Τοπικές Ειδήσεις

Προσδιορίστηκε η εκδίκαση της αίτησης αναιρέσεως της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου για την κατασκοπεία

• Τον Μαρτιο του 2025 είχε γίνει δεκτή η αίτηση διόρθωσης των συνηγόρων υπεράσπισης

Για την 16η Σεπτεμβρίου 2025 προσδιορίστηκε από το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η εκδίκαση των αιτήσεων αναίρεσης των υπ’ αρίθμ. 25 και 27/2024 αποφάσεων του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου για την πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας εις βάρος της χώρας.
Με απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο του 2025 το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων αποφασίστηκε η οίκοθεν διόρθωση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού αλλά και έγινε δεκτή αίτηση διόρθωσης πρακτικών που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώτου κατηγορουμένου, πρώην γραμματέα του Τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.
Η διόρθωση αφορά στην απόφαση 25/2024 και 27/2024 του δικαστηρίου, καθώς εντοπίστηκε ότι τμήμα των πρακτικών της δίκης δεν είχε συμπεριληφθεί στο επίσημο κείμενο, γεγονός που προκάλεσε νομικές και διαδικαστικές ενστάσεις.
Η υπόθεση αφορά ειδικότερα στη δράση του 36χρονου πρώην γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο και του 53χρονου πρώην μάγειρα του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Σταύρος».
Το ιστορικό της υπόθεσης
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου είχε κρίνει ένοχους, όπως και πρωτοδίκως, τους δύο κατηγορούμενους για κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδας. Οι δύο καταδικάστηκαν για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με σκοπό τη διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλους, προκαλώντας κίνδυνο στα εθνικά συμφέροντα.
Η πρωτόδικη απόφαση είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον 36χρονο και φυλάκιση 4 ετών στον 53χρονο.
Η ποινή του πρώτου δεν ανεστάλη αρχικά, αλλά στη συνέχεια το Εφετείο αποδέχθηκε σχετικό αίτημά του, επιβάλλοντας περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων η καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Το Εφετείο διατήρησε την ποινή του 36χρονου, απορρίπτοντας το αίτημά του για αναστολή εκτέλεσης, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στις φυλακές. Η ποινή του 53χρονου μειώθηκε κατά ένα έτος.
Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων
Ο 36χρονος απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση διογκώθηκε λόγω της εργασίας του στο Τουρκικό Προξενείο, αρνούμενος κάθε κατασκοπευτική δραστηριότητα.
Ωστόσο, δεν έπεισε γιατί στο κινητό του εντοπίστηκε φωτογραφία ελληνικού πολεμικού πλοίου, την οποία είχε τραβήξει από την οθόνη άλλου τηλεφώνου.
Στην ίδια συσκευή βρέθηκαν αποθηκευμένες εικόνες πολεμικών πλοίων με σαφή στοιχεία για τον εξοπλισμό και τις θέσεις τους.
Ο 53χρονος, στην προανακριτική του απολογία, είχε παραδεχθεί ότι κατέγραφε στρατιωτικές κινήσεις και τις μετέφερε στον συγκατηγορούμενό του. Ενώ αρχικά είχε δώσει λεπτομέρειες για τις επικοινωνίες τους, ενώπιον της Ανακρίτριας ανασκεύασε τους ισχυρισμούς του. Παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα της έρευνας, όπως τα μηνύματα που αντάλλαξαν και οι φωτογραφίες που βρέθηκαν, ενίσχυσαν το κατηγορητήριο.
Θυμίζουμε ότι ο 53χρονος στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης αποδέχθηκε ότι κατέγραφε από το πλοίο όπου εργαζόταν τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις και ότι προωθούσε το υλικό στον συγκατηγορούμενό του.
Οπως είχε υποστηρίξει ο 53χρονος, ο 36χρονος τού ζήτησε να του μεταφέρει τις πληροφορίες τηλεφωνικά και όχι με γραπτά μηνύματα για να μην αφήνει ίχνη των μεταδιδόμενων πληροφοριών. Για τον λόγο αυτό, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες χρησιμοποιούσε συχνά την εφαρμογή «whats app».
Ανέφερε μάλιστα ο 53χρονος ότι ο 36χρονος ήταν πολύ φορτικός και τον έπεισε τελικά να του μεταφέρει πληροφορίες που του ζητούσε, πράγμα που ισχυρίζεται ότι έπραξε μόνο δύο φορές μέσα στον μήνα Οκτώβριο.
Ανέφερε ότι η τελευταία διά ζώσης συνάντηση με τον κατηγορούμενο ήταν στις 6 Νοεμβρίου 2020. Τότε του ζήτησε εκ νέου να συνομιλούν μέσω “whats app” και να σβήσει όλα τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει και που περιείχαν κυρίως ερωτήσεις για τις κινήσεις πολεμικών πλοίων στο Καστελλόριζο. Την επομένη, του απέστειλε ένα πακέτο δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.
Και ενώ ο κατηγορούμενος 53χρονος είχε παραδεχθεί αρχικώς την εμπλοκή του δίνοντας και λεπτομέρειες για τις συναντήσεις του με τον συγκατηγορούμενό του, ενώπιον της Ανακρίτριας ανασκεύασε την προανακριτική του απολογία.
Σε ερωτήσεις για τις αναντιστοιχίες με την προανακριτική του ομολογία παραδέχθηκε ότι έδωσε τις πληροφορίες στον συγκατηγορούμενό του για τα πλοία και τους φαντάρους και ότι η τελευταία φορά που το έκανε ήταν στις 7 Νοεμβρίου 2020.
Στο πρωτόδικο δικαστήριο επεδίωξε απολογούμενος να πείσει ότι δεν θυμάται και να ανασκευάσει όλα τα όσα είχε ισχυριστεί στην προδικασία.
Θυμίζουμε οτι στη συσκευή του κινητού του 36χρονου φαίνονται αποθηκευμένα αρχεία εικόνας μεταξύ των οποίων και τρεις φωτογραφίες πλοίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, με λήψεις από 6.11.2020 και από υψομετρική διαφορά, ώστε να είναι εμφανής ο εξοπλισμός και ο οπλισμός τους πάνω σε αυτά.
Το ό,τι καταγράφονται οι αριθμοί των πλοίων και οι θέσεις τους προκύπτει, από το γεγονός ότι ο 36χρονος σε μήνυμα που απέστειλε στον 53χρονο την 3/11/2020 και ώρα 07:55 ζητά πληροφορίες για την θέση του σκάφους Ρ32 με το εξής γραπτό κείμενο «Το σκάφος Ρ32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;», ενώ ο 53χρονος του απάντησε την 08:20’μμ της ίδιας ημέρας με το εξής κείμενο μηνύματος «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά».
Εν συνεχεία, ο 36χρονος χρησιμοποιώντας την συσκευή του κινητού τηλεφώνου του, περιηγείται στο διαδίκτυο τουλάχιστον από 09:48:27 μμ της 3.11.2020 στην επίσημη ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού προφανώς αναζητώντας το προαναφερόμενο σκάφος.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης του 36χρονου παρέστησαν οι κ.κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Αλέξανδρος Τσαγκαλίδης και Τίνα Χατζηκωσταντίνου και του 53χρονου ο κ. Στέλιος Αλεξανδρής.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου