Οι 2οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες (διεξήχθησαν πρώτη φορά το 2015 στο Baku) θα γίνουν σε έναν μήνα, στις 21 – 30 Ιουνίου. Τα επιλεγμένα αγωνίσματα στίβου σε μια ιδιαίτερη μορφή, με τον χαρακτηρισμό “Dynamic New Athletics”, γίνονται για τον Α΄ γύρο στις 23 Ιουνίου, τα προημιτελικά και ημιτελικά στις 25-26 και ο τελικός στις 28 Ιουνίου, στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας – στο Στάδιο της Dinamo.
Όπως γράψαμε, στην ελληνική αποστολή θα συμμετάσχει και η Ροδίτισσα Ραφαέλα Σπανουδάκη, ενώ αναπληρωματική είναι η Αλάνα Μπερν.
Στον στίβο περιλαμβάνονται 8 κύρια αγωνίσματα που θα δίνουν βαθμούς βάσει των οποίων θα υπάρχει και χρονικό πλεονέκτημα στην εκκίνηση της …καταδίωξης – του 9ου και τελικού αγωνίσματος που θα είναι μια μικτή σκυταλοδρομία.
Φιλοδοξία για το στίβο είναι να προσελκύσει και κρατήσει το ενδιαφέρον του κόσμου σε ένα θεαματικό και ανατρεπτικό δίωρο. Πολλά από τα 15 αθλήματα, μεταξύ τους τα 8 κύρια αγωνίσματα του στίβου, εντάσσονται στη διαδικασία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020, ενώ για κάποια οι αγώνες ταυτίζονται με το Ευρωπαϊκό τους πρωτάθλημα.
Τα αγωνίσματα κατά σειρά και η ελληνική ομάδα:
100μ. A : Γιάννης Νυφαντόπουλος (ΓΣ Ελ.Βενιζέλος)
Μήκος Γ : Έφη Κολοκυθά (ΓΑΣ Αλεξάνδρειας)
Ακοντισμός Γ : Σοφία Υφαντίδου (ΟΚΑ Βικέλας Β.)
100μ. Γ : Ραφαέλα Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολης)
4Χ400μ. μικτή: Αντώνης Αλεξανδρίδης (ΟΣΦΠ), Παναγιώτης Τριβυζάς (ΟΣΦΠ), Δέσποινα Μουρτά (Ολυμπιάδα Πάτρας), Ελπίδα Καρκαλάτου (ΣΔΥ Αργολίδας)
110μ. εμπ. : Κώστας Δουβαλίδης (ΑΟ Ηφαιστία)
Ύψος Α : Αντώνης Μέρλος (Ποσειδών Λουτρακίου)
100μ. εμπ. : Κλειώ Σάντα (ΓΣ Αστέρας Αιγάλεω)
800μ.Α-600μ.Γ-400μ.Α-200μ.Γ: Χρήστος Κοτίτσας (ΓΣ Κηφισιάς),
Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου (ΓΣ Κηφισιάς), Κώστας Νάκος (ΓΣ Τρικάλων), Γρηγορία Κεραμιδά(ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακ.)
Αναπληρωματικοί έχουν δηλωθεί οι: Κώστας Βασιλάκης, Μιχάλης Κιάφας, Αλέξανδρος Περιστέρης και οι Αλάνα Μπερν, Κορίνα Πολίτη, Κυριακή Σαμάνη.
Το σύστημα
Βάσει του προηγούμενου Ευρωπαϊκού εθνικών ομάδων, κλήθηκαν 30 ομάδες και 24 επιβεβαίωσαν συμμετοχή (δεν θα είναι Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία-Φινλανδία-Νορβηγία, Βέλγιο, ενώ για τη Ρωσία θα πρέπει να έχουν τις προϋποθέσεις “Authorised Neutral Athletes”).
Έτσι, βάσει της κατάταξης του 2017 συγκροτήθηκαν 4 γκρουπ των 6 ομάδων που θα αναμετρηθούν αρχικά, διαδοχικά στα παραπάνω 8+1 αγωνίσματα, σε ένα πρόγραμμα περίπου 2 ωρών, στις 23/6.
A: Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Κύπρος.
B: Πολωνία, Τσεχία, Λευκορωσία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λετονία.
C: Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία (ANA), Ρουμανία, Εσθονία, Σλοβενία.
D: Ισπανία, Ουκρανία, Τουρκία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Δανία.
Όλα τα “match” σε Α’ γύρο, προημιτελικούς, ημιτελικούς και τελικό θα είναι 6 ομάδων.
Σε κάθε αγώνισμα ο νικητής θα δίνει 12β. ο δεύτερος 10β., ο τρίτος 8β.
Σε μήκος – ακόντιο – ύψος θα γίνονται 2 υποόμιλοι με τρεις head-to-head αναμετρήσεις και εν συνεχεία μια ακόμα μεταξύ των 1ων-2ων-3ων του γκρουπ. Στο ύψος, πριν τον κάθε γύρο, ο αθλητής θα επιλέγει που θέλει να βάλει τον πήχυ, χωρίς να γνωρίζει την επιλογή του αντιπάλου.
Η βαθμολογία των 8 πρώτων αγωνισμάτων θα καθορίσει το πως θα τρέξουν οι ομάδες στη μικτή σκυταλοδρομία (“hunt”) στο τέλος και θα υπάρχει “time-gap” της τάξης του 1 δευτερολέπτου ανά 3 βαθμούς. Στην εκκίνηση του κάθε πρώτου αθλητή των 800μ. θα υπάρξει ειδική πύλη με σήμανση που θα ενεργοποιείται όταν έρχεται η ώρα να ξεκινήσει.
Η κατάταξη στη σκυτάλη θα καθορίσει και την τελική κατάταξη.
Συνολικά 6 ομάδες, οι νικητές και οι 2 καλύτεροι 2οι (βάσει βαθμών των 8 αγωνισμάτων), περνούν απευθείας για τους 2 ημιτελικούς της 26/6. Την προηγούμενη ημέρα θα γίνουν και 3 προημιτελικοί με τις υπόλοιπες 18 ομάδες. Από 3 ομάδες θα περάσουν στον τελικό της 28/6.
Και Ευρώπη vs ΗΠΑ στο Minsk
Στις 9-10 Σεπτεμβρίου 2019 μια αναμέτρηση κορυφαίων αθλητών, από 4 από Ευρώπη και από ΗΠΑ, θα λάβει χώρα στο Minsk. Οι τελικές συμμετοχές για το “The Match” θα ανακοινωθούν την 1η Σεπτεμβρίου.