Υφαρπαγή κονδυλίων που προβλέπονται για την κάλυψη δεδουλευμένων υπερωριών δικαστικών υπαλλήλων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», κατήγγειλε η Ν.Δ., προσθέτοντας ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της οικονομικής και ταμειακής ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό Δημόσιο.
Με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπ. Δικαιοσύνης, που δημοσιοποίησε η Συγγρού, ανατρέπεται η εκταμίευση 300.000 ευρώ για την πληρωμή δεδουλευμένων προκειμένου, όπως σημειώνεται, «να εξοικονομηθούν πόροι για τον νόμο ανθρωπιστικής βοήθειας». «Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει 200 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι είχαν δοθεί 500 εκατ. για το κοινωνικό μέρισμα, χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα… Σήμερα, αποκαλύπτεται από πού η κυβέρνηση αναζητά αυτά τα 200 εκατ. Οχι από δήθεν σπατάλες όπως έλεγε, αλλά δυστυχώς από κωδικούς που αφορούν δεδουλευμένες υπερωρίες δημοσίων υπαλλήλων», σημείωναν πηγές της Ν.Δ., που διευκρίνιζαν ότι ο συγκεκριμένος κωδικός του υπ. Δικαιοσύνης αφορά υπερωρίες δικαστικών υπαλλήλων που εργάζονται απογεύματα, βράδια, Κυριακές και αργίες, ενώ το ποσό που λαμβάνει ο καθένας ως υπερωρία δεν υπερβαίνει τα 200-250 ευρώ τον χρόνο και δεν καλύπτει ούτε το 20% των πραγματικών ωρών υπερωριακής απασχόλησης.
Στελέχη της Συγγρού δεν αποκλείουν ότι, σε διάστημα ολίγων ημερών, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πλήρες ταμειακό αδιέξοδο, υπογραμμίζοντας πως για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου θα πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Την ίδια στιγμή, πάντως, η Ν.Δ. παραμένει στη γραμμή ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την όποια συμφωνία, ανεξάρτητα από τους όρους που αυτή θα περιλαμβάνει. Ο κ. Αντ. Σαμαράς, και από τη Ρίγα της Λεττονίας, έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» να μην περιλαμβάνονται νέοι φόροι, ενώ χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Καραγκούνης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση σχετικά με τα σενάρια αύξησης του ΦΠΑ. «Οι άνθρωποι που επαγγέλλονταν την ελπίδα και τη σωτηρία της χώρας καταλήγουν, όπως φαίνεται, να πλήξουν καίρια την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. 15%, 18%, 23% στον ΦΠΑ;», επεσήμανε ο κ. Καραγκούνης, προσθέτοντας ότι «η ελληνική οικονομία δεν αντέχει μια τέτοια φοροκαταιγίδα, όταν εμείς είχαμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα στα πλεονάσματα».
Η «γραμμή άμυνας» που οικοδομεί η Ν.Δ. έναντι της συμφωνίας και όσα είπε επανειλημμένως ο κ. Σαμαράς τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν την αίσθηση της διαφοροποίησης, αν όχι απόρριψης, της Ν.Δ. έναντι της συμφωνίας, κάτι που συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εντός του κόμματος καθώς, εκ των πραγμάτων, συνδέεται και με τις εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο (98,3) για δύο αρχές που προσδιορίζουν τη στάση της Ν.Δ.: «Η πρώτη είναι ότι δεν πρέπει εμείς, ως Ν.Δ., να γίνουμε η αφορμή για να πέσει η χώρα στα βράχια και η δεύτερη είναι να μη γίνουμε εμείς “πλυντήριο” των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ». Υπέρ της γραμμής στήριξης της συμφωνίας τοποθετήθηκε, εκ νέου, και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης (ΣΚΑΪ): «Εδώ που φτάσαμε μια μέτρια συμφωνία είναι σίγουρα καλύτερη από τη μη συμφωνία. Μη συμφωνία ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας». Ο ίδιος ανέδειξε και τον παράγοντα των αναταράξεων στη Βουλή, εάν η συμπολίτευση απολέσει περισσότερους από 13 βουλευτές. «Εάν η Ν.Δ. συνδράμει στη στήριξη της συμφωνίας, που πιστεύω ότι θα το κάνει, τότε προφανώς την επόμενη μέρα τίθεται θέμα δεδηλωμένης», προσέθεσε. «Για να πούμε “όχι”, θα πρέπει να προσφέρουμε την εναλλακτική, να πούμε δηλαδή από πού θα βρει η χώρα λεφτά για να επιβιώσει, για μισθούς και συντάξεις… Αν αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, το “όχι” στερείται σοβαρότητας», υποστήριξε και ο κ. Νικ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. μπορεί -αν κρίνει- να διαφοροποιηθεί σε επιμέρους πτυχές της συμφωνίας.
Καθημερινή