Ειδήσεις

Μείωση ενοικίων και ΦΠΑ ζητούν οι αλυσίδες εστίασης

Μείωση των ενοικίων έως το τέλος του έτους ανάλογη με τη μείωση του τζίρου τους, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, επιδοτήσεις από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αλλά και διευκολύνσεις για τις πληρωμές των υποχρεώσεων σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία ζητούν οι αλυσίδες εστίασης από την κυβέρνηση, προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες από την αναγκαστική διακοπή –πλήρη ή μερική– της λειτουργίας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά στον κλάδο της εστίασης –όχι μόνο στις αλυσίδες– υπολογίζεται ότι απασχολούνται περί τις 700.000 άτομα. Οπως επισημαίνει η Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), οι πωλήσεις του κλάδου, ακόμη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, προβλέπεται να είναι μειωμένες εξαιτίας της αναμενόμενης μείωσης των τουριστικών αφίξεων, ενώ μια νέα έξαρση της πανδημίας, που προεξοφλούν οι ειδικοί, θα οδηγήσει πάλι σε μερική ή πλήρη διακοπή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης. Η ΕΠΟΕΣ, μάλιστα, κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της όχι μόνο για μια δύσκολη φετινή χρονιά, αλλά και για ένα ιδιαιτέρως δύσκολο 2021.

Τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης, όταν αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω COVID-19, τα οποία προτείνει η ΕΠΟΕΣ είναι τα ακόλουθα:

1) Μείωση του ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου 2020 στο 6% για όλη την εστίαση με στόχο να μεταφερθεί το όφελος και στις τιμές για τους καταναλωτές. Σε αυτή τη μείωση προτείνεται να συμπεριληφθούν επίσης το ψωμί, ο καφές και τα ροφήματα. Υπενθυμίζεται εδώ ότι κάποιες αλυσίδες εστίασης πωλούν ψωμί και αρτοσκευάσματα και ταυτόχρονα σερβίρουν καφέ (π.χ. η αλυσίδα Βενέτης, η οποία είναι και μέλος της ΕΠΟΕΣ).

2) Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ. Ο εν λόγω φόρος επιβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2017.

3) Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%, σύμφωνα με τη σχετική δέσμευση της κυβέρνησης, και μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020.

4) Προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων μέσω επιδότησης εργοδοτικών εισφορών και επιδομάτων ως εξής: α) επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων κατά 50%, β) ειδικό επίδομα για εργαζομένους που θα τεθούν, εκτάκτως και για συγκεκριμένο διάστημα (έως 31/12/2020), σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, και

γ) εργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων με εγγύηση του Δημοσίου κατά 80% και με βάση τα στοιχεία μισθοδοσίας, όπως είχε εξαγγελθεί στις αρχές της κρίσης.

5) Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Μαρτίου 2020 σε 60 δόσεις, με πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2021.

6) Επαναφορά ΕΣΠΑ με δυνατότητα επιδότησης επιλέξιμων επενδύσεων για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ΕΠΟΕΣ, ο κλάδος περιμένει εδώ και χρόνια να ανοίξει το πρόγραμμα για το καθεστώς δικαιόχρησης (franchising).

7) Για την περίοδο από την άρση των περιοριστικών μέτρων και έως 31/12/2020 να προβλεφθεί μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις εστίασης ανάλογη με τη μείωση των εισπράξεών τους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με ταυτόχρονη προστασία των ενοικιαστών για το συγκεκριμένο διάστημα.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου