Από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου εκδόθηκε η κόλουθη ανακοίνωση:
Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:
– Στις Διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ).
– Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ βαθμό και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη
στο β’ βαθμό.
– Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
– Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά την διάρκεια της αποχής:
Επιτρέπονται οι καταθέσεις εισαγωγικών της δίκης δικογράφων, ενδίκων μέσων,
ενδίκων βοηθημάτων ενώπιον των Δικαστηρίων, σε όλες τις δικαιοδοσίες και διαδικασίες,
εκτός από τις αιτήσεις έκδοσης διαταγών πληρωμής και διαταγών απόδοσης μισθίων.
Επιτρέπονται όλες οι κτηματολογικές εργασίες (έρευνες, πιστοποιητικά κ.λπ.) και όλες οι διαδικαστικές δικαστικές και εξώδικες εργασίες (υποβολή αιτήσεων, έκδοση πιστοποιητικών, λήψη δικογραφιών κ.λπ.) .
Επίσης επιτρέπονται :
– Η εκδίκαση προσωρινών διαταγών
– Οι ένορκες βεβαιώσεις
– Η υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης
Δεν θα χορηγούνται άδειες:
– Για αυτόφωρα και συνοδείες.
– Δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων και αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.
Η αποχή δεν καταλαμβάνει:
– Τα συναινετικά διαζύγια
-Τα πρακτικά συναινετικής επίλυσης διαφοράς
Άδεια δεν απαιτείται:
α) Για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης στην τακτική διαδικασία,
β) Για την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση μικροδιαφορών και
γ) Για την κατάθεση προσθήκης/αντίκρουσης, σημειώματος, υπομνήματος κλπ, σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και η προθεσμία λήγει κατά τη διάρκεια της αποχής.
Ως προς τις Αναβολές:
Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου
να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου. Όπου υπάρχει συνεδρίαση ποινικού δικαστηρίου από διακοπή, θα ζητείται νέα διακοπή προς συζήτηση της υπόθεσης.
Δεν καταβάλλεται αναβολόσημο στις αναβολές
Ως προς τις δηλώσεις παράστασης στα Πολιτικά και τα Διοικητικά
Δικαστήρια:
Δεν κατατίθενται, άλλως ανακαλούνται, δηλώσεις παράστασης που κατατίθενται έως την προτεραία, καθότι ισοδυναμούν με παράσταση δικηγόρου κατά την εκφώνηση της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι το πλαίσιο
της αποχής πρέπει να εφαρμόζεται είτε υφίσταται υποχρέωση έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών είτε υπάρχει απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 61 παρ. 3 του Κώδικα
Δικηγόρων, όπως μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις που εκπροσωπούν το δημόσιο, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας ή εκπροσωπούν δικαιούχους Νομικής Βοήθειας και Ευεργετικής Πενίας.
Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου
Ο Πρόεδρος Η Γ.Γραμματέας
Βασίλειος Περίδης Ανθούλα Καραολάνη