Τοπικές Ειδήσεις

Η Ρόδος δίνει πρώτη πανελλαδικά λύση στα αδιέξοδα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

• Η νέα Τοπική Κλαδική Σύμβαση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Μαΐου, διασφαλίζοντας την ομαλή εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου
• Δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους, με ρητή δική τους συναίνεση και μέσω υπεύθυνης δήλωσης θεωρημένης από τα ΚΕΠ, να εργαστούν και την έβδομη ημέρα της εβδομάδας

Σε ένα περιβάλλον έντονης πίεσης για τις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, αλλά και ανασφάλειας για τους εργαζομένους, η Ρόδος δίνει πρώτη το παράδειγμα και ανοίγει τον δρόμο για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η υπογραφή της πρώτης Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εστίασης της Ρόδου και του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Δωδεκανήσου, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, αποτελεί μια ουσιαστική και άμεση απάντηση στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουριστικό κλάδο.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, αν και σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τη διαφάνεια και την καταγραφή της πραγματικής εργασίας, αποδείχθηκε στην πράξη ανεφάρμοστη σε περιοχές με έντονη εποχικότητα, όπως η Ρόδος.
Το αυστηρό της πλαίσιο, χωρίς πρόβλεψη για τις ιδιαιτερότητες του τουριστικού επαγγέλματος, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους.
Οι βάρδιες δεν «βγαίνουν», τα καταστήματα αδυνατούν να λειτουργήσουν επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους για να αντεπεξέλθουν στους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, όταν η εργασία παύει και το επίδομα ανεργίας –ανεπαρκές έτσι κι αλλιώς– δεν επαρκεί.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Ρόδος κινήθηκε αποφασιστικά. Η νέα σύμβαση δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους, με ρητή δική τους συναίνεση και μέσω υπεύθυνης δήλωσης θεωρημένης από τα ΚΕΠ, να εργαστούν και την έβδομη ημέρα της εβδομάδας.
Η διάταξη αυτή, που ενσωματώθηκε στο κείμενο της σύμβασης, σέβεται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα και προσφέρει μια αναγκαία ευελιξία για τις τοπικές επιχειρήσεις, χωρίς να καταργεί τις ρυθμίσεις για το πενθήμερο ή εξαήμερο.
Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά μια κοινωνικά υπεύθυνη συμφωνία, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες του τόπου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρωτοβουλία έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων τουριστικών περιοχών της χώρας, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα και βλέπουν στη λύση της Ρόδου ένα εφαρμόσιμο μοντέλο, ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο στις συνθήκες.
Παράλληλα, η τοπική σύμβαση έρχεται να συμπληρώσει και να διορθώσει τα κενά και τις δυσλειτουργίες της ηλεκτρονικής κάρτας, αποτρέποντας φαινόμενα αδήλωτης εργασίας, αλλά και τη γενικευμένη αδυναμία λειτουργίας που παρατηρήθηκε στην αρχή της εφαρμογής του μέτρου.
Οι επιχειρήσεις ζητούσαν διέξοδο και οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν το δικαίωμα στην εργασία, ειδικά όταν αυτή αποτελεί επιλογή και ανάγκη τους για την οικονομική τους επιβίωση.
Πρόκειται για μια συμφωνία που στηρίζεται στον διάλογο, στη συναίνεση και στην κατανόηση των πραγματικών δεδομένων της τουριστικής εργασίας. Δεν είναι τυχαίο που η Ρόδος, με ισχυρό και δραστήριο συνδικαλιστικό ιστό, ήταν η πρώτη που προχώρησε στην υπογραφή μιας τέτοιας σύμβασης, η οποία δεν ακυρώνει την κεντρική πολιτική, αλλά την εξειδικεύει, προσαρμόζοντάς την με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και λειτουργικά εφαρμόσιμο.
Η κατάθεση της σύμβασης στο Υπουργείο Εργασίας αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ ήδη έχει τεθεί υπόψη κυβερνητικών στελεχών και φορέων, που εξετάζουν το ενδεχόμενο γενίκευσης του μοντέλου.
Αν μη τι άλλο, η Ρόδος απέδειξε ότι όταν υπάρχει διάλογος και βούληση, μπορούν να προκύψουν λύσεις που σέβονται τους εργαζομένους και κρατούν ζωντανές τις επιχειρήσεις.
Εκτός σοβαρού απροόπτου, η νέα Τοπική Κλαδική Σύμβαση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Μαΐου, διασφαλίζοντας την ομαλή εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου