Ειδήσεις

Διεκδικούν χρηματική αποζημίωση για το θάνατο συγγενούς τους

Ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου θα συζητηθεί την 15η Ιουνίου 2016 αγωγή αποζημιώσεως για ψυχική οδύνη συνολικού ύψους 650.000 ευρώ, που υπέβαλαν οι συγγενείς του αδικοχαμένου, σε ηλικία μόλις 38 ετών, ζαχαροπλάστη, Νικήτα Χρυσοχού, κατά του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, κατά της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου και του Ελληνικού Δημοσίου, νόμιμα εκπροσωπουμένου από τον υπουργό Οικονομικών.
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι δεν ελήφθησαν τα προσήκοντα μέτρα από τους θεράποντες ιατρούς για την περίθαλψη και σωτηρία του.
Ενώπιον του δικαστηρίου προσέφυγαν συγκεκριμένα δια της πληρεξουσίας δικηγόρου τους κ. Καίτης Πιλατέρη, η σύζυγος του εκλιπόντος, τα δύο ανήλικα τέκνα τους, τα τρία αδέλφια του και η μητέρα του.
To ιστορικό της υπόθεσης σύμφωνα με την αγωγή, έχει ως εξής:
Την 25η Φεβρουαρίου 2008 ο Νικήτας Χρυσοχός του Δημητρίου, αισθάνθηκε αδιαθεσία, με συμπτώματα απλής λοίμωξης του αναπνευστικού (κρύωμα), με βήχα, πυρετό και δύσπνοια και μετέβη στα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Εκεί, αφού τον εξέτασαν, τον υπέβαλαν σε ακτινογραφία θώρακος και αφού τον ενημέρωσαν ότι είχε μία ήπια λοίμωξη και ότι δεν είχε ανάγκη ιατρικής περιθάλψεως και παρακολουθήσεως, οι ιατροί που εφημέρευαν τον συμβούλευσαν να επιστρέψει στην οικία του, χωρίς να του χορηγήσουν οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.
Την 3η Μαρτίου αισθάνθηκε εκ νέου αδιαθεσία, με τα ίδια συμπτώματα. Εκείνο το πρωινό της 3ης Μαρτίου πήγε κανονικά στην εργασία του, ωστόσο επέστρεψε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας περί ώρα 13.00, λόγω επιδείνωσης της κατάστασής του.
Το μεσημέρι παρουσίασε πυρετό (38 βαθμούς) και ρίγος. Κατόπιν τούτου, έλαβε 2 αντιπυρετικά χάπια ‘Depon’ και έκανε εντριβές με οινόπνευμα. Μετά από μία ώρα έπεσε ο πυρετός και συνήλθε.
Το απόγευμα, επειδή αισθανόταν καλύτερα, έκανε μπάνιο και κοιμήθηκε νωρίς ώστε να πάει κανονικά στην εργασία του την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, περί ώρα 4 π.μ., την 4η Μαρτίου, αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και δύσπνοια και παρουσίασε εκ νέου πυρετό.
Ξύπνησε την σύζυγό του και την ενημέρωσε ότι θα πήγαινε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου. Παρά τις επίμονες προσπάθειες της συζύγου του να τον συνοδεύσει, αυτός αρνήθηκε καθότι κάποιος θα έπρεπε να μείνει στην οικία τους με τις μόλις τριών και πέντε ετών θυγατέρες τους.
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έφθασε περί ώρα 4.30 π.μ. και οι εφημερεύοντες ιατροί, προχώρησαν ξανά σε ακτινογραφία θώρακος και σε μάσκα οξυγόνου, χωρίς να του χορηγήσουν καμία απολύτως φαρμακευτική αγωγή. 
Στις 9.00 π.μ. προχώρησαν στην εισαγωγή του στην Α’ κλινική του Παθολογικού Τμήματος. Παρουσίαζε ήδη πολύ πιο έντονη δύσπνοια και υψηλότερο πυρετό (39 βαθμούς), συμπτώματα που καταδείκνυαν την επιδείνωση της κατάστασής του.
Στις 11.00 π.μ., ήδη πολύ καθυστερημένα, άρχισε να του χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, υπό τις οδηγίες και επίβλεψη του εφημερεύοντος ιατρού. Η οικογένεια διατείνεται ότι ουδέποτε έλαβε γνώση του είδους της φαρμακευτικής αγωγής που του χορηγήθηκε παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της μέχρι και τώρα. Τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως τονίζουν, καθότι ο Νικήτας Χρυσοχός ήταν αλλεργικός. 
Μέλη της οικογένειάς του επέμεναν για τη μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κρήτης, γιατί θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να του παρασχεθεί πιο ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη με την άμεση εισαγωγή του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Οι ιατροί φέρονται να τους διαβεβαίωσαν ωστόσο ότι δεν ήταν απαραίτητο ενώ στην πορεία τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν.
Ο πυρετός δεν έπεφτε και ο ασθενής αισθανόταν ολοένα και μεγαλύτερη δυσφορία και δύσπνοια. Περί ώρα 11.30 π.μ., η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο καθόσον ο ασθενής (εμπύρετος) μετά βίας ανέπνεε.
Η κατάσταση της υγείας του τις επόμενες κρίσιμες ώρες επιδεινώθηκε ραγδαία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισπνεύσει καθόλου.
Η οικογένεια διατείνεται ότι είχε χάσει τις αισθήσεις του και την επαφή του με το περιβάλλον, ότι δεν είχε σφυγμούς και ότι βρισκόταν σε πλήρη καταστολή και μεταφέρθηκε εκτάκτως στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Μετά από 15′, εξήλθε από την Εντατική μία νοσηλεύτρια, η οποία ενημέρωσε την οικογένεια, πως κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου