Περισσότερες από 650 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί μέσα σε λίγες ημέρες, στην μεγάλη διαδικτυακή καμπάνια που ξεκίνησε στην πλατφόρμα του Avaaz του μεγαλύτερου διαδικτυακού κινήματος που υπήρξε ποτέ παγκοσμίως, έπειτα από ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» για την ίδρυση και λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στη Ρόδο.
Η συγκέντρωση υπογραφών θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα, με στόχο να ξεπεράσουν τις 1.000, και στη συνέχεια θα υποβληθεί το ψήφισμα, συνοδευόμενο από τις υπογραφές, στο Υπουργείο Υγείας.
Το κίνημα του Avaaz, με γνώμονα την κοινή βούληση, δίνει δύναμη στις φωνές των πολιτών για να μπορούν να επηρεάσουν πολιτικές αποφάσεις. Κάθε βδομάδα, εκατομμύρια πολίτες από κάθε γωνιά της γης και κάθε κοινωνικό φάσμα, λαμβάνουν δράση μέσω του Avaaz πάνω σε φλέγοντα ζητήματα όπως διαφθορά, φτώχεια, ανθρώπινα δικαιώματα και κλιματική αλλαγή.
Ο Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου, μετά την τεράστια απήχηση που είχε το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» για την ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, ξεκίνησε τη διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών που βρήκε απήχηση όχι μόνο στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα αλλά το υπογράφουν και άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Όπως έκανε γνωστό μιλώντας στη «δ», η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, μετά και την ανάδειξη του θέματος από την εφημερίδα μας, ανοίγει εκ νέου το κεφάλαιο του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, σε νέες βάσεις. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, σε επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κ. Βασίλη Κουλουλία, κατά την εκτίμησή του, πληρούνται οι προϋποθέσεις για την λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, λόγω αφενός του μεγάλου αριθμού ογκολογικών ασθενών που εξυπηρετούνται από το Ογκολογικό Τμήμα, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια, και αφετέρου επειδή είναι σημείο αναφοράς και για τους ογκολογικούς ασθενείς και των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου και όχι μόνο.
Παρότι έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου που εξυπηρετεί ασθενείς οι οποίοι είτε παρακολουθούνται γιατί έχουν τελειώσει τις θεραπείες τους είτε λαμβάνουν κάποιας μορφής θεραπεία, οι οποίοι ανέρχονται σε 1.382 ασθενείς από 1.132 ασθενείς μέχρι τον 12/2018 (22% αύξηση σε σχέση με το 2018!), εντούτοις για το Ακτινοθεραπευτικό δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα.
Συνολικά έγιναν στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου για το 2019, 2.100 χημειοθεραπείες, εξετάστηκαν 1.084 ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 1.194 ασθενείς στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία (σύνολο εξετασθέντων ασθενών στα ιατρεία του Τμήματος 2.278!).
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, η ολοκλήρωση της περιόδου της καραντίνας θα σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας προσπάθειας για την δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, η οποία «πάγωσε» στη διάρκεια της θητείας του πρώην υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου στη «δ», ο τότε υπουργός Υγείας, είχε συνδέσει την δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος με τον αριθμό των ασθενών, εκτιμώντας ότι ήταν μικρός και δεν μπορούσε να στηρίξει τη λειτουργία του, παρότι θα εξυπηρετούσε γεωγραφικά έναν μεγάλο αριθμό νησιωτών που αναγκάζονται να μετακινούνται είτε με πλοία είτε με αεροπλάνα, είτε πολλές φορές και με τα δύο, προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοβολίες.
Μάλιστα, παρέθεσε έναν ακόμα σημαντικό λόγο για την λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου, σημειώνοντας πως στα μεγάλα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, ζητούν χρήματα από τους καρκινοπαθείς για να υποβληθούν σε ακτινοβολίες παρότι καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως έχει δηλώσει ο κ. Γ. Χατζημάρκος, στηρίζει την δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, οικονομικά αλλά και μελετητικά και η λειτουργία του σε συνδυασμό με το Ογκολογικό Τμήμα, θα παρέχει στους ογκολογικούς ασθενείς που συνεχώς αυξάνονται στην περιοχή μας επαρκή περίθαλψη στον τόπο τους.