Η αύξηση των αγωνιστικών ευκαιριών για τους αθλητές και τις αθλήτριες όλων των ηλικιών αποτελεί μία από τις βασικές εκφάνσεις τις φιλοσοφίας της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ.
Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται και η καθιέρωση, για πρώτη φορά, της τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος για τις ηλικίες Κ16. Ένας νέος θεσμός, μια ευκαιρία για τα φυντάνια του ελληνικού κλασικού αθλητισμού να λάβουν μέρος σε έναν ακόμα αγώνα μέσα στη σεζόν και μάλιστα υψηλότερου επιπέδου σε σχέση με τις δύο ξεχωριστές φάσεις Βορρά-Νότου, που διεξαγόντουσαν μέχρι πέρυσι και θα γίνουν και φέτος, λειτουργώντας ως προθάλαμος για τον τελικό.
Αυτό το νέο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα φιλοξενηθεί το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου στο γήπεδο της Θήβας με τη συμμετοχή των οκτώ κορυφαίων αθλητών, αθλητριών και ομάδων, όπως θα προκύψουν μια εβδομάδα νωρίτερα (12-13/7) από την πρώτη φάση του Βορρά στις Σέρρες και του Νότου στη Χαλκίδα.
Πώς σχηματίζεται η οκτάδα
Από κάθε έναν από τους δύο ομίλους θα πάρουν την πρόκριση βάσει θέσης οι τρεις πρώτοι της κατάταξης των αγωνισμάτων. Με αυτόν τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν έξι θέσεις σε κάθε αγώνισμα στην τελική φάση της Θήβας.
Για τις δύο θέσεις που απομένουν, υπόψιν θα ληφθούν οι καλύτερες επιδόσεις όσων δεν βρέθηκαν στην τριάδα των δύο ομίλων. Μπορεί δηλαδή να προκριθούν τέσσερις σε ένα αγώνισμα από κάθε όμιλο ή πέντε από τις Σέρρες και τρεις από τη Χαλκίδα ή και το αντίστροφο.
Σε όλα τα αγωνίσματα στην τελική φάση θα διεξαχθεί απ’ ευθείας τελικός.
Οι αντικαταστάσεις και οι ισοβαθμίες
Αν αθλητής ή αθλήτρια από όσους/ες προκρίθηκαν από την πρώτη φάση βάσει θέσης (δηλαδή βρέθηκαν στην πρώτη τριάδα) δεν δηλώσει – για οποιοδήποτε λόγο – συμμετοχή στην τελική φάση, τότε το εισιτήριο μεταβιβάζεται στον/στην επόμενο/η της κατάταξης στον όμιλό του/της.
Αν πρόκειται για αθλητή ή αθλήτρια που πέρασε βάσει επίδοσης, τότε η θέση μεταβιβάζεται στον/στην κάτοχο της επόμενης καλύτερης επίδοσης.
Στην περίπτωση που υπάρχει απόλυτη ισοπαλία σε θέση που δίνει πρόκριση, τότε σε άλματα, ρίψεις και δρόμους αντοχής θα προκριθεί και ένατος/η.
Όσον αφορά στις ταχύτητες (αποστάσεις από 80μ. έως 300μ.), αν έχουμε απόλυτη ισοπαλία στην τρίτη θέση ενός ομίλου, τότε δεν θα υπάρξει πρόκριση βάσει επίδοσης, επομένως θα περάσουν τέσσερις με θέση.
Αν έχουμε ίδια επίδοση για πρόκριση βάσει θέσης σε αθλητή ή αθλήτρια διαφορετικών ομίλων, τότε την πρόκριση θα πάρει αυτός/η που είχε το χειρότερο δυνατό άνεμο. Δηλαδή, σε περίπτωση ευνοϊκού, τον λιγότερο ευνοϊκό και σε περίπτωση αντίθετου, τον πιο ισχυρό άνεμο.
Η βαθμολόγηση
Για να προσφέρει πόντους ένας αθλητής/τρια ή ομάδα στο σύλλογό του στην τελική φάση, θα πρέπει να πιάσει το όριο βαθμολόγησης στη Θήβα. Δηλαδή, σε περίπτωση ακύρωσης ή χαμηλότερης επίδοσης για οποιαδήποτε λόγο (π.χ. τραυματισμός, εγκατάλειψη) ο σύλλογος όσων δεν πέτυχαν το όριο, δεν κερδίζει βαθμούς.
Για τα ατομικά αγωνίσματα ισχύει η κλίμακα 9-7-6-5-4-3-2-1 (θέσεις 1-8)
Για τις σκυταλοδρομίες οι αντίστοιχοι βαθμοί είναι 18-14-12-10-8-6-4-2
Τα αγωνίσματα
Τα αγόρια διαγωνίζονται στα εξής αγωνίσματα: 80μ., 150μ., 300μ., 600μ., 1.000μ., 2.000μ., 100μ. εμπόδια, 300μ. εμπόδια, 2.000μ. στιπλ (χωρίς εμπόδιο λίμνης), 5.000μ. βάδην, ύψος, επί κοντώ, μήκος, τετραπλούν, σφαιροβολία, δισκοβολία, σφυροβολία, ακοντισμός, όκταθλο και 4Χ80μ.
Τα κορίτσια παίρνουν μέρος στα εξής αγωνίσματα: 80μ., 150μ., 300μ., 600μ., 1.000μ., 2.000μ., 80μ. εμπόδια, 300μ. εμπόδια, 2.000μ. στιπλ (χωρίς εμπόδιο λίμνης), 3.000μ. βάδην, ύψος, επί κοντώ, μήκος, τετραπλούν, σφαιροβολία, δισκοβολία, σφυροβολία, ακοντισμός, έπταθλο, 4Χ80μ.
Κοινό αγώνισμα τα 4Χ300μ. μικτή.
-Για τα παιδιά της κατηγορίας Κ16, η σεζόν για τον ανοιχτό στίβο του 2025 ξεκινά το διήμερο 3 και 4 Μαΐου με τη διεξαγωγή του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος σε 16 διαφορετικές περιφέρειες.