Ρεπορτάζ

Παρέβησαν τον νόμο περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας

3 υποθέσεις παράβασης διατάξεων του νόμου περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων την συνεδρίαση του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.
Πιο συγκεκριμένα στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσει ένας 60χρονος κάτοικος Ρόδου, υδραυλικός,  κατηγορούμενος για δορυφορική πειρατεία και συγκεκριμένα για εξακολουθητική παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών.
Από την έρευνα των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέκυψε για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο ότι, τουλάχιστον την 18/12/2009 και περί ώρα 11:15, μέσω της διεύθυνσης ΙΡ της σύνδεσης στο internet που έχει με τον ΟΤΕ είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή μάρκας Dreambox, στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνομα κατάλληλο λογισμικό και διαμοίραζε μέσω Διαδικτύου (Internet) σε τουλάχιστον 44 χρήστες Internet-κατόχους όμοιων δορυφορικών συσκευών, ηλεκτρονικά “κλειδιά” αποκωδικοποίησης-αποκρυπτογράφησης μιας παράνομης κάρτας πρόσβασης τύπου Gamma στις συνδρομητικές υπηρεσίες του μπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών NOVA.
Κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε νομότυπη έρευνα στην οικία του παρουσία της συζύγου του και διαπιστώθηκε ότι κατείχε και είχε θέσει σε λειτουργία εξοπλισμό μέσω του οποίου διαμοίραζε σε άλλους χρήστες στο Internet με δορυφορικούς αποκωδικοποιητές μάρκας Dreambox, ηλεκτρονικά “κλειδιά” αποκωδικοποίησης-αποκρυπτογράφησης πρόσβασης στις συνδρομητικές υπηρεσίες του μπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών NOVA.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας δικτυακός δορυφορικός αποκωδικοποιητής μάρκας Dreambox σε λειτουργία συνδεδεμένος στο διαδίκτυο ο οποίος περιείχε σε ειδική υποδοχή μια λευκή κάρτα τύπου Gamma.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί η ζημία της NOVA από την παράνομη δραστηριότητα του ανωτέρω εκτιμάται ότι ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 52.800 ευρώ.
Απολογούμενος ο κατηγορούμενος επεσήμανε ότι ουδέποτε χρησιμοποίησε τον δορυφορικό αποκωδικοποιητή που βρέθηκε στην οικία του για να εξυπηρετήσει έναντι αμοιβής πελάτες της NOVA. Οπως κατέθεσε, ο αποκωδικοποιητής προοριζόταν  για προσωπική του χρήση και πρόσθεσε ότι είχε αναθέσει σε έναν τεχνικό να εγκαταστήσει στην οικία του σύστημα με το οποίο θα μπορούσαν να βλέπουν NOVA σε όλες τις τηλεοράσεις του σπιτιού.
-Στην δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενος είναι ένας 35χρονος, κάτοικος Ανω Ηλιούπολης. Ο 35χρονος που ειχε συλληφθεί την 16η Μαρτίου 2011 από κλιµάκιο αστυνοµικών του Τµήµατος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Ρόδου ως εµπλεκόµενος σε υποκλοπή του σήµατος της δορυφορικής τηλεόρασης NOVA και διάθεσής του µέσω του Internet σε τρίτους έχει ήδη καταδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε ποινή φυλάκισης 6 µηνών µε 3ετή αναστολή και σε χρηµατική ποινή 700 ευρώ για ιδιωτική χρήση παράνοµων συσκευών µε σκοπό τη λήψη και την αποκρυπτογράφηση κωδικοποιηµένου σήµατος συνδροµητικής προστατευόµενης υπηρεσίας χωρίς την έγκριση του φορέα παροχής του.
Είχε συλληφθεί εξάλλου για τα ίδια αδικήµατα από άλλο κλιµάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Ρόδου την 2α Φεβρουαρίου 2011, απολογήθηκε ενώπιον Ανακριτή και είχε αφεθεί ελεύθερος µε τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηµατικής εγγύησης ύψους 1.500 ευρώ και της εµφάνισής του δύο φορές κάθε µήνα στο ΑΤ του τόπου κατοικίας του.
Εν πάση περιπτώσει σύµφωνα µε την από 3 Μαΐου 2010 καθώς και από 8 Οκτωβρίου 2010 µηνύσεις της εταιρείας «Multichoice Hellas Ανώνυµη Εταιρεία – Παροχή Υπηρεσιών σε Ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης» διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω τουλάχιστον την 23η Μαρτίου 2010 και περί ώρα Ελλάδος 12.02, είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή – διακοµιστή (server) τύπου Dreambox, στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνοµα κατάλληλο λογισµικό και διαµοίραζε µέσω Διαδικτύου (Internet) σε τουλάχιστον πενήντα οκτώ χρήστες Intetnet – κατόχους οµοίων δορυφορικών συσκευών την ανωτέρω την πρώτη φορά και σε τουλάχιστον εκατό χρήστες Internet -κατόχους οµοίως δορυφορικών συσκευών την δεύτερη, ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης – αποκρυπτογράφησης µιας νόµιµης κάρτας πρόσβασης στις συνδροµητικές υπηρεσίες του µπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών NOVA.
Κατηγορείται εξάλλου ότι η οικονοµική ζηµία που προκάλεσε στην µηνύτρια εταιρεία ανέρχεται συνολικά κατ΄ελάχιστο στο ποσό των 189.600 ευρώ, ποσοστό εκ των οποίων αποτελεί ζηµία και του Ελληνικού Δηµοσίου λόγω µη απόδοσης ΦΠΑ αλλά και λόγω υφισταµένης σύµβασης µεταξύ δηµοσίου και της εταιρείας για την παροχή συνδροµητικών υπηρεσιών.
Απολογούμενος είχε αρνηθεί ότι προέβη στη συγκεκριµένη πράξη από κερδοσκοπία τονίζοντας ότι έδινε κωδικούς του NOVA σε 6 φίλους και γνωστούς του µε τη χρήση γνήσιας κάρτας που είχε προµηθευτεί ένας φίλος του ενώ κατέβαλλε και µηνιαία συνδροµή.
-Στην τρίτη υπόθεση κατηγορούμενοι είναι δύο υπάλληλοι της ΔΕΗ, ηλικίας 35 και 46 ετών, κατοίκων Ρόδου.
Για τον πρώτο κατηγορούμενο προέκυψε ότι την 30η Μαΐου 2011 και περί ώρα 11:54, μέσω διεύθυνσης της εταιρίας ΟΤΕΝΕΤ, με χρήση του διαδικτυακού ονόματος χρήστη «kostasrho.dyndns.ws», είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή-διακομιστή (server), στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνομα κατάλληλο λογισμικό και διαμοίραζε μέσω του διαδικτύου σε άγνωστο αριθμό πελατών – χρηστών κατόχους ψηφιακών δορυφορικών συσκευών, ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης – αποκρυπτογράφησης, στις συνδρομητικές υπηρεσίες του μπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών NOVA.
Κατόπιν των ανωτέρω, κλιμάκιο αστυνομικών, τις πρωινές ώρες της 30ης Νοεμβρίου 2011, αφίχθη στη Ρόδο και εντόπισε τον δράστη στο χώρο εργασίας του, στη Σορωνή.
Προφορικά εξεταζόμενος, παραδέχθηκε την παράνομη δραστηριότητα στην οποία προέβαινε και υπέδειξε την οικία του, όπου διατηρούσε τον απαραίτητο για το σκοπό αυτό τεχνολογικό εξοπλισμό.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο των αστυνομικών, μετέβη στην εν λόγω οικία, παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής, όπου, διενεργώντας νομότυπη έρευνα, βρέθηκε συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση, δορυφορικός δέκτης και λοιπός τεχνολογικός εξοπλισμός, ο οποίος, σύμφωνα με την κατάθεση αρμοδίου υπαλλήλου της Νοva και αστυνομικού, χρησιμοποιούνταν για την ως άνω περιγραφόμενη δραστηριότητα, πράξη για την οποία και συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου.
Εξεταζόμενος προφορικά ο πρώτος ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος στο παρελθόν του είχε εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό που είχε αγοράσει-προμηθευτεί ο ίδιος, ενώ ταυτόχρονα με την εγκατάσταση του λογισμικού, του διαμοίραζε μέσω διαδικτύου τα κωδικοποιημένα κλειδιά του μπουκέτου συνδρομητικών καναλιών της NOVA.
Ακολούθως, τις μεσημβρινές ώρες, το ίδιο κλιμάκιο μετέβη στην οικία του δεύτερου παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής, όπου αρχικά ανευρέθη η σύζυγός του, η οποία δήλωσε άγνοια για τα καταγγελλόμενα.
Στη συνέχεια ερευνήθηκαν όλοι οι χώροι του σπιτιού, όπου διαπιστώθηκε ότι σε αμέσως προηγούμενο, της επίσκεψης των αστυνομικών, χρονικό διάστημα είχε αφαιρεθεί ένας δορυφορικός δέκτης, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν συνδεδεμένος.
Αφού κλήθηκε τηλεφωνικά ο δεύτερος κατηγορούμενος από τη σύζυγό του προσήλθε στην οικία του και παρέδωσε το δορυφορικό δέκτη και ενημέρωσε ότι ο ίδιος αποσύνδεσε αυτόν μιας και είχε ενημερωθεί ότι προσήχθη ο συνάδελφός του, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να αποκρύψει τα πειστήρια.
Εν συνεχεία συνέδεσε αυτόν οικιοθελώς και διαπιστώθηκε ότι με την χρήση του ειδικού λογισμικού OSCAM, ελάμβανε και διαμοίραζε ταυτόχρονα, τα κωδικοποιημένα κλειδιά του μπουκέτου συνδρομητικών καναλιών της NOVA.
Η χρηματική ζημία της εταιρείας από την μέχρι σήμερα παράνομη δραστηριότητά του, ανέρχεται, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, κατ’ ελάχιστο στο χρηματικό ποσό των 44.400 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου