Ο Κολοσσός είναι ο αιώνιος μύθος που φέρει η πόλη της Ρόδου στον οποίο επιχειρείται να επαναπροσδοθεί υπόσταση, χωρίς όμως να αλλοιωθεί με τη δημιουργία ενός στείρου και αναχρονιστικού αντιγράφου με αρχαιολογικές προεκτάσεις, μέσα από το εγχείρημα της αναβίωσης του Κολοσσού, ως έργου αξιομνημόνευτης προσφοράς της Ρόδου και των διαχρονικών ιδεωδών του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα…
Φιλοσοφία και φιλοδοξία του πολλά υποσχόμενου αυτού εγχειρήματος, για το οποίο σήμερα μιλά στη «δημοκρατική» ο πρωτεργάτης του κ. Γεώργιος Μπαρμπούτης, το οποίο έχει υιοθετηθεί με ομόφωνες αποφάσεις δύο διαφορετικών δημαρχιακών αρχών από το 1999 μέχρι σήμερα, είναι να αποτελέσει εξελικτική ιδεολογική συνέχεια του αρχαίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον θεό Ήλιο, την ειρήνη και την ελευθερία, να προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα και να υποβληθεί ως το ελληνικό επισφράγισμα των πανανθρώπινων και διαχρονικών ιδεών της οικουμενικής ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, με προοπτική να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ορόσημο και σημείο αναφοράς…
• Κύριε Μπαρμπούτη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη, ερωτώντας σας σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η καινοτόμος πρωτοβουλία της οποίας υπήρξατε πρωτεργάτης, για την «αναβίωση» του αρχαίου θαύματος του Κολοσσού προσαρμοσμένου στις ανάγκες και την προοπτική του 21ου αιώνα. Πρόκειται για μια πρόταση η οποία κατατέθηκε για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε έχετε υποστηρίξει το εγχείρημα σε διεθνή συνέδρια και fora, έχει προβληθεί από ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό και αρχικά είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό, ωστόσο 22 χρόνια μετά παρότι ως ιδέα παραμένει επίκαιρη, εντούτοις δεν έχει υλοποιηθεί. Γιατί αλήθεια;
Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Φώτη για την δυνατότητα εκφράσεως των απόψεών μου… Η καινοτόμος πρωτοβουλία του Κολοσσού, δυστυχώς, βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο που ήταν εδώ και πολλά χρόνια. Μετά την παρέλευση τόσων ετών και παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν δύο ομόφωνα ψηφίσματα του Δήμου Ροδίων περί υλοποίησής του και παρά την επίσης ομόφωνη απόφαση που ελήφθη από την Επιστημονική Ομάδα Τουρισμού του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κάποια χρόνια αργότερα, για λόγους αδιανόητους προς την τεχνοκρατική αντίληψη που διαθέτω, δεν κατάφεραν να πραγματοποιηθεί. Τα ψηφίσματα αυτά υπηρετούσαν στο ακέραιο το ιδεολογικό πνεύμα του εγχειρήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να αποφέρουν μεγιστοποίηση των ωφελειών και πλεονεκτημάτων για τη Ρόδο ως τουριστικό προορισμό, την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Εξ αρχής όμως είχαν τεθεί ως θεμελιώδεις προϋποθέσεις επιτυχίας η αντιμετώπιση του έργου ως εθνική υπόθεση, η εξασφάλιση ομοφωνίας, η από κοινού υιοθέτηση της ιδέας από όλα τα κόμματα καθώς και η συμμετοχή όλων των φορέων του τόπου και των αρχών δημοτικών, περιφερειακών και άλλων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του. Η προσπάθεια η οποία καταβάλλεται σήμερα είναι να παραμένει επίκαιρη η πρόταση, να εμπλουτίζεται και συνεχώς να εκσυγχρονίζεται σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες. Η υλοποίηση του οράματος τίθεται υπεράνω πολιτικών, ταυτοτήτων και αντιπαραθέσεων. Πρόκειται για ένα έργο διαχρονικό, ένα έργο συνταύτισης και συσπείρωσης όλων μας.
• Εχετε πει πολλές φορές πως το έργο αυτό θα συνδυάζει την καλλιτεχνική αξία και την καινοτομία ως οικουμενικό σύμβολο ειρήνης, φιλίας και συναδέλφωσης με προοπτική να αναδείξει τη Ρόδο σε πόλη-φάρο. Μπορείτε να μας αναπτύξετε περιληπτικά τις βασικές θέσεις του έργου;
Προτού ξεκινήσουμε θα πρέπει να εξερευνήσουμε διεξοδικά το ορθό πλαίσιο που θα πρέπει να υλοποιηθεί το εγχείρημα, ούτως ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αξιοποίησή του, με προοπτική το έργο να μην υποθηκεύσει την ιστορία και το μέλλον του προορισμού αλλά αντίθετα να τον εξελίξει και να τον εμπλουτίσει, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα μοναδικά τουριστικά, πολιτιστικά και διπλωματικά του πλεονεκτήματα. Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνω να μελετήσετε την Χάρτα – Διακήρυξη που δημιουργήθηκε προκειμένου να προσδιορισθεί το πλαίσιο για την ιδεατή διάδοση και υλοποίηση του εγχειρήματος, ως έργου αξιομνημόνευτης προσφοράς της Ρόδου και των διαχρονικών ιδεωδών του Ελληνικού πολιτισμού στην Ανθρωπότητα την οποία και σας παρουσιάζω (https://colossusproject.org/about-colossus/). Περιληπτικά, ο Κολοσσός είναι ο αιώνιος μύθος που φέρει η Ρόδος, στον οποίο επιχειρείται να επαναπροσδοθεί υπόσταση, χωρίς όμως να αλλοιωθεί με τη δημιουργία ενός στείρου και αναχρονιστικού αντιγράφου (Replica) με αρχαιολογικές προεκτάσεις. Φιλοσοφία και φιλοδοξία του εγχειρήματος είναι να αποτελέσει εξελικτική ιδεολογική συνέχεια του αρχαίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον θεό Ήλιο, την ειρήνη και την ελευθερία, να προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα και να υποβληθεί ως το ελληνικό επισφράγισμα των πανανθρώπινων και διαχρονικών ιδεών της οικουμενικής ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, με προοπτική να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ορόσημο και σημείο αναφοράς. Όπως ακριβώς ο αρχαίος Κολοσσός κατασκευάστηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στην ειρήνη και την ελευθερία, το σύγχρονο θαύμα, ευρισκόμενο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και φιλίας των λαών και μέσω της νοερής εκπομπής φωτός στις ανθρώπινες ιδέες και πράξεις να αναδείξει τη Ρόδο σε πόλη – φάρο διαχέοντας μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας στις προσδοκίες των επόμενων γενεών.
• Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτή η σύνδεση του αιώνιου μύθου του παρελθόντος με τις επόμενες γενιές Ροδίων;
Η σύλληψη του εγχειρήματος θα πρέπει να στηριχθεί στην κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος με καλλιτεχνική έκφραση και διαστάσεις καινοτόμου τεχνικού επιτεύγματος, οπτικής και εκδοχής 21ου αιώνα, σεβόμενο άρρηκτα το μέτρο, την αρμονία, το ιστορικό και πλούσιο πολιτιστικά αρχιτεκτονικό περιβάλλον της Ρόδου. Το έργο αυτό ενδείκνυται να προκύψει από το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού παγκόσμιου διαγωνισμού, το οποίο θα προκριθεί από μία τοπική και διεθνή επιτροπή επιλογής που θα συγκροτηθεί από εξέχουσες προσωπικότητες προερχόμενες από τους χώρους της πολιτικής, του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών και της τεχνολογίας και θα τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξασφάλιση του διεθνούς κύρους και της απολύτου διαφάνειας των διαδικασιών. Προς την κατεύθυνση της συλλογής οικονομικών πόρων προτείνεται το έργο να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω της κινητοποιήσεως διακεκριμένων προσωπικοτήτων (Πρεσβευτών της Ιδέας) που θα ηγηθούν της διενέργειας μιας Διεθνούς Εκστρατείας Εξεύρεσης Πόρων που θα συγκεντρώσει χρήματα από πηγές όπως χορηγίες από Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, επιδοτήσεις από επίσημους φορείς και Διεθνείς Οργανισμούς, την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίξεις Περιφερειακών και Δημαρχιακών Αρχών, ενώ προβλέπεται η αξιοποίηση δωρεών από εύπορους Έλληνες, ομογενείς της διασποράς, αλλά και φιλέλληνες πολίτες απανταχού της γης που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στην υλοποίηση της ιδέας. Προς αποφυγή της πάσης φύσεως εμπορευματοποίησης του έργου, προτείνεται τα χρήματα από τα μελλοντικά έσοδα του έργου να επανεπενδύονται προς την κατεύθυνση της διάδοσης της ειρήνης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη δημιουργία ενός Θεματικού Μουσείου για τον αρχαίο Κολοσσό και την ιστορία του καθώς και η ίδρυση ενός διεθνούς Κέντρου συνάντησης Μεσογειακής ειρήνης.
• Για να γίνει κατανοητό αυτό, θα μπορούσατε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;
Ασφαλώς. Για να γίνει κατανοητή η ιδέα – όραμα αρκεί να μελετήσουμε παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές επίπεδο, έργα ορόσημα που προσέδωσαν αίγλη και θαυμασμό στις πόλεις – χώρες που τα επεχείρησαν, όπως η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η Όπερα του Sydney, το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο, το Μουσείο της Ακρόπολης, το πολιτιστικό Κέντρο Σταύρος Νιάρχος και πολλά έργα-θαύματα που έχουν δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες όπου έχουν κατασκευασθεί (https://colossusproject.org/category/best-practices/). Για να καταστεί η προσπάθεια υγιής και αειφόρα στις επερχόμενες γενεές των νέων επιστημόνων, προτείνεται σημαντικό μερίδιο των εσόδων του έργου να αποδίδεται στην ίδρυση Αρχαιολογικού Ερευνητικού Κέντρου για τον Κολοσσό και την ιστορία του που θα υποβοηθά την έρευνα και τη μελέτη των αρχαιολόγων – ερευνητών σε θέματα που αφορούν την τοποθεσία ή τα πιθανά μελλοντικά ευρήματα του αρχαίου θαύματος σύμφωνα με τα εκάστοτε νέα επιστημονικά δεδομένα. Υπέρτατη πρόκληση αποτελεί η εδραίωση της πεποίθησης ότι μπορεί μακροπρόθεσμα η Ρόδος να διεκδικήσει διεθνώς τη φήμη του «Ουδέτερου Νησιού της Ειρήνης», ενός «Νταβός επίλυσης διαφορών» στη Μεσόγειο και μέσω της σημειολογικής δημιουργίας του εγχειρήματος της αναβίωσης του Κολοσσού να μεγιστοποιήσει όλα τα εξόχως σημαντικά οφέλη που δύναται να αποκομίσει (https://money-tourism.gr/o-odikos-charths-gia-thn-anaviosh-tou-k/).
• Θα θέλαμε να μας αναπτύξετε τη θέση του φιλόδοξου αυτού σχεδιασμού στην επόμενη ημέρα της πανδημίας.
Η κρίση του COVID 19 που έχει επιφέρει καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρο τον πλανήτη ξεκάθαρα πλέον επιβάλλει ως χώρα, να αδράξουμε την ευκαιρία, για ταχεία ανάκαμψη και μετάβαση στη νέα εποχή, αξιοποιώντας συνεργειακά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Οικονομικής, Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής) για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου και αειφόρου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές του τόπου μας. Καθώς προσπαθούμε να ανακάμψουμε από αυτήν τη βαθιά κρίση, η γρήγορη και ασφαλής επανεκκίνηση του τουρισμού είναι απαραίτητη.
Ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια οικονομία και καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μετά COVID εποχή και να αποτελέσει μοχλό ανάκαμψης για το επιθυμητό RESTART της νέας εποχής. Λόγω της διατομεακής του φύσης, ο τουρισμός έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει ιδιωτικές/δημόσιες συνεργασίες και να εμπλέξει πολλούς ενδιαφερόμενους – διεθνείς, εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς – να συνεργαστούν για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και άλλους κοινούς στόχους (Zurab Pololikashvili, Γ. Γ. Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού).
H τοποθέτηση λοιπόν του εγχειρήματος της αναβίωσης του Κολοσσού στον πυρήνα της αειφορικής προσέγγισης, δημιουργεί τις πιο κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να συμβάλει καθοριστικά στους αναπτυξιακούς στόχους βιωσιμότητας και αειφορίας στην Ατζέντα 2030 που θεσπίσθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη και υιοθετήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, την UNESCO καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτόν τον τρόπο συγκλίνουμε στην οικουμενικότητα της συνολικής επίλυσης των παγκόσμιων προκλήσεων (5Ps) του 21ου Αιώνα: της Ειρήνης (Peace), των Ανθρώπων (People), της Ευημερίας (Prosperity), της Συνεργασίας (Partnership) και του Πλανήτη (Planet) για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για ολόκληρη την Ανθρωπότητα. (https://money-tourism.gr/anaviosi-kolossoy-aeiforiki-proseggisi-stin-covid-19-epochi-video-kolossoy/, διαδικτυακή παρουσίαση στο EESD FORUM).
• Παρατηρούμε πάντως εκ νέου μια κινητικότητα γύρω από την αναβίωση του αρχαίου θαύματος του Κολοσσού. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα, πραγματοποιήσατε σχετική ομιλία έπειτα από πρόσκληση του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εκτιμάτε ότι το πλήρωμα του χρόνου ήρθε για αυτό το τεράστιο project;
Με δεδομένο ότι χάσαμε την ιστορική ευκαιρία της έλευσης της τρίτης χιλιετίας, θεωρώ πως εκ νέου οι συγκυρίες είναι τέτοιες που δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε.
Τα 200 χρόνια της συμπλήρωσης της σύγχρονης ιστορίας μας μπορούν να συνδυασθούν με την υλοποίηση ενός πολύ μεγάλου έργου, το οποίο θα έχει διεθνή απήχηση, ανοίγοντας ένα παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος και που θα έχει σαν στόχο την μακρόχρονη επιδίωξη της ειρήνης μέσω διεθνούς συνεργασίας. Η επιδιωκόμενη ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντός μας θα πρέπει να προκύψει με την δημιουργία μεγάλων «βιώσιμων» επενδυτικών έργων τα οποία θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για την συνεργειακή ανόρθωση τους, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές του μέλλοντος και αξιοποιώντας παράλληλα τις τρέχουσες παγκόσμιες τάσεις.
• Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε, με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού αυτού που χάρις σε εσάς παραμένει ζωντανός, ποια οφέλη θα αποκομίσει η Ρόδος, σε μια περίοδο που κάθε προορισμός επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα, τις ανάγκες και τις δυνατότητές του.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα στην ιδεατή ανάπτυξή του, θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλαπλά ευεργετήματα σε επίπεδο τουριστικό, πολιτιστικό, οικονομικό, κοινωνικό και διπλωματικό και θα κριθεί αντάξιο του να αποστείλει προς την παγκόσμια κοινότητα ένα μήνυμα δυναμικής παρουσίας της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις, απαντώντας παράλληλα στις παγκόσμιες προκλήσεις. Ενόψει μάλιστα της ανυπέρβλητης χρονικής συγκυρίας της συμπλήρωσης των 200 ετών της νεότερης ιστορίας της χώρας, θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία να αναγεννηθούν, οι ευρισκόμενες σήμερα σε καταστολή μεγάλες μας αρετές, μετατρέποντας δυναμικά την εθνική μας εσωστρέφεια σε παγκόσμια πολιτισμική εξωστρέφεια. Κυρίως όμως, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να συμβάλει καθοριστικά η χώρα μας στους αναπτυξιακούς στόχους βιωσιμότητας και αειφορίας της όπως ορίστηκαν στην Ατζέντα 2030 και υιοθετήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη στην Γενική Συνέλευση του 2015, την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ιδιαίτερα των στόχων 16 και 17 που έχουν σαν επιδίωξη την εδραίωση μίας κουλτούρας πολιτισμού της ειρήνης μέσω διεθνούς συνεργασίας. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Antonio Guterrez «Οι στόχοι για την Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα και σε ένα υγιή πλανήτη και αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών».
Το συγκεκριμένο εγχείρημα με όραμα την ειρήνη στη Μεσόγειο μπορεί να καταστήσει τη Ρόδο πρότυπο παγκοσμίως για την εδραίωση μίας κουλτούρας πολιτισμού της ειρήνης μέσω διεθνούς συνεργασίας. Να καταστήσει τη Ρόδο μία «πόλη – φάρο» που θα εκπέμπει στο διηνεκές μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου στις επερχόμενες γενιές.
*Ο Γιώργος Μπαρμπούτης (ΜSc, MBA, CAGSB, DESS) είναι Στρατηγικός Εμπειρογνώμων σε θέματα Marketing & Management με 30ετή προϋπηρεσία στον Τουριστικό/Ξενοδοχειακό τομέα. Υπήρξε εκ των πρωτεργατών και κύριος εισηγητής του εγχειρήματος της Αναβίωσης του Κολοσσού ως έργου χιλιετίας και είναι ιδρυτής & Project Leader της οραματικής πολιτιστικής πρωτοβουλίας www.colossusproject.org