«Να τα βόλια, μην αγγίξτε τις κολώνες» είπαν, όταν είδαν τους Τούρκους να χαλάνε τις κολώνες του Παρθενώνα για να πάρουν το μολύβι.
Και να φανταστείς, δεν είχαν ιδέα για Παγκόσμιες Ημέρες Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς…σαν την προχθεσινή στις 18/4.
Αυτήν την ημέρα, έκανε τον γύρο του διαδικτύου ένα άρθρο από το site omorfataxidia.gr. με τον τίτλο «Έτσι καταστρέφουν την παλιά πόλη της Ρόδου…», περιγράφοντας και αποτυπώνοντας σε φωτογραφίες, όλα αυτά τα θλιβερά που χρόνια τώρα περιγράφονται και αποτυπώνονται για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός.
«Εγκλημα» το χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος. Ένα έγκλημα που συνεχίζεται με ηθικούς αυτουργούς οι οποίοι θεωρούν ότι κάνουν το καθήκον τους, συγκαλώντας συσκέψεις και κουνώντας το δάχτυλο σε όσους τάχα δυσφημούν το έργο τους και το νησί.
« Το έγκλημα σε βάρος της παλιάς πόλης της Ρόδου, αυτό το διαμάντι που έβαλε το νησί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη συνεχίζεται. Ολόκληρη η Παλιά Πόλη είναι ένα ατέλειωτο πάρκινγκ αυτοκίνητων. Οι τουρίστες δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που βλέπουν τα μάτια τους. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι είναι γεμάτοι από παρκαρισμένα αυτοκίνητα είτε ντόπιων ή ακόμη και Ελλήνων τουριστών από αυτούς που θέλουν να πάνε για ποτό και πρέπει να παρκάρουν μπροστά στο μπαρ. Οι πλάκες στους περισσότερους δρόμους είναι σπασμένες καθώς εντός της παλιάς πόλης κυκλοφορούν ακόμη και βαριά αυτοκίνητα τύπου τζιπ. Πας να απολαύσεις μια βόλτα στους πλακόστρωτους δρόμους της παλιάς πόλης ανάμεσα στα πανέμορφα μεσαιωνικά κτίρια και είσαι συνεχώς στην τσίτα μην σε χτυπήσει κανένα αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Οι γονείς κρατούν σφιχτά τα παιδιά τους από το χέρι λες και βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και όχι μιας πεζοδρομημένης μεσαιωνικής πόλης. Ακόμη και ο Επιτάφιος τη Μεγάλη Παρασκευή με το ζόρι μπορούσε να κινηθεί ανάμεσα στα αυτοκίνητα των Ελληναράδων. Σε καμιά άλλη μεσαιωνική πόλη του κόσμου δεν συμβαίνει αυτό. Πουθενά αλλού δεν συμπεριφέρονται με τέτοια βαρβαρότητα σε ένα ιστορικό μνημείο που έδωσε πολύ ψωμί και φήμη στη Ρόδο. Σε άλλες μεσαιωνικές πόλεις τα αυτοκίνητα μένουν εκτός και μέσα κυκλοφορούν μόνο ηλεκτροκίνητα μικρά οχήματα για να εξυπηρετήσουν τον ανεφοδιασμό και έκτακτες ανάγκες. Είναι προφανές ότι οι ντόπιοι δεν θέλουν να χάσουν τη βολή τους και οι τοπικές αρχές είναι παντελώς αδιάφορες, ανίκανες και άχρηστες για να προστατέψουν αυτό το μνημείο που από το 1988 βρίσκεται στον σχετικό κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ξεχνούν πως όταν ένα μνημείο μπαίνει σ΄αυτό τον κατάλογο οι αρχές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να το προστατέψουν και να το συντηρήσουν. Ίσως να μην γνωρίζουν πως η ΟΥΝΕΣΚΟ όπως βάζει στους καταλόγους της τα μνημεία έτσι και τα βγάζει όταν διαπιστώσει πως οι στοιχειώδεις υποχρεώσεις δεν εκπληρώνονται. Και τότε θα μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα του νεοελληνικού πολιτισμού… Εμείς και οι Ταλιμπάν…»