει «μείζον κοινωνικό ζήτημα» με τις εξώσεις και τόνισε: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος, που επικαλείται το δημοτικό συμβούλιο, αλλά ο νόμος που αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις και εφαρμόζεται από όλους τους Δήμους της χώρας».
Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΟΔΗ» κ. Χατζής Χατζηευθυμίου έθεσε την παράμετρο της συνολικής αξιοποίησης της Νέας Αγοράς, εκτιμώντας ότι «είναι το σπουδαιότερο κομμάτι τις περιουσίας του Δήμου Ρόδου και πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα. Μήπως θα πρέπει και ο Δήμος να αναρωτηθεί για τις δικές του ευθύνες και έπρεπε να τους δώσει μια προθεσμία;»
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΟΠΟΑΝ» κ. Γιώργος Υψηλάντης είπε ότι υπάρχουν και καταστηματάρχες που δεν έχουν πληρώσει καθόλου μισθώματα εδώ και χρόνια αλλά είναι καλύτερο να μην μπαίνουν όλοι «σε ένα τσουβάλι».
Ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Σάκης Σάγκας εξέφρασε ανησυχία ότι η Νέα Αγορά θα «κατεβάσει ρολά» και θα συμπαρασυρθούν στην καταστροφή και οι καλοπληρωτές.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτή η απόφαση είναι «μονόδρομος»:
«Η Νέα Αγορά είναι το σπουδαιότερο –προσοδοφόρο- ακίνητο του Δήμου Ρόδου. Αυτή η απόφαση θέλει τόλμη. Θέλω να είμαι ειλικρινής με όλους τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Νέα Αγορά. Δεν μπορώ να αναιρέσω την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο νόμος, λέει ότι στις τουριστικές περιοχές οι μισθώσεις για τα τουριστικά καταστήματα μπορούν να παραταθούν έως 12 χρόνια. Όμως, δεν πρόκειται για καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για καταστήματα ‘των Δήμων’. Όσον αφορά τον αυθαίρετο κάτοχο, αυτό είναι νομική έννοια. Ακόμη και αν έρθει επενδυτής – ιδιώτης και αναλάβει το σύνολο της μίσθωσης δεν θα κάνει έξωση σε κανέναν καταστηματάρχη. Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε. Έχουμε δεμένα τα χέρια, διότι εάν δεν εισπραχθούν τα οφειλόμενα κινδυνεύουμε να είμαστε υπόλογοι όλοι απέναντι στο νόμο».
Ο κ. Χατζηδιάκος είπε ακόμη ότι υπάρχουν σχέδια για την ανάπλαση της Νέας Αγοράς που θα γίνει μέσα από συνολική τεχνική μελέτη και μέσα στον επόμενο μήνα θα διατεθεί ένα κονδύλι ύψους 50.000 ευρώ για τις αναγκαίες συντηρήσεις.
Να σημειωθεί ότι τέθηκε και ο προβληματισμός του νέου κανονισμού που θα ισχύσει για τη Νέα Αγορά, ο οποίος, όμως θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.
Το θέμα της Έκδοσης Πρωτοκόλλων Διοικητικής Αποβολής τέθηκε σε ψηφοφορία και «πέρασε» κατά πλειοψηφία, ενώ η παράταση της μισθωτικής σχέσης έγινε ομοφώνως δεκτή.
Οι καταστηματάρχες δήλωσαν αγανακτισμένοι και πολύ προβληματισμένοι και προανήγγειλαν ότι θα προσβάλουν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου με προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα και την ισχυή πλειοψηφία του σώματος, που ψήφισε υπέρ της απόφασης.