Στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων για την ενίσχυση ενοικιαστών, φοιτητών και συνταξιούχων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά εφ’ όλης της ύλης στο «Direct» του protothema.gr και επισημαίνει ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι προϊόν της καλής πορείας της οικονομίας.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και κοινωνικών ομάδων για το γεγονός ότι δεν συμπεριελήφθησαν στις ανακοινώσεις, ο πρωθυπουργός «δείχνει» στη ΔΕΘ, τονίζοντας ότι τότε θα ανακοινωθούν κινήσεις στήριξης της μεσαίας τάξης, με εφαρμογή από το 2026.
«Η επόμενη ΔΕΘ ως προς το κομμάτι της μείωσης της φορολογίας θα είναι στοχευμένη στη μείωση των φόρων για τη μεσαία τάξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι έχουν γίνει πολλές κινήσεις ελάφρυνσης φορολογικών βαρών, αλλά και στα μέτρα που η κυβέρνηση έχει λάβει για την ανάσχεση της στεγαστικής κρίσης.
«Όσο η οικονομία πηγαίνει καλά, χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και όσο εξακολουθούν οι ξένοι οίκοι κόντρα στο ρεύμα να αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία, τόσο οι Έλληνες πολίτες μπορούν να περιμένουν καλύτερες μέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης αποκρούει τα σενάρια ότι οι κινήσεις στήριξης της κοινωνίας έχουν προεκλογικό άρωμα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και επιμένει στη στρατηγική της αυτοδυναμίας, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι θα διεκδικήσει ως ηγέτης της ΝΔ και τρίτη θητεία στην ηγεσία της χώρας. Μάλιστα, εξηγεί για ποιους λόγους θα διεκδικήσει και τρίτη θητεία.
«Θα γίνουν καλώδιο και θαλάσσια πάρκα»
Απαντώντας για την κατάθεση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν πρέπει να σχετίζεται με το πρότζεκτ του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης GSI. Υπογραμμίζει ότι το καλώδιο θα προχωρήσει «στον χρόνο του», ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τα θαλάσσια πάρκα.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι «δεν ψάχνω για καυγά με την Τουρκία» και τονίζει ότι το ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει, αλλά δεν το προσδιορίζει χρονικά. Απαντώντας στις μομφές περί υποχωρητικότητας στα εθνικά θέματα, διερωτάται γιατί η κυβέρνηση έδωσε άδεια στη Chevron να κάνει έρευνες σε οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Εμφανίζεται αισιόδοξος για μια συμφωνία της Ευρώπης με τις ΗΠΑ για το εμπόριο, ενώ αναφέρει ότι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι δεσμευμένος να ενισχύσει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ. Ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει προγραμματισμός για μια συνάντηση με τον κ. Τραμπ.
«Θηλυκός Βαρουφάκης η Κωνσταντοπούλου»
Ερωτηθείς για τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάσσει σκληρούς χαρακτηρισμούς για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Δεν νομίζω ότι η χώρα χρειάζεται δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία έναν νέο θηλυκό Βαρουφάκη», τονίζει. «Φοβάμαι ότι στην προσπάθειά του να συντονιστεί με αυτό που αντιλαμβάνεται ως αίσθημα της κοινωνίας, έριξε νερό στον μύλο των αντισυστημικών δυνάμεων και έγινε παρακολούθημα της κ. Κωνσταντοπούλου», λέει για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τέλος, για τον Κυριάκο Βελόπουλο ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι υπήρξε «ο βασικός πρωτεργάτης για πολλές θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες μετά αγκαλιάστηκαν και από πολλά συστηματικά κόμματα».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης
Γιώργος Ευγενίδης: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε, Χριστός Ανέστη.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ. Χρόνια πολλά.
Γιώργος Ευγενίδης: Λοιπόν, πάμε να ξεκινήσουμε, διότι συναντιόμαστε μετά από πολύ ενδιαφέρουσες οικονομικής φύσεως ανακοινώσεις, που αφορούν πράγματι πάρα πολλούς πολίτες, αλλά το ίδιον κάθε παροχής είναι ότι όταν την ανακοινώνεις, μετά γκρινιάζουν όλοι οι υπόλοιποι. Γιατί λοιπόν δεν συμπεριελήφθη σε αυτό το πακέτο, για παράδειγμα, και η ευρύτερα εννοούμενη μεσαία τάξη; Αισθάνονται πολλοί ότι είναι παραπονεμένοι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, κ. Ευγενίδη, θέλω να επισημάνω ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις ήταν αποτέλεσμα μίας συλλογικής προσπάθειας της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το πλεόνασμα του 2024 μας εξέπληξαν ευχάριστα.
Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι τυχαίο. Αυτά τα έσοδα, τα αυξημένα, δεν προήλθαν από αυξήσεις φόρων, καθώς οι φόροι έχουν μειωθεί. Προήλθαν από την οικονομική ανάπτυξη και από τον σημαντικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Γιώργος Ευγενίδης: Άρα, λέτε, δεν είναι επιδόματα, δεν είναι παροχές ad hoc, έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Γι’ αυτό και ακριβώς έχουν μόνιμο χαρακτήρα, επειδή ακριβώς η μείωση της φοροδιαφυγής έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και είναι αποτέλεσμα δύσκολων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες υλοποιήσαμε στις αρχές της δεύτερης τετραετίας.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν το χαρακτηριστικό να δημιουργούν πολλές πολιτικές αντιδράσεις τη στιγμή που εφαρμόζονται, όμως τα οφέλη αργούν μερικές φορές να εμφανιστούν.
Να, λοιπόν, που τα οφέλη εμφανίστηκαν και μπορέσαμε να επιστρέψουμε στην ελληνική κοινωνία, σε συγκεκριμένες κατηγορίες, παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Γιώργος Ευγενίδης: Ωραία, να δούμε λίγο πρακτικά επί των εξαγγελιών. Πάμε λίγο στο στεγαστικό, που ξέρω ότι σας απασχολεί πάρα πολύ κι ότι προβληματίζεστε κι εσείς και για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση, έχει πάρει κάποια μέτρα.
Μήπως τελικά αυτή η λύση με την επιδότηση ενός ενοικίου, έστω και στο τέλος της χρονιάς, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ενοικίων εν τέλει; Είναι μια κριτική η οποία γίνεται. Ή ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ενοικίων από μεριάς των ιδιοκτητών, για να «ασπρίσουν» ενδεχομένως κάποια ενοίκια τα οποία ήταν «μαύρα»;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, θέλω να θυμίσω πού βρισκόμαστε σήμερα, σε σχέση με το πού βρισκόμασταν πριν από πέντε ή πριν από δέκα χρόνια.
Πριν από δέκα χρόνια, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την τότε κυβέρνηση, κανείς δεν συζητούσε για στεγαστικό πρόβλημα. Γιατί; Διότι οι τιμές των ακινήτων πολύ απλά ήταν στα τάρταρα.
Το στεγαστικό πρόβλημα προέκυψε ως αποτέλεσμα της οικονομικής δραστηριότητας, της αυξημένης ζήτησης για ενοίκια και της αύξησης της αξίας των ακινήτων. Άρα, αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος, το αποτέλεσμα μιας οικονομίας η οποία πηγαίνει καλά. Είναι, όμως, ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο χρήζει αντιμετώπισης.
Είναι το μόνο μέτρο αυτό το οποίο εξαγγείλαμε χθες; Όχι, διότι χρειαζόμαστε μέτρα και από την πλευρά της προσφοράς και από την πλευρά της ζήτησης.
Όμως, είναι πάρα πολύ σημαντικό, κ. Ευγενίδη, ένας νέος άνθρωπος, ας πούμε, ο οποίος ψάχνει σήμερα να νοικιάσει ένα σπίτι, να γνωρίζει ότι θα του επιστρέφεται ένα ενοίκιο κάθε χρόνο, κάτι το οποίο θα αυξήσει και τη διάθεση την οποία θα έχει να διαπραγματεύεται με τον εκμισθωτή, με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, έτσι ώστε να δηλώνεται όλο το ποσό του ενοικίου. Μην κοροϊδευόμαστε…
Γιώργος Ευγενίδης: Άρα, λέτε ότι είναι κίνητρο αυτό το πράγμα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μην κοροϊδευόμαστε. Σήμερα στην αγορά των ενοικίων υπάρχει ακόμα πολλή παραοικονομία.
Όπως, λοιπόν, περιορίστηκε η παραοικονομία μέσα από μία σειρά μέτρων που είχαν να κάνουν με τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, τις ηλεκτρονικές πληρωμές, το ίδιο φιλοδοξούμε να γίνει και στην αγορά των ακινήτων. Τώρα υπάρχει κι ένα πρόσθετο κίνητρο για να γίνει αυτό.
Γιώργος Ευγενίδης: Τα εισοδηματικά κριτήρια, όμως, είναι κάπως περιοριστικά, κ. Πρόεδρε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έλεγα ότι είναι αρκετά…
Γιώργος Ευγενίδης: Δηλαδή, συγγνώμη, αν για έναν άνθρωπο στη δική μου ηλικία, που είμαι 30 ετών, με δεδομένο ότι οι εισαγωγικοί μισθοί πράγματι ανεβαίνουν αν δουλεύει κάποιος στον ιδιωτικό τομέα και παίρνει 14 μισθούς μεικτά, τα 20.000 ευρώ δεν είναι και κανένα φοβερό ποσό, θέλω να πω.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι δεν είναι, αλλά πάντα υπάρχει…
Γιώργος Ευγενίδης:Δεν το υποτιμώ, έτσι; Προς Θεού.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάντα υπάρχει κάποιο κατώφλι και ο σκοπός μας πάντα είναι να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Γιατί; Γιατί ακριβώς σε αυτούς τους συμπολίτες μας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματος πηγαίνει στο νοίκι.
Είχαμε λοιπόν αναγνωρίσει ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα και κάνουμε μια σημαντική στοχευμένη παρέμβαση για να διευκολύνουμε τους ενοικιαστές. Δεν είναι οι μόνοι, επαναλαμβάνω. Τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ» έχουν μεγάλη ανταπόκριση. Ακούω κι εγώ μία…
Γιώργος Ευγενίδης: Ίσως δεν λειτουργούν απόλυτα τα προγράμματα αυτά, το «Σπίτι μου ΙΙ» τουλάχιστον.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι λειτουργούν όπως έχουν σχεδιαστεί, γιατί είναι προγράμματα τα οποία είχαν σκοπό να ξαναβάλουν στην αγορά παλαιότερα ακίνητα. Γιατί ακούω μια κριτική ότι «αφορά παλαιά ακίνητα». Μα έτσι σχεδιάστηκε το πρόγραμμα, αλλά δεν είναι τα μόνα προγράμματα.
Το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» είναι σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες να πάρουν μία αυξημένη επιδότηση, γιατί πράγματι τα αρχικά όρια ήταν αρκετά χαμηλά και ενδεχομένως να πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω…
Γιώργος Ευγενίδης: Ναι, αλλά αυτό δεν ρίχνει τις τιμές των ενοικίων.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, τις ρίχνει με ποια έννοια; Ότι αυξάνονται τα διαθέσιμα ακίνητα.
Γιώργος Ευγενίδης:Γιατί να μην προσαρμοστούν οι ιδιοκτήτες στην ήδη υπάρχουσα μεγάλη ζήτηση και να ζητήσουν πολλά λεφτά;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί όσο αυξάνεται η προσφορά τόσο θα βελτιώνονται οι τιμές. Είναι οι βασικοί κανόνες της οικονομίας. Πρέπει να παρέμβουμε και στην πλευρά της προσφοράς και στην πλευρά της ζήτησης. Όμως, να ξαναδούμε λίγο -επαναλαμβάνω- τη μεγάλη εικόνα. Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα ως αποτέλεσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ο συλλογικός πλούτος πρέπει να γίνει και ατομική προκοπή.
Πώς θα γίνει αυτό; Με παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν πολλούς συμπολίτες μας, τους ενοικιαστές εν προκειμένω, αλλά και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Μην υποτιμούμε αυτή την παρέμβαση, διότι δεν ήθελα κάθε χρόνο, ξέρετε, να γίνεται η συζήτηση, «έχουμε δεν έχουμε λεφτά να δώσουμε αυτή την ενίσχυση την οποία δίναμε τα Χριστούγεννα». Αυτό το μέτρο, λοιπόν, αποκτά πια μόνιμα χαρακτηριστικά και θα δίνεται στο τέλος κάθε Νοεμβρίου.
Γιώργος Ευγενίδης: Λοιπόν, αυτό είναι το κομμάτι το στεγαστικό, ο δεύτερος πυλώνας των ανακοινώσεων αφορά τους συνταξιούχους, που πράγματι αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, ενδεχομένως τα τέσσερα πέμπτα των συνταξιούχων.
Το ζήτημα το οποίο θέτουν οι συνταξιούχοι είναι ότι αυτοί έχουν πολλά διαρθρωτικά ζητήματα, διότι υπέστησαν περικοπές επί δικαίων και αδίκων. Και μια κριτική που γίνεται και σε σας είναι ότι στο πρόγραμμα του 2019 της Νέας Δημοκρατίας είχατε δεσμευτεί ότι θα λύσετε το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς. Είναι κάτι που το μελετάτε αυτό, κ. Πρόεδρε, ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, η μόνιμη πια στήριξη των 250 ευρώ αφορά όλους τους συνταξιούχους είτε είχαν προσωπική διαφορά, είτε δεν είχαν. Η προσωπική διαφορά, όπως ξέρετε, φθίνει κάθε χρόνο, διότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται.
Γιώργος Ευγενίδης: Απλά κάποιοι δεν είδαν τις αυξήσεις που άλλοι είδαν.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά κάθε χρόνο θα βλέπουν περισσότεροι τις αυξήσεις και είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι πια έχουμε μπει σε μία πορεία όπου έχουμε μόνιμες αυξήσεις για τους συνταξιούχους, οι οποίες είναι αντίστοιχες της πορείας της οικονομίας.
Επαναλαμβάνω: όσο η οικονομία θα πηγαίνει καλύτερα τόσο όλοι οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερες ημέρες. Και προφανώς αυτό είναι ένα πλαίσιο μόνο ανακοινώσεων. Γιατί ανακοινώθηκε τώρα; Διότι πολύ απλά έπρεπε…
Γιώργος Ευγενίδης:Κι αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο τέθηκε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μέτρα τα οποία αφορούσαν το 2025. Επαναλαμβάνω, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για όλους μας η απόδοση της οικονομίας το 2024, ευχάριστη έκπληξη, όμως, η οποία -το ξαναλέω- ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών.
Διότι τα πλεονάσματα αυτά, σε αντίθεση με τα πλεονάσματα του παρελθόντος, είναι πλεονάσματα τα οποία προήλθαν από την ανάπτυξη και από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, όχι από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.
Γιώργος Ευγενίδης: Στη ΔΕΘ έχουν να περιμένουν οι πολίτες; Γιατί το «καλάθι» το μεταπασχαλινό ήταν αρκετά γεμάτο, 1,1 δισ. δεν τα λες και λίγα. Έχουν να περιμένουν κάτι οι μισθωτοί οι οποίοι δεν έχουν δει φοροελαφρύνσεις πολύ ουσιαστικές στις άμεσες φορολογικές κλίμακες; Έχουν να περιμένουν κάτι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι πληγώθηκαν από το τεκμήριο και σας κόστισε και εκλογικά στις ευρωεκλογές; Οι συνταξιούχοι, το είπα νωρίτερα, έχουν αυτοί κάτι να περιμένουν;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε, είναι ίσως ίδιον του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον δημόσιο διάλογο, να προεξοφλούμε αμέσως αυτά τα οποία έχουν γίνει και να πηγαίνουμε αμέσως στα επόμενα.
Γιώργος Ευγενίδης: Ξέρετε και τα δημοσιογραφικά, ότι μετά τις εκλογές ακολουθεί ο ανασχηματισμός.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα απαντήσω στο ερώτημά σας. Να μην ξεχνάμε, όμως, ότι ήδη για το 2025 έχουν γίνει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις: πολλές μειώσεις φόρων στις οποίες έχουμε αναφερθεί εκτεταμένα, αυξήσεις μισθών, θα έχουμε ας πούμε τον Ιούλιο τις αυξήσεις στις απολαβές των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουν ήδη γίνει εξαγγελίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις για το 2026. Θα γίνουν και άλλες για τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας στη ΔΕΘ.
Και ναι, για να απαντήσω ευθέως στην ερώτησή σας, η επόμενη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ως προς το κομμάτι της μείωσης της φορολογίας θα είναι στοχευμένη στην περαιτέρω μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη.
Αλλά να μην ξεχνάμε και τα σημαντικά τα οποία έχουν ήδη γίνει: από τον μειωμένο εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή μέχρι τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά παραπάνω από 30%, μέχρι την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τον περιορισμό του τέλους επιτηδεύματος.
Γιώργος Ευγενίδης: Έχετε μια ιδέα πώς θέλετε να το κάνετε; Έχετε μια ιδέα πώς θέλετε να γίνει η αναπροσαρμογή στις κλίμακες φορολόγησης; Να μπουν, ενδεχομένως, περισσότερα ενδιάμεσα σκαλιά μεταξύ των υφιστάμενων φορολογικών συντελεστών;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τώρα καταλαβαίνετε ότι δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω γι’ αυτά τα οποία θα γίνουν και θα ανακοινωθούν στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης, τα οποία επαναλαμβάνω θα αφορούν το 2026.
Αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε τα μέτρα του 2025. Όμως, όσο η οικονομία πηγαίνει καλά χωρίς, θα το τονίσω αυτό, να διακινδυνεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα που είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται όλες οι πολιτικές μας, όσο εξακολουθούν οι ξένοι οίκοι -κόντρα στο ρεύμα της διεθνούς οικονομίας- να αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία, τόσο οι Έλληνες πολίτες μπορούν να περιμένουν καλύτερες μέρες.
Γιώργος Ευγενίδης: Θα έρθω και στο γεωπολιτικό περιβάλλον, το οποίο είναι ταραγμένο, αλλά να κλείσω αυτόν τον πρώτο κύκλο της συζήτησής μας με την κριτική που σας ασκείται ότι κάνετε παροχές με προεκλογικό άρωμα, ότι επιχειρείτε με έναν τρόπο να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη Νέα Δημοκρατία, να βελτιώσετε τη δημοσκοπική σας θέση.
Και μαζί με περιοδείες, μαζί με μια σειρά άλλες κινήσεις, εν πάση περιπτώσει, κάποιοι εκτιμούν ότι ίσως κάπου στη γωνία μπορεί να περιμένει και ένας εκλογικός αιφνιδιασμός. Ότι ίσως ο Μητσοτάκης του 2025 είναι άλλος από τον Μητσοτάκη του 2019, που μας είπε ότι θα κάνει εκλογές το 2023 και τις έκανε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθ’ όλη τη διάρκεια και της προηγούμενης τετραετίας έκανα περιοδείες, εξακολουθώ και τις κάνω τώρα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι την υποχρέωσή μου να βρίσκομαι συχνά έξω από το γραφείο μου στο Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως στην ελληνική περιφέρεια.
Από εκεί και πέρα, δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω, κ. Ευγενίδη, από το να υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Μιλήσαμε για αυξήσεις μισθών και τις υλοποιούμε. Μιλήσαμε για μειώσεις φόρων και τις υλοποιούμε. Μιλήσαμε για συνολική στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος και κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας.
Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα τετραετίας. Ξέρετε πολύ καλά ότι εννοώ αυτά τα οποία λέω. Από τη στιγμή που και εγώ ο ίδιος πιστεύω ακράδαντα ότι το 2025 θα είναι καλύτερο από το 2024, το 2026 καλύτερο από το 2025 και το 2027 καλύτερο από το 2026, ένας λόγος παραπάνω να τηρήσω στο ακέραιο τη δέσμευσή μου για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.
Γιώργος Ευγενίδης: Μάλιστα. Πάω στο γεωπολιτικό περιβάλλον, το οποίο είναι πολύ σύνθετο και στη γειτονιά μας εδώ και βεβαίως με όσα γίνονται στον άξονα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, στο παγκόσμιο εμπόριο.
Θα μου επιτρέψετε, όμως, να ξεκινήσω από το θαλάσσιο χωροταξικό το οποίο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταθέτει στην Κομισιόν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Γιατί αποφασίσατε να το κάνετε τώρα; Εντάξει, καταλαβαίνω ότι υπάρχει και η συμβατική υποχρέωση έναντι της Ευρώπης μετά την καταδίκη από το ευρωδικαστήριο.
Αυτό το οποίο ακούω ως κριτική και οφείλω να σας πω ότι με προβληματίζει είναι ότι αυτή είναι μια εύκολη κίνηση έναντι για παράδειγμα του καλωδίου, του GSI, του Great Sea Interconnector, που ενδεχομένως να είναι μια πιο δύσκολη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έλεγα ότι δεν πρέπει τα δύο να συνδέονται, καθώς αφορούν δύο τελείως διακριτές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Είχαμε μία υποχρέωση να καταθέσουμε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό για λόγους και περιβαλλοντικούς αλλά και για λόγους, επιτρέψτε μου να το πω, γεωπολιτικούς.
Έκλεισε λοιπόν μια εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν. Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποτυπώνει με τον πιο επίσημο τρόπο και έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον θαλάσσιο χώρο της και τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτό από μόνο του έχει, νομίζω, μια σημαντική αξία, καθώς είναι μια κίνηση που στο παρελθόν, για διάφορους λόγους τους οποίους δεν χρειάζεται να αναλύσω, δεν είχε γίνει.
Το ζήτημα του καλωδίου, μιας και μου το θέτετε, είναι ένα έργο το οποίο είναι ευρωπαϊκό έργο, θα προχωρήσει και θα προχωρήσει στον χρόνο του.
Δεν θέλω να υποτιμήσω και σε καμία περίπτωση και τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει που αφορούν και αυτές τον θαλάσσιο χώρο…
Γιώργος Ευγενίδης: Για τα θαλάσσια πάρκα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, τα θαλάσσια πάρκα τα οποία προετοιμάζονται αλλά και…
Γιώργος Ευγενίδης: Θα γίνουν;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως θα γίνουν.
Γιώργος Ευγενίδης: Ξέρετε, σας ασκείται μια κριτική, σας έχει ασκηθεί κυρίως εκ δεξιών μια κριτική ότι είστε υποχωρητικοί έναντι της Τουρκίας ως κυβέρνηση. Ότι προς τέρψιν των «ήρεμων νερών», εκεί που πάμε να ασκήσουμε εμείς κυριαρχικά δικαιώματα, όταν η Τουρκία «βρυχάται» εμείς κάνουμε πίσω.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τότε γιατί προχωρήσαμε και δώσαμε τη δυνατότητα στη Chevron να εξερευνήσει την προοπτική κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης εντός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία, θέλω να θυμίσω, απορρέουν από τη συμφωνία την οποία έχουμε κάνει με την Αίγυπτο; Αν αυτή δεν είναι έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τότε τι ακριβώς είναι, κ. Ευγενίδη;
Αλλά να σας πω και κάτι ακόμα: εγώ δεν ψάχνω για καβγά με την Τουρκία ούτε θεωρώ ότι χρειάζομαι, για να ενισχύσω το εσωτερικό μου κύρος και να μιλήσω σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, να μιλώ μια γλώσσα έντασης και ρητορικών εξάρσεων.
Η Ελλάδα πορεύτηκε πάντα στην εξωτερική της πολιτική με υπευθυνότητα, μένοντας απαρέγκλιτα προσηλωμένη στις πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ασκώντας, όμως, μια διπλωματία η οποία έχει καταφέρει και έχει κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή και, επιτρέψτε μου να το πω, και πιο μεγάλη.
Διότι επί δικών μας ημερών επεκτάθηκαν τα χωρικά ύδατα, υπεγράφησαν δύο συμφωνίες Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Επί δικών μας ημερών η χώρα απέκτησε ένα μακροχρόνιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο ενισχύει σημαντικά την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας έμφαση ταυτόχρονα και στην εγχώρια προστιθέμενη αξία. Επί δικών μας ημερών θωρακίστηκαν τα σύνορα στον Έβρο και στη θάλασσα. Και ουσιαστικά παίξαμε έναν ρόλο στο να αλλάξει όλη η ευρωπαϊκή πολιτική ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.
Γιώργος Ευγενίδης: Με τον κ. Erdoğan θα συναντηθείτε το επόμενο διάστημα; Γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι ένα ελληνοτουρκικό ραντεβού, που εκκρεμεί, έχει παγώσει για διάφορους λόγους: από τη φυλάκιση İmamoğlu μέχρι το κλίμα…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα υπάρξει εν ευθέτω χρόνω η επίσκεψη μου στην Άγκυρα, στα πλαίσια…
Γιώργος Ευγενίδης: Μετά το καλοκαίρι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: …του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ο χρόνος αυτής της συνάντησης. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα σας έλεγα ότι είναι αμιγώς διαδικαστικό. Ναι, θα υπάρξει επίσκεψή μου στην Άγκυρα…
Γιώργος Ευγενίδης: Δεν είναι ουσιαστικό το κώλυμα, τέλος πάντων, ο προγραμματισμός…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι καθαρά διαδικαστικό ζήτημα, προγραμματισμού δικού μου και δικού του. Αλλά δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα και κάποιος ιδιαίτερος λόγος γιατί αυτή η συνάντηση θα έπρεπε να μετατεθεί ή, ακόμα χειρότερα, να αναβληθεί.
Επιμένω: όσο περισσότερο συζητούμε τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα, έστω και αν διαφωνούμε. Kαι μπορούμε να διαφωνούμε έντονα, αλλά πρέπει να μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα και δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση η διαφωνία να οδηγεί αυτόματα σε ρητορική έξαρση ή, ακόμα χειρότερα, σε στρατικοποίηση του βασικού ζητήματος που έχουμε με την Τουρκία.
Γιώργος Ευγενίδης: Αναφέρθηκα νωρίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Πρόεδρο Trump. Έχετε επιχειρήσει ένα άνοιγμα, εμφανώς, στον κ. Trump. Μιλήσατε σε ένα μέσο στο οποίο υπό άλλες συνθήκες δεν ξέρω αν θα μιλούσατε, στο Breitbart, με δεδομένο ότι ο κ. Trump το διαβάζει, οι άνθρωποι του το διαβάζουν και φαίνεται ότι έχει μεγάλη πέραση στην Ουάσινγκτον αυτές τις μέρες.
Το ερώτημα είναι αν πιστεύετε ότι θα υπάρξει μια «win-win» συμφωνία, όπως την είπατε, στο εμπορικό κομμάτι και αν εντός του 2025 πρέπει να περιμένουμε μια συνάντηση με τον κ. Trump.
Έχετε πει, άλλωστε, ότι θέλετε να ανανεωθεί του χρόνου και η ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας που είχε συναφθεί επί των ημερών σας, το 2019.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνομιλώ με τις Ηνωμένες Πολιτείες με δύο ιδιότητες: η πρώτη είναι του Έλληνα Πρωθυπουργού και η δεύτερη είναι του Ευρωπαίου Πρωθυπουργού.
Αυτό σημαίνει ότι με την πρώτη μου ιδιότητα οφείλω να υπερασπιστώ τα κεκτημένα μιας εξαιρετικής στρατηγικής σχέσης στην οποία πιστεύω ότι και εγώ, με τον τρόπο μου, έχω συνδράμει, μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδος, και να την ενισχύσω ακόμα περισσότερο. Αυτό ευελπιστώ να κάνω όταν συναντήσω τον κ. Trump. Δεν υπάρχει, όμως, αυτή τη στιγμή καμία αίσθηση χρονοδιαγράμματος ούτε καμία προγραμματισμένη συνάντηση.
Φορώντας το ευρωπαϊκό μου καπέλο, θα αγωνίζομαι έτσι ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα των κάτι λιγότερο από 90 ημερών που έχουμε στη διάθεση μας για να πετύχουμε μια εμπορική συμφωνία η οποία θα είναι αμοιβαίως ωφέλιμη, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι από έναν εμπορικό πόλεμο, ειδικά έτσι όπως εκδηλώνεται τώρα, αυτής της έντασης, θα βγούμε όλοι ζημιωμένοι.
Ταυτόχρονα, όμως, θα αγωνίζομαι έτσι ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να επενδύσει στη στρατηγική της αυτονομία, να ενισχύσει την εσωτερική της αγορά, να μπορέσει να υλοποιήσει τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο κ. Draghi στο πόρισμα του, που είναι πάρα πολύ σημαντικές και θα έλεγα και πολύ κοντά σε πάγιες ελληνικές θέσεις.
Γιώργος Ευγενίδης: Λοιπόν, πάμε τώρα και πάλι στα εγχώρια. Πριν πάω στα πολιτικά ερωτήματα τα οποία πάντα έχουν ένα ενδιαφέρον…
Κυριάκος Μητσοτάκης:Πολιτικά ήταν και αυτά…
Γιώργος Ευγενίδης: Εννοώ στα αμιγώς πολιτικά της εγχώριας ζωής. Και αφού πω για τους φίλους που παρακολουθούν πιο τακτικά την εκπομπή ότι έχουμε βάλει και άλλα δέκα λεπτά στο σύνηθες εικοσάλεπτο, γιατί εντάξει, άμα σας έχουμε εδώ, να έχουμε μια ευχέρεια να ρωτήσουμε πέντε πράγματα.
Να έρθω στο κομμάτι του νόμου και της τάξης, κ. Πρόεδρε. Σας ασκείται και εδώ πολλές φορές μια κριτική ότι η κυβέρνηση είναι υποχωρητική σε θορυβώδεις μειοψηφίες, ότι ο νόμος εφαρμόζεται αλα καρτ. Στα Εξάρχεια μπορεί να βγαίνουν κάποιοι περίεργοι τύποι και να καίνε αυτοκίνητα φιλήσυχων πολιτών, οι οποίοι είχαν πέσει για ύπνο, μετά από μια συναυλία.
Στον Νέο Κόσμο μπορούν να κάνουν Ανάσταση και να κάνουν την Λαγουμιτζή, έναν βασικό δρόμο, φλαμπέ. Όλα αυτά δεν είναι πολύ ωραίες εικόνες. Δεν σας προβληματίζουν εσάς;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, είναι εικόνες οι οποίες, όμως, δεν επιβεβαιώνουν εν προκειμένω τον κανόνα. Γιατί το λέω; Στα Εξάρχεια πράγματι υπήρξε μια επιχειρησιακή αστοχία, με αφορμή μια συναυλία η οποία έγινε. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Αν αναζητήσετε, όμως, τα στοιχεία για τις κλοπές, τις διαρρήξεις στα Εξάρχεια τα τελευταία πέντε χρόνια, θα τις δείτε δραματικά μειωμένες.
Γιώργος Ευγενίδης: Μπαίνει η Αστυνομία στα Εξάρχεια λέτε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Άμα δείτε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, στα γήπεδα ας πούμε, όπου υπήρχε οργανωμένη και μεγάλη παραβατικότητα. Η εικόνα των ελληνικών γηπέδων σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή πριν από κάποια χρόνια. Μέτρα δύσκολα, όπως το κλείσιμο των γηπέδων, η επιβολή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η ταυτοποίηση όλων των φιλάθλων είχαν πραγματικά αποτελέσματα.
Υπάρχουν σήμερα ενεργές καταλήψεις στα πανεπιστήμια; Απαντώ: όχι, δεν υπάρχουν. Και μια κατάληψη εκτός χώρου πανεπιστημίου, στο Ηράκλειο, και αυτή εκκενώθηκε.
Άρα, η γενικότερη εικόνα την οποία εγώ αποκομίζω για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται ο νόμος, με κάνει να πιστεύω ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.
Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος αντιμετώπισε συμμορίες, κανονικούς γκάνγκστερ, στο λαθρεμπόριο των καυσίμων, στο λαθρεμπόριο των τσιγάρων. Θέματα τα οποία…
Γιώργος Ευγενίδης: Υπάρχουν αποτελέσματα, δεν μπορεί να το μηδενίσει κανείς.
Κυριάκος Μητσοτάκης: …μας απασχολούσαν εδώ και πολύ καιρό. Είναι μια διαρκής προσπάθεια. Θέλουμε την Αστυνομία σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια.
Θέλω να θυμίσω και πάλι ότι αυξήσαμε και αυξάνουμε κι άλλο τις απολαβές των Σωμάτων Ασφαλείας, γιατί κυρίως αυτά τα νέα παιδιά τα οποία είναι στον δρόμο και είναι επιφορτισμένα με το να αισθανόμαστε όλοι εμείς ασφαλείς πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν και τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας και μισθολογικά.
Γιώργος Ευγενίδης: Εκεί υπήρξε κάποια αστοχία, κ. Πρόεδρε, κυβερνητική; Στη διαχείριση αυτού του ζητήματος των απολαβών των ενστόλων. Επικοινωνιακά, ουσιαστικά, όπως θέλετε πείτε το.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι ενδεχομένως να καλλιεργήθηκαν με κάποιο τρόπο κάποιες προσδοκίες πριν από την ώρα τους. Υπήρχε ειδικός λόγος για τον οποίο έγιναν οι εξαγγελίες όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, την ώρα που έγιναν. Διότι υπήρχε μια συζήτηση στην Βουλή, υπήρχε η παρουσίαση του εξοπλιστικού προγράμματος και δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για αεροπλάνα, βαπόρια, drones και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου…
Γιώργος Ευγενίδης: Χωρίς τους μισθούς των στελεχών.
Κυριάκος Μητσοτάκης: …χωρίς να γνωρίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ποιες θα είναι οι απολαβές τους. Έχω δεσμευθεί, όμως, ότι πέραν των αυξήσεων που ήδη θα δουν τα Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Αστυνομία, την 1η Ιουλίου, ότι προφανώς θα υπάρχουν παρεμβάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ και θα αφορούν το 2026.
Γιώργος Ευγενίδης: Το κρατώ κι αυτό. Λοιπόν, τώρα έρχομαι στα εγχώρια πολιτικά. Θέλω να εφαρμόσω μια καινούργια τακτική. Θέλω μου πείτε μια λέξη που σας έρχεται στο μυαλό για τους κάτωθι πολιτικούς σας αντιπάλους.
Να ξεκινήσω με την κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει «εκτοξευθεί» μέσα σε κάποιους μήνες στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων. Όταν βλέπετε ή ακούτε την κα Κωνσταντοπούλου, ποια είναι η πρώτη λέξη που σας έρχεται στο μυαλό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νομίζω ότι η χώρα χρειάζεται, δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία, έναν νέο θηλυκό Βαρουφάκη.
Γιώργος Ευγενίδης: Μάλιστα. Για τον κ. Ανδρουλάκη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Φοβάμαι ότι στην προσπάθεια του να συντονιστεί με αυτό το οποίο ο ίδιος αντιλαμβάνεται αίσθημα της κοινωνίας, ουσιαστικά έριξε νερό στον μύλο των αντισυστημικών δυνάμεων και έγινε «ουρά», ίσως «ουρά» είναι βαριά λέξη, δεν θα πρέπει να την χρησιμοποιώ, αλλά «παρακολούθημα» της κας Κωνσταντοπούλου.
Γιώργος Ευγενίδης: Ο κ. Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης; Σας έχει «μασήσει» ψηφοφόρους ο κ. Βελόπουλος.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θεωρώ ότι «μασιούνται» οι ψηφοφόροι.
Γιώργος Ευγενίδης: Σε πολλά εισαγωγικά. Συγχωρέστε μου τη δημοσιογραφική αργκό τώρα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ούτε νομίζω ότι «χωνεύονται», όπως κάποιοι τους αντιλαμβάνονται. Κοιτάξτε, υπήρξε ο βασικός πρωτεργάτης για απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες δυστυχώς, όμως, αγκαλιάστηκαν στη συνέχεια από πολλά κόμματα, εκ των οποίων κάποια συστημικά.
Γιώργος Ευγενίδης: Επειδή και η κα Κωνσταντοπούλου και ο κ. Βελόπουλος έχουν αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών -η μεν κα Κωνσταντοπούλου διότι είναι προφανές ότι έχει επωφεληθεί πολιτικά και το κόμμα της έχει μεγαλώσει απότομα και δυσανάλογα ενδεχομένως και με τη στελεχιακή της βάση, ο κ. Βελόπουλος από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκε σε αυτή τη συζήτηση-, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε καταλήξει μέσα σας στο τι δεν έκανε σωστά η κυβέρνηση στη διαχείριση των Τεμπών, επικοινωνιακά και ουσιαστικά, και τι θα περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει σε λίγες μέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο της επόμενης Δευτέρας για την αναδιάταξη του ΟΣΕ. Με το μοντέλο της ΔΕΗ, μας είπε εδώ, σε αυτή την εκπομπή, ο Αντιπρόεδρος, ο κ. Χατζηδάκης. Και αν είναι, ξέρω εγώ, λίγο αργά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, αργά δεν είναι, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλω και δεν πρέπει να μηδενίσουμε και την προσπάθεια η οποία γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν.
Αλλά σίγουρα τα πράγματα πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα και θα υπάρξει μία δραστική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας του νέου οργανισμού των ελληνικών σιδηροδρόμων, δηλαδή της μετεξέλιξης του ΟΣΕ, στα πλαίσια της μεγαλύτερης ευελιξίας, της μεγαλύτερης λογοδοσίας, της καλύτερης χρήσης της τεχνολογίας, μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες που θα παρουσιαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας.
Από εκεί και πέρα, έχω μιλήσει εκτενώς για το ζήτημα, για την τραγωδία των Τεμπών, έχω κάνει την αυτοκριτική μου για το γεγονός ότι πολλές φορές δεν μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να πιστέψουμε κάποια πράγματα τα οποία ακούγονται ότι μπορεί τελικά εύκολα να γίνουν κτήμα της κοινωνίας όταν επαναλαμβάνονται πολύ συστηματικά.
Ένα πράγμα θα πω μόνο για το ζήτημα αυτό: ότι η περιβόητη θεωρία της «συγκάλυψης» πιστεύω ότι πια έχει αποδομηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ίδια τα γεγονότα. Και νομίζω ότι αυτό το οποίο αφορά αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση είναι με πολύ γρήγορο ρυθμό, όπως ήδη το κάνουμε, να προχωρήσουμε σε σημαντικές παρεμβάσεις που δρομολογούμε για τους σιδηροδρόμους μας.
Γιώργος Ευγενίδης: Σας έχουν κατηγορήσει βεβαίως και για επικοινωνιακή διαχείριση και για μία μεθοδική προπαγάνδα στο κομμάτι της διαχείρισης των Τεμπών και ήθελα να σας ρωτήσω για την υπόθεση της «Ομάδας Αλήθειας» που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, ευθέως, αν υπάρχει οργανική διασύνδεση της Νέας Δημοκρατίας και συνακόλουθα του Μεγάρου Μαξίμου, της κυβέρνησης, με την «Ομάδα Αλήθειας». Αν είναι, πώς να το πω, αν έχει άμεση αναφορά σε εσάς.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οργανική διασύνδεση όπως την περιγράφετε δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η «Ομάδα Αλήθειας» και οι άνθρωποι που τη στελεχώνουν είναι πολύ κοντά στην Νέα Δημοκρατία, ιδεολογικά και κομματικά.
Γιώργος Ευγενίδης: Παίρνουν ντιρεκτίβες από εσάς;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Ευτυχώς διατηρούν πλήρως την ανεξαρτησία τους, αλλά φαίνεται ότι μερικές φορές στην Ελλάδα το να υπάρχει μία φωνή κεντροδεξιά, η οποία τα λέει τα πράγματα σταράτα, και πολλές φορές δεν χρειάζεται ξέρετε καν να τα λέει, κ. Ευγενίδη.
Τι κάνει η «Ομάδα Αλήθειας»; Παρουσιάζει ουσιαστικά, ανακαλύπτει, αποκαλύπτει ασυναρτησίες, σαχλαμάρες, αντιφάσεις που έχουν πει οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και το κάνει με έναν τρόπο θα έλεγα πολύ έξυπνο, χωρίς όμως ποτέ να παραποιεί, χωρίς να κάνει «κοπτοραπτική» και χωρίς…
Γιώργος Ευγενίδης:Γι’ αυτό έχουν κατηγορήσει οι αντίπαλοί σας, για «δολοφονία χαρακτήρων» και «κοπτοραπτική».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, τώρα γιατί είναι «δολοφονία χαρακτήρων» να αναδεικνύεται ότι κάποιος μπορεί πριν από έναν χρόνο να έλεγε το αυτό και σήμερα να λέει το ακριβώς αντίθετο; Αυτό δεν μου φαίνεται «δολοφονία χαρακτήρων». Εμένα μου φαίνεται αποκάλυψη χαρακτήρων.
Γιώργος Ευγενίδης: Μάλιστα. Στα 3-3,5 λεπτά που μας έχουν απομείνει, θέλω να κάνουμε λίγο fast forward, να πάμε λίγο προς το τέλος της θητείας -της ορισμένης από το Σύνταγμα- της κυβέρνησης, διότι το πολιτικό περιβάλλον σήμερα είναι αυτό που είναι και η κυβέρνηση βαδίζει στον έκτο χρόνο της.
Δεν είναι εύκολο μια κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας να ξαναγίνει κυβέρνηση τρίτης τετραετίας. Και θέλω να σας ρωτήσω αν είστε δεσμευμένος προσωπικά, αν είστε αποφασισμένος να διεκδικήσετε μια τρίτη θητεία. Σας άκουσα στη συζήτηση για τα αμυντικά να το λέτε λίγο αλλιώς. Έχετε κατασταλάξει μέσα σας ότι θέλετε να είστε για τρίτη θητεία Πρωθυπουργός;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι αποφασισμένος να ηγηθώ της Νέας Δημοκρατίας και να διεκδικήσω, εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες, να είμαι Πρωθυπουργός και για μια τρίτη θητεία.
Αν με ρωτήσετε το εύλογο ερώτημα, «γιατί;». Γιατί πιστεύω ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και έξι χρόνια ουσιαστικά…
Γιώργος Ευγενίδης: Γιατί λέγατε παλιά ότι δύο θητείες μπορεί να είναι αρκετές.
Κυριάκος Μητσοτάκης: …διότι θέλω να βλέπω ενιαία την πορεία του κυβερνητικού μας έργου, χρειάζεται ακόμα χρόνο για να μπορέσει να ολοκληρωθεί και οι αλλαγές να ριζώσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε ουσιαστικά να μην μπορούν στη συνέχεια να ανατραπούν.
Επίσης, παρότι με πάτε στο μέλλον, αλλά οφείλω να σας απαντήσω: υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που θα προκύψουν μετά τις επόμενες εκλογές. Μια Συνταγματική Αναθεώρηση, η διαδικασία η οποία θα εκκινήσει ενδεχομένως και μέσα στο 2025, στην οποία θα ήθελα να βάλω και εγώ, στον βαθμό που μου αναλογεί, την προσωπική μου σφραγίδα. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2027.
Γιώργος Ευγενίδης: Θα θέλατε, άρα, να είστε εκεί.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι στο ζήτημα του τρόπου με τον οποίο έχω εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό, πιστεύω ότι αυτή τη δουλειά μπορώ να την κάνω καλά.
Γιώργος Ευγενίδης: Το αντιλαμβάνομαι, είναι θεμιτό. Τελευταία ερώτηση: συζητάτε την αλλαγή του εκλογικού νόμου; Και αν η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αυτοδυναμία -αυτή την ώρα με τα δημοσκοπικά δεδομένα που υπάρχουν τώρα, στη φωτογραφία της στιγμής, αυτό δεν φαίνεται εφικτό-, συζητάτε, μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας μετά από δύο θητείες αυτόνομης διακυβέρνησης να συγκυβερνά με κάποιον άλλον;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί με πάτε τώρα στο τι μπορεί να γίνει σε δύο χρόνια από τώρα; Θα επαναλάβω ότι δεν συζητώ αλλαγή του εκλογικού νόμου και θα σας υπενθυμίσω ότι και πριν από τις εκλογές του 2023 ελάχιστοι πίστευαν ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να είναι αυτοδύναμη. Εν πάση περιπτώσει, και εγώ βλέπω τα νούμερα των δημοσκοπήσεων, αλλά αν υπάρχει ένα κόμμα στην Ελλάδα σήμερα το οποίο βάσιμα να μπορεί να διεκδικεί την αυτοδυναμία, αυτό είναι η Νέα Δημοκρατία.
Γιώργος Ευγενίδης: Λοιπόν, τα κρατώ όλα αυτά. Να επιμείνω μισό λεπτό. Από τους υφιστάμενους πολιτικούς αρχηγούς, με κάποιον δεν θα μπορούσατε να συνομιλήσετε, να συζητήσετε; Η Νέα Δημοκρατία έχει συγκυβερνήσει ξανά με το ΠΑΣΟΚ, ας πούμε, πριν από δέκα χρόνια.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσουμε αυτοδύναμα. Είναι μια μεγάλη τιμή. Πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, στην ταχύτητα με την οποία μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις.
Δεν είμαι σίγουρος. Δείτε τα μέτρα τα οποία είχαμε πάρει τότε, δύσκολα μέτρα, τα οποία είχαμε πάρει τότε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μα δεν είδα κανένα άλλο κόμμα να τα στηρίζει. Φανταστείτε να έπρεπε να τα είχαμε πάρει τότε και να συνεννοούμαστε με άλλα κόμματα, δεν θα προχωρούσε τίποτα από όλα αυτά.
Άρα, πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και θα αγωνιστώ σε μία ακόμα εκλογή να πείσω τους Έλληνες πολίτες ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τη χώρα. Αλλά τελικός κριτής, όπως ξέρετε, είναι ο κυρίαρχος ελληνικός λαός.
Μέχρι την άνοιξη, όπως λέτε, του 2027 έχουμε αρκετό χρόνο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε πολύ χρόνο ακόμα.
Γιώργος Ευγενίδης: Και ελπίζω μέχρι τότε, καλά να είμαστε, η εκπομπή να υπάρχει, να μας ξανάρθετε. Σας ευχαριστώ θερμά για τη συζήτηση, κ. Πρόεδρε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ και χρόνια σας πολλά.
Γιώργος Ευγενίδης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Πηγή: protothema,gr