Ειδήσεις

Άσχημα τα νέα για τέσσερις στις δέκα τουριστικές επιχειρήσεις

Νέο καμπανάκι χτυπά για τον τουρισμό: τέσσερις στις δέκα τουριστικές επιχειρήσεις υπολογίζεται αυτή τη στιγμή πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και πως με μεγάλη δυσκολία θα καταφέρουν να βγάλουν και αυτή τη σεζόν, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, μην μπορώντας να κρύψουν την ανησυχία τους. Αύξηση του ΦΠΑ που θα επηρεάσει την κατανάλωση, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών φορολόγησης στα νησιά του Αιγαίου, ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά “τορπιλίζουν” την τουριστική αγορά και σύμφωνα με τους επιχειρηματίες σφίγγουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από αυτή.

Και μπορεί ο τουρισμός  να σημείωσε μεγάλο άνοδο τις δύο προηγούμενες χρονιές, όπως όμως εξηγούν στο Capital.gr παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας, η αύξηση των εσόδων σε καμία περίπτωση δεν ήταν ανάλογη, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις να δέχονται μεγάλες πιέσεις. Την ίδια ώρα, οι απαιτήσεις των tour operators προς τους ξενοδόχους για εκπτώσεις στα τουριστικά πακέτα είναι ολοένα και πιο μεγάλες, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολόγησης συρρικνώνει τους τζίρους.

Η αναντιστοιχία των εσόδων σε σχέση με τους επισκέπτεται είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και φέτος. Άλλωστε τα τελευταία δεδομένα για τις εισπράξεις του πρώτου διμήνου δείχνουν μείωση. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν πτώση 5,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και διαμορφώθηκαν στα 295 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 1,5% και διαμορφώθηκαν στα 26 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 24,6% και διαμορφώθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 25 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 13,1%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξενοδοχειακές μονάδες σε ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κρήτη (που φέτος μάλιστα βλέπει τις κρατήσεις να είναι ιδιαίτερα αυξημένες), συγκεντρώνουν μεγάλο μερίδιο των εσόδων, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με επιχειρήσεις σε προορισμούς με μικρότερη ζήτηση και ειδικά φέτος σε Δωδεκάνησα και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία μεταξύ άλλων είχαν να διαχειριστούν και τις συνέπειες στην εικόνα τους από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Όλο το βάρος έχει τώρα δοθεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να ανέβει η πληρότητα των καταλυμάτων, οι κρατήσεις όμως και σε αυτή την περίπτωση γίνονται με μειωμένες τιμές.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, από στελέχη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτιμάται πως το κράτος  χάνει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ από φορολογικά έσοδα από τις ανεξέλεγκτες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης “οικονομίας διαμοιρασμού”, χωρίς ακόμα να έχει διασφαλίσει τα απαραίτητο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου