Επερώτηση για τα πρωτοφανή φαινόμενα εγκατάλειψης και παρακμής που σημειώνονται στα σημαντικότερα μουσεία και σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, από το Ποτάμι.
Στη Βουλή φέρνει το Ποτάμι την εικόνα διάλυσης που εμφανίζουν τα πωλητήρια αναμνηστικών και τα αναψυκτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στη χώρα μας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανόςκατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού για τα πρωτοφανή φαινόμενα εγκατάλειψης και παρακμής που σημειώνονται στα σημαντικότερα μουσεία και σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, αφού τα περισσότερα πωλητήρια είτε υπολειτουργούν είτε είναι κλειστά, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα αναψυκτήρια.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται πολύ άσχημη εντύπωση στους επισκέπτες, οι οποίοι πολλές φορές δεν μπορούν να αγοράσουν ένα αναμνηστικό, ενώ δεν βρίσκουν να πιουν ούτε νερό! Πέραν της εικόνας απαξίωσης, το δημόσιο στερείται σημαντικά έσοδα, καθώς όσα πωλητήρια τυγχάνει να λειτουργούν, δεν διαθέτουν παρά ελάχιστα είδη προς πώληση.
Επιπλέον, αρνητική εικόνα δημιουργείται και από το γεγονός ότι – ενώ η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει – πολλοί αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοικτοί μόνο μέχρι το μεσημέρι, αφού δεν έχουν προσληφθεί ακόμη εποχικοί υπάλληλοι, ενώ το διευρυμένο θερινό ωράριο θα έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί από 1ης Απριλίου.
Ερωτηματικά προκύπτουν για τον ρόλο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), το οποίο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον χειρισμό του ζητήματος της παραγωγής και διάθεσης αναμνηστικών ειδών στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και στις εκθέσεις του εξωτερικού, για τις προκηρύξεις πρόσληψης εποχικού προσωπικού, για τους διαγωνισμούς παραχώρησης αναψυκτηρίων και για άλλα βασικά θέματα, όπως ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα.
Υπενθυμίζεται, ότι το προηγούμενο Δ.Σ. του ΤΑΠΑ (το οποίο απέπεμψε η αρμόδια Υπουργός) είχε καταρτίσει σχέδιο για την πρόσληψη 200 εξειδικευμένων πωλητών, 60 υπευθύνων είσπραξης και ενός λογιστή για κάθε Εφορεία Αρχαιοτήτων, μια πρωτοβουλία η οποία θα έβαζε μία τάξη στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Ταμείο και ειδικά στη διαχείριση των εσόδων του.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: «Εν μέσω τουριστικής περιόδου, τα πωλητήρια των μεγαλύτερων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας παραμένουν κλειστά»
Πρωτοφανή φαινόμενα εγκατάλειψης και παρακμής σημειώνονται στα σημαντικότερα μουσεία και σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, ενώ η τουριστική περίοδος έχει ουσιαστικά ξεκινήσει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου- το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μουσείο στη χώρα- και το μουσείο των Δελφών, στα οποία τα καταστήματα πώλησης αναμνηστικών ειδών (πωλητήρια) δεν λειτουργούν. Για πολλά απ’ αυτά, όπως για παράδειγμα του μουσείου Ηρακλείου, δεν έχει καν εκδοθεί ακόμα η σχετική προκήρυξη. Ακόμα και στην Κνωσό, έναν αρχαιολογικό χώρο με διαχρονικά τεράστια επισκεψιμότητα, το πωλητήριο υπολειτουργεί, λίγες μόνο ώρες την ημέρα και χωρίς επαρκές προσωπικό. Επιπλέον, πωλητήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που τυγχάνει να λειτουργούν, δεν διαθέτουν παρά ελάχιστα είδη προς πώληση, προβάλλοντας έτσι διεθνώς μια εικόνα απαξίωσης, αλλά και στερώντας από το εποπτεύον Υπουργείο σημαντικά έσοδα.
Αντίστοιχο πρόβλημα παρατηρείται και με τα αναψυκτήρια, όπως αυτό του αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου, για το οποίο εκκρεμεί ακόμα ο σχετικός διαγωνισμός. Σε σύνολο 64 αναψυκτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα, μόνο επτά λειτουργούν με καταβολή, πληρώνουν δηλαδή κανονικό ενοίκιο. Τέλος, ιδιαίτερα αρνητική εικόνα προκαλείται από το γεγονός ότι πολλοί αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοικτοί μόνο μέχρι το μεσημέρι, αφού δεν έχουν προσληφθεί ακόμη εποχικοί υπάλληλοι, ενώ το διευρυμένο θερινό ωράριο θα έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί από 1ης Απριλίου.
Σημαντικά ερωτήματα λοιπόν προκύπτουν σχετικά με τη λειτουργία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), το οποίο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον χειρισμό του ζητήματος της παραγωγής και διάθεσης αναμνηστικών ειδών στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και στις εκθέσεις του εξωτερικού, για τις προκηρύξεις πρόσληψης εποχικού προσωπικού, για τους διαγωνισμούς παραχώρησης αναψυκτηρίων και για άλλα βασικά θέματα όπως ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Το ιδιότυπο καθεστώς, που καταργήθηκε πριν λίγα χρόνια αλλά άτυπα ισχύει ακόμα, σύμφωνα με το οποίο οι αρχαιοφύλακες εισπράττουν το 12% των πωλήσεων των σχετικών ειδών, τέθηκε εν αμφιβόλω από το σχέδιο οργανισμού που είχε καταρτίσει το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΠΑ (το οποίο όμως απέπεμψε η αρμόδια Υπουργός) και το οποίο προέβλεπε την πρόσληψη 200 εξειδικευμένων πωλητών, 60 υπευθύνων είσπραξης και ενός λογιστή για κάθε Εφορεία Αρχαιοτήτων, μια πρωτοβουλία η οποία θα έβαζε μία τάξη στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Ταμείο και ειδικά στη διαχείριση των εσόδων του.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Σε ποια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους λειτουργούν καταστήματα πώλησης αναμνηστικών ειδών (πωλητήρια) και ποιές ώρες της ημέρας αυτά παραμένουν ανοικτά;
2. Ποιο είναι το καθεστώς εργασίας των υπαλλήλων στα καταστήματα πώλησης αναμνηστικών ειδών;
3. Σκοπεύει το Υπουργείο να εκδώσει προκήρυξη για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για τα πωλητήρια;
4. Υπάρχει επαρκής ποσότητα και ποικιλία αναμνηστικών ειδών στα πωλητήρια και, αν όχι, πότε αυτά αναμένεται να εφοδιαστούν κατάλληλα;
5. Πότε θα λειτουργήσουν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι με πλήρες ωράριο και ποιές οι ανάγκες τους σε προσωπικό;
6. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την εύρυθμη λειτουργία των αναψυκτηρίων;
7. Θα εφαρμοστεί άμεσα στους περισσότερους χώρους το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ώστε να διευκολυνθεί το κοινό και να περιορισθούν τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σταύρος Θεοδωράκης – Α΄ Θεσσαλονίκης
Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθηνών
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Σπύρος Λυκούδης – Α’ Αθηνών
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών