Ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου κατά του Ελληνικού Δημοσίου, που εκπροσωπείται νόμιμα από τον υπουργό Οικονομικών και κατά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στο οποίο ανήκει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 284.380,07 ευρώ, για βλάβες, που υπέστη από υπεξαίρεση εσόδων του.
Η υπόθεση αποτελεί συνέχεια σε διοικητικό πλέον επίπεδο της πολύκροτης υπόθεσης υπεξαίρεσης «μαμούθ» στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου από ανθυποπλοίαρχο, ο οποίος έχει καταδικαστεί τελεσιδίκως, σε ποινή κάθειρξης 9 ετών.
Ο ανθυποπλοίαρχος έχει κριθεί συγκεκριµένα ένοχος υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση µε περιουσιακή βλάβη του Ελληνικού Δηµοσίου που υπερβαίνει το χρηµατικό ποσό των 73.000 ευρώ και για απιστία που τελέστηκε από υπάλληλο που ήταν υπόλογος για την είσπραξη τελών κατ’ εξακολούθηση, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς µεταµέλειας και µερικής επιστροφής των χρηµάτων, που είχε υπεξαιρέσει (περίπου 65.000 ευρώ).
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», ο κατηγορούµενος υπηρετούσε ως προϊστάµενος του Γραφείου Nαυτολογίας του Kεντρικού Λιµεναρχείου Pόδου. Mεταξύ των καθηκόντων του συµπεριλαµβανόταν και η κατά τα έτη 2003 έως 2007 βεβαίωση και είσπραξη των πλοηγικών δικαιωµάτων και λιµενικών τελών του Kεντρικού Λιµεναρχείου Pόδου και ήταν υπόλογος για την απόδοσή τους στα ταµεία προορισµού των.
Στις 5 Oκτωβρίου 2007 ο αποχωρών µε απόσπαση από το Λιµεναρχείο Pόδου Λιµενάρχης Πλοίαρχος Λ.Σ. Λύκουσας Bασίλειος, στα πλαίσια της παράδοσης της Yπηρεσίας στον Aντιπλοίαρχο Λ.Σ. Aργυρίου Iωάννη, ο οποίος θα ανελάµβανε προσωρινά να εκτελέσει χρέη Λιµενάρχη Pόδου, ζήτησε να ενηµερωθεί σχετικά µε τις εισπράξεις των πλοηγικών δικαιωµάτων και λιµενικών τελών, που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής του θητείας στη Pόδο (Nοέµβριος 2005 – αρχές Oκτωβρίου 2007) από τον αρµόδιο προς τούτο υπόλογο κατηγορούµενο.
Στις 8 Οκτωβρίου 2007 ο τελευταίος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε µε τον αποχωρούντα προϊστάµενό του, ανέφερε ότι αντιµετωπίζει στα πλοηγικά και λιµενικά τέλη έλλειµµα ύψους περίπου 300.000 ευρώ το οποίο δεν µπορεί να καλύψει.
Σε ερώτηση µε ποιο τρόπο προέκυψε τούτο, δεν έδωσε καµιά εξήγηση, πλην όµως υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει άµεσα, λόγω επικειµένου ελέγχου, να το καλύψει.
Ο κατηγορούµενος δήλωσε αδυναµία άµεσης κάλυψης του ελλείµµατος και έτσι την εποµένη 9 Οκτωβρίου 2007, άρχισε να διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος από συγκροτηθείσα επιτροπή για την καταγραφή των υφισταµένων χρηµατικών υπολοίπων στο Tαµείο του, ενώ, κλιµάκιο του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιµενικού Σώµατος ανέλαβε τον έλεγχο των παραστατικών.
Από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούµενος, από τα τέλη του έτους 2006 µε αρχές του έτους 2007, είχε αρχίσει να µην αποδίδει σηµαντικά ποσά που προερχόταν από την είσπραξη των λιµενικών τελών στα ταµεία προορισµού των.
Tα ποσά που δεν αποδόθηκαν, ενώ εισπράχθηκαν για την αιτία αυτή από τον κατηγορούµενο, ανήρχοντο συνολικά σε 211.734,23 ευρώ.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, διατείνεται στην αγωγή του ότι ο ανθυποπλοίαρχος υπεξαίρεσε έσοδα του τα οποία είχε υποχρέωση να αποδώσει και η πράξη του έγινε κατά την άσκηση, άλλως επ’ ευκαιρία, άλλως εξ’ αφορμής, άλλως κατά κατάχρηση της δημόσιας εξουσίας την οποία ασκούσε (δημόσιος υπόλογος), αλλά και της ιδιότητας του ως κατέχοντος οργανική θέση στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και πιο ειδικά αυτή του τομεάρχη.
Υποστηρίζει ότι ο ανθυποπλοίαρχος, ο οποίος είχε ορισθεί υπόλογος βεβαίωσης, είσπραξης και απόδοσης τελών προσόρμισης, παραβολής κ.τ.λ. όφειλε να είχε αποδώσει υπέρ το Λιμενικού Ταμείου έσοδα ύψους 184.380,07 ευρώ.
Πιο ειδικά έπρεπε και υποχρεούτο να καταθέτει τα εισπραχθέντα λιμενικά τέλη σε βραχύτατα χρονικά διαστήματα στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο διεκδικεί εξάλλου αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ για ηθικές βλάβες, που υποστηρίζει ότι υπέστη.
Σημειώνεται ότι ο κατηγορούµενος απολογούµενος οµολόγησε την είσπραξη των παραπάνω ποσών και στη συνέχεια τη µη απόδοσή τους στα παραπάνω Tαµεία.
Οµολόγησε επίσης ότι τα ποσά αυτά κατατέθηκαν στην Tράπεζα στο λογαριασµό της συζύγου του προκειµένου να καλύψει τις απορρέουσες από την επιχειρηµατική της δραστηριότητα οικονοµικές εκκρεµότητες και ότι είχε σκοπό να τα επιστρέψει, πλην όµως, όπως αργότερα ανέφερε στο από 17 Οκτωβρίου 2007 απολογητικό του υπόµνηµα, ανεκάλυψε ότι η σύζυγός του ανάλωσε το ποσό αυτό σε τυχερά παίγνια στο Kαζίνο της Pόδου.
Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου ζήτησε συγγνώµη για τις πράξεις του, επεσήµανε ότι έχει ήδη επιστρέψει 65.000 ευρώ περίπου στο Λιµεναρχείο και ότι καταβάλλει προσπάθειες για την επιστροφή και των υπολοίπων χρηµάτων, που υπεξαιρέθηκαν.
Την αγωγή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Βασίλης Καταβενάκης.
https://www.dimokratiki.gr/23-04-2016/dimotiko-limeniko-tamio-strefete-kata-tou-dimosiou-gia-tin-ipexeresi-anthipopliarchou/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.