Ο Καραμανλής όχι μόνο δικαιώθηκε εν ζωή αλλά οι επιλογές του εξακολουθούν να αποδεικνύονται ευεργετικές για τον τόπο.
Ο Μακεδόνας πολιτικός πέρασε από όλα τα αξιώματα, γράφοντας ιστορία στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Ήταν αυτός, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και διετέλεσε τέσσερις φορείς Πρωθυπουργός και δύο φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πέθανε μετά από σύντομη ασθένεια το 1998, σε ηλικία 91 ετών. Πέρασαν ήδη 23 χρόνια, η απουσία του είναι κάτι παραπάνω από αισθητή τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Ηγήθηκε της χώρας με τρόπο αποφασιστικό, όπως οι μεγάλοι ηγέτες της ιστορίας. Κατά την πορεία του επέλεξε τον δρόμο της δημοκρατίας, της ευημερίας, της Ευρώπης. Τα ηγετικά του τάλαντα ήταν σπάνια και η ενόρασή του γαλβανισμένη στην κάμινο της ταραγμένης ελληνικής ιστορίας.
Παρέλαβε μια χώρα καθημαγμένη από πολέμους, εμφυλίους και πραξικοπήματα, βυθισμένη στη φτώχεια. Έρμαια στα παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων, ευάλωτη στις ορέξεις των γειτόνων της. Σταθεροποίησε το πολίτευμά της, ανάπτυξε την οικονομία της, διασφάλισε την ανεξαρτησία της και την κυριαρχία της.
Όταν παρέλαβε την εξουσία, με αποφασιστικότητα αλλά και μετριοπάθεια, χωρίς εκδικητικότητα. Οικοδόμησε τη σύγχρονη ελληνική Πολιτεία, δίνοντάς της ένα σύγχρονο δημοκρατικό Σύνταγμα, δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς και ευρωπαϊκή προοπτική.
Ο Καραμανλής παρέμεινε αταλάντευτος στις βαθιές φιλοσοφικές του πεποιθήσεις. Το 1974, η απονομιμοποίηση αυτών των θεσμών του έδωσε την ευκαιρία να επιβάλει το μεταρρυθμιστικό του πρόταγμα. Το θεσμικό περίγραμμα της μεταπολίτευσης, Σύνταγμα – πολίτευμα – θεσμοί – ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική. Σήμερα 23 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο Εθνάρχης , τιμάμε τη μνήμη του με αυτή την αναφορά στα πεπραγμένα της γεμάτης ζωής του και ας αποτελέσει για εσάς τους νεότερους πολιτικούς πρότυπο.