Με το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη» μέρα της κρίσης του κορωνοϊού και εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για την χαλάρωση (σταδιακά) των μέτρων προστασίας, βρίσκονται οι επιχειρηματίες της Ρόδου.
Κι αυτό γιατί, αφενός, τα οικονομικά μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν δεν καλύπτουν όλους τους κλάδους και αφετέρου, υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για την έκβαση της φετινής σεζόν.
Σε όλο αυτό το φάσμα, της έντονης αμφιβολίας για το καλοκαίρι, προστίθεται και η ανησυχία για τον επόμενο χειμώνα, ο οποίος προοιωνίζεται ‘πάρα πολύ δύσκολος’ όπως αναφέρουν στην «δημοκρατική» εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κλάδου στην Ρόδο.
ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΓΟΡΑΣ
Ξεκινάμε από τον πλέον προβληματικό κλάδο, των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς (Νεωρίου και Λαχαναγοράς που ανήκουν στην ίδια ένωση δημοτικών καταστημάτων) όπου εκτός από τα κλειστά καταστήματα, την αμφιβολία για την νέα σεζόν κ.λπ. βρίσκονται στον ‘αέρα’ όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των καταστημάτων τους. Σε αυτό, ωστόσο, η δημοτική αρχή Ρόδου, στάθηκε αρωγός. Όπως αναφέρει στην «δ» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Κατσιδώνης:
«Αυτό που ζούμε στη Νέα Αγορά, είναι το ίδιο δύσκολο όπως και με τους καταστηματάρχες πανελλαδικά. Είναι πρωτοφανείς οι συνθήκες και δεν τις έχουμε βιώσει ξανά. Μας έχουν πάρει πολύ πίσω, από επαγγελματικής άποψης. Ωστόσο είμαστε υπέρ των μέτρων που έλαβε έγκαιρα η κυβέρνηση διότι προλάβαμε τόσο τα κρούσματα όσο και τις απώλειες. Από επιχειρηματικής άποψης, οι υποχρεώσεις μας έχουν πάει πολύ πίσω ενώ αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα ότι τα οικονομικά ευεργετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, δεν αφορούν εμάς: κι αυτό γιατί δεν έχουμε ενεργό συμβόλαιο μίσθωσης με τον Δήμο Ρόδου –λόγω της γνωστής κατάστασης. Ευτυχώς, η νέα δημοτική αρχή, μας στηρίζει και καταφέραμε να καταθέσουμε αίτηση για να κατατεθεί μια τροπολογία που θα αφορά κι εμάς. Από την άλλη, πιστεύω πως έχουμε περάσει το pic των δυσκολιών και περιμένουμε το άνοιγμα της σεζόν. Δεν ξέρουμε όμως ούτε τι θα γίνει, ούτε πώς θα γίνει. Εάν δουλέψουμε μόνον 2-3 μήνες δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα χρέη για έναν ολόκληρο χρόνο. Είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης. Οποιαδήποτε στήριξη σε μία επιχείρηση, μετράει πολύ διότι εδώ και πάνω από 40 ημέρες δεν υπάρχουν έσοδα παρά μόνον έξοδα…»
ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ
ΠΟΛΗΣ
Ανάλογο προβληματισμό, εκφράζουν οι καταστηματάρχες της Μεσαιωνικής Πόλης καθώς βλέπουν ότι τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης δεν αφορούν ως επί το πλείστον τις δικές τους επιχειρήσεις. Μιλώντας στην «δ» η εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Επιχειρηματιών Επαγγελματιών της Μ. Πόλης κ. Μαρία Αγγέλου υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Εμείς καταθέσαμε τα αιτήματά μας, εδώ και μία εβδομάδα περίπου με δέσμη για να βοηθηθούμε ακόμη κι αν λειτουργήσουμε για 2-3 μήνες. Εάν φέτος, υπάρξει τελικά τουριστική σεζόν θα είναι τόσο περιορισμένη που θα έχουμε τεράστια προβλήματα επιβίωσης τον επόμενο χειμώνα!
Η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων, όχι προσωρινών, που θα κρατήσουν τον κλάδο ζωντανό, είναι επιτακτική. Επομένως δυο είναι οι άξονες στους οποίους κινήθηκαν τα αιτήματα του ΣΕΕΜΠ. Πρώτος άξονας η επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων και δεύτερος άξονας η επιβίωση η δική τους και των οικογενειών τους. Όσον αφορά στην επιβίωση των επιχειρήσεων ζητήσαμε:
-Οι πληρωμές των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, τρεχουσών και όσων βρίσκονται σε διακανονισμό να παραμείνουν σε αναστολή, αν όχι να διαγραφούν έως τον Ιούνιο του 2021, όπως και ο ΕΝΦΙΑ.
-Ζητάμε υποβολή των επιταγών όλης της τουριστικής περιόδου σε ειδικό καθεστώς μετακύλισης της εξόφλησής τους για το καλοκαίρι του 2021 ή την παροχή άτοκης δανειοδότησης για την αποπληρωμή τους με έναρξη αποπληρωμής το καλοκαίρι του 2021.
-Πάγωμα και των δανειακών υποχρεώσεων, που επίσης έχουν πάρει αναστολή για τρεις μήνες και αποπληρωμή τους μέσω επιμήκυνσης των δανειακών συμβάσεων χωρίς την κατά τα άλλα αλλαγή των όρων τους.
-Απαγόρευση των εξώσεων των επιχειρήσεων είτε ο εκμισθωτής είναι το δημόσιο είτε ιδιώτης.
-Όπου λήγει η μισθωτική σχέση περίοδο χάριτος για την παράδοση του μισθίου.
-Παράταση των μισθωτικών σχέσεων.
-Να είναι επιλέξιμες οι τουριστικές επιχειρήσεις για τα χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια μέσω ΕΣΠΑ –> πρόβλεψη για όσους συνεπείς δανειολήπτες, μέχρι τον 2/21, δεν έχουν επιπλέον περιθώρια δανειοληπτικής ικανότητας, λόγω αυξημένων δανειακών υποχρεώσεων που προέκυψαν λόγω της μνημονιακής περιόδου (100% εγγύηση του δημοσίου).
-Όλα τα μέλη εταιριών, νομικά ή φυσικά πρόσωπα, να λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ εφόσον δεν το λαμβάνουν με άλλη ιδιότητα και τα μερίσματα της εταιρίας είναι το μοναδικό τους έσοδο. Δημιουργία εξιδεικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του τουριστικού κλάδου.
-Ως τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ορίζονται οι εποχιακές επιχειρήσεις που εδράζονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως τουριστικοί τόποι, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, όπως ορίζονται στο ΠΔ 664/77. Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά προκειμένου να μειωθεί το κόστος ζωής».
ΟΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ
ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Στο ίδιο μήκος κύματος και με επίσης έντονο προβληματισμό κινείται και ο κλάδος των εστιατόρων. Μιλώντας προς την «δ» ο πρόεδρος των εστιατόρων Ρόδου κ. Γιάννης Κλούβας, εξέφρασε, αφενός, την έντονη αβεβαιότητα που κυριαρχεί για το πότε θα ανοίξει η νέα σεζόν και φυσικά, με ποιον τρόπο θα πρέπει να λειτουργήσουν τα εστιατόρια.
«Καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ενταχθούμε στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση –για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 5 άτομα. Υπάρχει όμως μία αδικία για εμάς που αφορά στα ενοίκια. Το 95% των εστιατόρων είναι σε ενοίκια –που πολλές φορές είναι τεράστια.
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έχει κλείσει το ταμείο μας (από τον περασμένο Οκτώβριο) ενώ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Πώς θα πληρώσουμε έστω και το 60% από την στιγμή που είμαστε κλειστά και δεν έχουμε έσοδα; Δεν είπαμε να μην πληρώσουμε. Αλλά τώρα, πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό; Εμείς καταθέσαμε σχετικό αίτημα και αναμένουμε ανταπόκριση. Ζούμε στην αβεβαιότητα και όσον αφορά τα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να ανοίξουν τα εστιατόριά μας. Πώς θα υπάρχουν αποστάσεις όταν θα έρχονται παρέες, γκρουπ ή οικογένειες κ.λπ; Δεν ξέρω ακόμη πώς όλα αυτά θα λειτουργήσουν στην πράξη. Αυτό που ζητάμε ακόμη επισταμένως, είναι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και φυσικά, η μέριμνα για τουρισμό, 365 ημέρες τον χρόνο. Θεωρώ ότι αυτή η κρίση ίσως να είναι και η μεγάλη ευκαιρία για να δούμε τα σοβαρά προβλήματα σε γενικότερο επίπεδο. Ειδάλλως, θα επιβιώσουν ελάχιστοι και θα κλείσουν πολλοί…» τόνισε ο κ. Γ. Κλούβας.