Ειδήσεις

Ανοδικά οι αφίξεις από Βρετανία λόγω καθυστέρησης του Brexit

Ενθαρρυντικά  είναι τα πρώτα στοιχεία του 2019 από την Τράπεζα της Ελλάδος για την προσέλευση των Bρετανών φέτος, αλλά και από αναφορές μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων που μιλούν για ανάκαμψη των κρατήσεων.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία οι ανησυχίες πως το Brexit θα δημιουργήσει σημαντική ύφεση στη βρετανική αγορά κρατήσεων είχαν κορυφωθεί.

Και αυτό διότι η σχετική αβεβαιότητα και η προοπτική υποτίμησης της βρετανικής στερλίνας μπορούσαν, όπως και έγινε κατά το φθινόπωρο, να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στον προγραμματισμό των δυνητικών Bρετανών ταξιδιωτών.

Ομως τόσο τα στοιχεία από τις αφίξεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου όσο και τα δεδομένα από τις κρατήσεις του Μαρτίου και του Απριλίου δείχνουν πως οι σχετικές εκτιμήσεις μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ειδικότερα, στο πρώτο δίμηνο οι αφίξεις Βρετανών τουριστών ήταν αυξημένες κατά 55,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Υπάρχουν αναφορές πως ολοένα και περισσότεροι Bρετανοί, καθώς πλησίαζε η τελευταία προθεσμία για το Brexit, έσπευδαν να «κλειδώσουν» τις διακοπές τους αγοράζοντας πακέτα διακοπών στην Ελλάδα. Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προεξοφληθεί πως τα χειρότερα πέρασαν, σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις και η παράταση που έλαβε το Λονδίνο από τις Bρυξέλλες για να κλείσει το ζήτημα κρίνονται ενθαρρυντικές, σχολιάζουν ξενοδόχοι. Υπενθυμίζεται πως κατά το 2018 οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 6,2% στο 1,937 δισ. ευρώ και οι αφίξεις κατά 2,0% στα 2,943 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της Ελλάδας εν γένει εμφάνισαν αύξηση κατά 41,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 441 εκατ. ευρώ.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν κυρίως οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο που αυξήθηκαν κατά 96,8%, αλλά και από τις ΗΠΑ, οι οποίες εμφανίζεται να καθιερώνονται πλέον ως η 3η μεγαλύτερη αγορά σε εισπράξεις και η 5η σε επισκέπτες. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ το πρώτο δίμηνο φέτος σημείωσαν αύξηση κατά 58,3% και διαμορφώθηκαν στα 28 εκατ. ευρώ.

Οι Αμερικανοί επιστρέφουν

Το 2018 οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 26,9% από το 2017 και διαμορφώθηκαν στο ένα εκατομμύρια ενενήντα επτά χιλιάδες ταξιδιώτες. Ακολουθούν τους Βρετανούς, τους Γερμανούς, τους Γάλλους και τους Ιταλούς σε πλήθος και με δαπάνη αυξημένη κατά 27,8% στο ένα δισεκατομμύριο σαράντα χιλιάδες ευρώ, μόνον τους Γερμανούς και τους Βρετανούς.

Η επιστροφή των Aμερικανών στην Ελλάδα θεωρείται μία από τις πλέον ενθαρρυντικές τάσεις της προηγούμενης και της τρέχουσας σεζόν, καθώς έχουν πολύ μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη από τους υπολοίπους, και εξαιτίας του μεγέθους της αγοράς τους, δίνουν τη δυνατότητα να αντισταθμιστούν μεσοπρόθεσμα πιθανές αναταράξεις από τη γερμανική ή τη βρετανική αγορά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί επίσης πως την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου καταγράφεται ανάκαμψη και της ρωσικής αγοράς, με την ταξιδιωτική κίνηση αυξημένη κατά 65,3% και τις εισπράξεις κατά 60,0%, αν και σε πολύ χαμηλότερα απόλυτα νούμερα από τις υπόλοιπες αγορές. Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 117 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 32 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 129 εκατ. ευρώ ή 41,1%. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 32,0%, καθώς και στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 7,0%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 3% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 12,3% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου