Σε προσωπικό επίπεδο και υψηλούς τόνους συγκρούονται Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Ζητούμενο, η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων και η ενίσχυση του «οπαδικού φρονήματος» του κομματικού ακροατηρίου.
«Ολοι εναντίον όλων» με φόντο τις ευρωκάλπες
Της Δώρας Αντωνίου
Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετατοπίζεται η διαρκώς οξυνόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που διαμορφώνεται με όρους «όλοι εναντίον όλων» στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Με δεδομένο ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, για το εναπομείναν διάστημα βγαίνουν μπροστά, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, η προσπάθεια ανάδειξης των αδυναμιών των αντιπάλων μεταφέρεται στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. Η όξυνση της αντιπαράθεσης προφανώς εξυπηρετεί τον στόχο της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης των ψηφοφόρων και της ενίσχυσης του «οπαδικού φρονήματος» του κομματικού ακροατηρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαλεί τον Στέφανο Κασσελάκη για lifestyle πολιτική και ασυνάρτητο λόγο, ενώ του αποδίδει ότι τόσο αυτός όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μιλούν για τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ευρώπη και την κρισιμότητα των ευρωεκλογών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί το μέτωπο με την κυβέρνηση, ενώ οξύνει την αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας ότι θα ζητήσει από στελέχη του κόμματος να το εγκαταλείψουν και να προσχωρήσουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη Χαριλάου Τρικούπη αναδεικνύουν πρωτοβουλίες και πολιτικές κινήσεις που θεωρούν ότι προκάλεσαν ρηγματώσεις στην εικόνα παντοδυναμίας της κυβέρνησης, την οποία εγκαλούν για αλαζονεία, ενώ αποδίδουν στον Στέφανο Κασσελάκη κινήσεις εντυπωσιασμού για να βγει από την πολιτική απομόνωση.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Υψηλοί τόνοι για τον «απολιτίκ λαϊκισμό»
Του Σταύρου Παπαντωνίου
Περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε χθες με σφοδρότητα εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη ανεβάζοντας το θερμόμετρο ενός «χλιαρού» προεκλογικού αγώνα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Open ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως εκφέρει λόγο «ο οποίος είναι ασυνάρτητος» και «θα κριθεί από τον ελληνικό λαό», καλώντας τον κ. Κασσελάκη «να μην είναι τόσο απλοϊκός για να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες».
Αφησε, δε, μια πολύ σκληρή αιχμή για τον τρόπο που πολιτεύεται, σημειώνοντας πως χρησιμοποιεί έναν «απολιτίκ λαϊκισμό» και προσθέτοντας ότι «προσωπικά επιμένω στην κοστολόγηση του προγράμματός του» και «στην πολιτική κριτική, η οποία έχει το μέτρο της». Η κριτική στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη δεν σταμάτησε εκεί, δείχνοντας πως δεν ήταν εν τη ρύμη του λόγου, αλλά στοχευμένη. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του μίλησε για «lifestyle λαϊκισμό που έρχεται και τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ, που έταζε τα πάντα στους πάντες και έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», ενώ κάλεσε τον κ. Κασσελάκη να έχει «λίγο περισσότερη σεμνότητα και λιγότερη αυταρέσκεια», κατηγορώντας τον ότι «μετατρέπει τα τρολ του Διαδικτύου σε επίσημη πολιτική θέση».
Μέσω επιθέσεων στον Κασσελάκη, το Μαξίμου θέλει να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των κεντροδεξιών ψηφοφόρων αλλά και να συμπιέσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Κουμουνδούρου
Η Κουμουνδούρου λίγο μετά «σήκωσε το γάντι» και με εκτενές δελτίο Τύπου επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός «ενοχλείται» από τις τεκμηριωμένες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «που αντί να στέλνει ανούσιες επιστολές στην Κομισιόν, αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών και προτείνει σοβαρές λύσεις», και «γνωρίζει πως δεν θα καταφέρει να εμποδίσει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και τον αγώνα που δίνει ο πρόεδρός του για μια καλύτερη ζωή για τον ελληνικό λαό».
Είναι σαφές πως στην τελική ευθεία ο πρωθυπουργός θέλει να ανεβάσει τους τόνους και με την επίθεση κυρίως στον Στέφανο Κασσελάκη υπηρετεί δύο βασικούς πολιτικούς στόχους: πρώτον, να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των κεντροδεξιών και να τους στείλει στην κάλπη θυμίζοντας ποιον έχουν ως αντίπαλον δέος και, δεύτερον, να συμπιέσει όσο περισσότερο γίνεται τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένας βασικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο το 33% και πάνω, αλλά και η διαφορά που θα έχει από το δεύτερο κόμμα να είναι κοντά σε αυτήν που υπήρχε στις εθνικές εκλογές. Την ίδια ώρα, όμως, ο πρωθυπουργός «δεν ξέχασε» να εξαπολύσει πυρά και κατά του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας πως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ –όπως και του ΣΥΡΙΖΑ– δεν λέει την παραμικρή κουβέντα «για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην Ευρώπη. Θα έχουμε νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Θα έχουμε μια ενιαία αμυντική πολιτική για να έχουμε ένα ενιαίο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας;». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε βεβαίως και στα δεξιά, χαρακτηρίζοντας τόσο τον Δημήτρη Νατσιό όσο και τον Κυριάκο Βελόπουλο «πατριδοκάπηλους», κάτι που τον βοηθάει στην κεντρική του στόχευση να εμφανιστούν ο ίδιος και η Ν.Δ. ως «η μόνη αξιόπιστη λύση για τη χώρα».
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ
Καμία γέφυρα με Νέα Αριστερά
Του Αντώνη Αντζολέτου
Η μάχη «χαρακωμάτων» στην «αριστερή πολυκατοικία» φουντώνει όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, από τις «λοξές ματιές» που έριχνε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica TV, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω: «Διαφωνώ με τη στάση της για τις Πρέσπες αλλά γενικά, φιλοσοφικά, πολιτισμικά, θεωρώ ότι είναι μια ομάδα πολύ καλή και μακάρι μαζί να συνεργαστούμε για το καλό της χώρας». Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της, αφού στον Real FM είχε δηλώσει την Τρίτη για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Ο άνθρωπος αυτός είναι ουρανοκατέβατος. Εχει έρθει πάρα πολύ πρόσφατα στην Ελλάδα. Εχει έτσι μια εικόνα πολιτικού τουρίστα».
Προσελκύοντας και αντισυμβατικούς ψηφοφόρους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει κοινά στη ρητορική του με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, άλλωστε, είχε δηλώσει πως «δεν κοιτάμε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, κοιτάμε μπροστά», ενώ και οι δύο εστιάζουν σε θέματα διαφθοράς. Επενδύει σε μια μετεκλογική συμπόρευση; Πιο πιθανό είναι να επιχειρεί να αλιεύσει ψήφους από μια κοινή «δεξαμενή» ψηφοφόρων. Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και στον Γιάνη Βαρουφάκη τονίζοντας πως «πάρα πολλοί νέοι δραστηριοποιούνται και στο ΜέΡΑ25 και στην Πλεύση Ελευθερίας, οι οποίοι θέλουν μια κινηματικότητα». Η απάντηση του πρώην υπουργού Οικονομικών στα Παραπολιτικά FM δεν ήταν επίσης θετική: «Δεν θα υπάρξει πρόσκληση από τον κ. Κασσελάκη. Ξέρει ο κ. Κασσελάκης ότι αν προσκαλέσει το ΜέΡΑ25 να συζητήσουμε, θα του κόψουν το συνάλλαγμα που λέγαμε και κάποτε οι ολιγάρχες». Τα ανοίγματα του νέου προέδρου δεν τα βλέπουν με καλό μάτι στελέχη του κόμματος που πριν από το συνέδριο είχαν συγκρουστεί μαζί του. Ο Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε στο Action 24 πως «δεν μπορεί στην ίδια πρόταση να λες ότι δεν θέλουμε να είμαστε σαν το 2015 και ακριβώς από κάτω να λες για την κ. Κωνσταντοπούλου και τον κ. Βαρουφάκη. Αρα δεν έχεις καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα του ’15».
Απορρίπτουν τα ανοίγματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάνης Βαρουφάκης – Αντιδράσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ.
Εκεί που κόβει κάθε γέφυρα ο Στέφανος Κασσελάκης και η πολεμική παραμένει στα ύψη είναι με τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά. Εκανε λόγο για «μια μεγάλη αγκαλιά σε όλο τον προοδευτικό κόσμο και σε πρώην συντρόφους οι οποίοι μπορεί να έχουν απογοητευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αναφέρομαι στα στελέχη στη Βουλή», διευκρίνισε. Από τη Νέα Αριστερά «κάρφωσαν» τον πρώην σύντροφο – πρόεδρο τονίζοντας: «Ο κ. Κασσελάκης γνωστοποίησε πως δεν θα είχε πρόβλημα με μια πιθανή υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη για την προεδρία της Κομισιόν. Τα σχόλια είναι περιττά. Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες ακούν και κρίνουν». Ολη αυτή την κινητικότητα την παρακολουθεί από απόσταση το ΚΚΕ.
Συντηρώντας το μέτωπο κατά του πρωθυπουργού, ο κ. Κασσελάκης διερωτήθηκε αν οι προοδευτικοί πολίτες που τον ψήφισαν «επικροτούν τα λόγια ακροδεξιών υπουργών», ενώ για το ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε στελέχη του που είναι «πηγή ανθρώπινου δυναμικού» για τη Ν.Δ.
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
«Δεν κοιμήθηκα από τη στενοχώρια»
Της Δώρας Αντωνίου
Ως μια μάλλον αναμενόμενη απέλπιδα προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο κάδρο της συζήτησης για το μέλλον του χώρου της Κεντροαριστεράς «διαβάζουν» στο ΠΑΣΟΚ τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη σε προσκλητήριο προς στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να μετακινηθούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε σκωπτικά, λέγοντας (ΣΚΑΪ) ότι «δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ από τη στενοχώρια μου που δεν θα με πάρει τηλέφωνο». Και φρόντισε να προσθέσει ότι αν το ΠΑΣΟΚ εξέλθει ενισχυμένο από την κάλπη της 9ης Ιουνίου, μπορεί να ενοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο απέναντι στη συντήρηση. «Γιατί, στο τραπέζι που θα κάτσουμε πολιτικά, ιδεολογικά, θεσμικά να συγκροτήσουμε αυτό το μέτωπο, μπορούν να έρθουν κι άλλοι άνθρωποι. Στο τραπέζι του κ. Κασσελάκη δεν μπορεί να πάει κανείς, ήδη έφυγαν».
Στην τελική ευθεία πριν από τις ευρωεκλογές, στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη βλέπουν πίσω από τις δηλώσεις Κασσελάκη και μια προσπάθεια να προκαλέσει εσωτερική αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καρπωθεί εκλογικά οφέλη ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουν, πάντως, ότι είναι μια μάταιη προσπάθεια που πέφτει στο κενό, καθώς δεν υπάρχει κανείς στο ΠΑΣΟΚ που να ανταποκριθεί. Παρατηρούν, επίσης, ότι στην προχθεσινή συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ως γόνος μιας γνήσια πασοκικής οικογένειας, με παππού στο ΚΚΕ. «Πιθανόν κάτι βλέπουν στις δημοσκοπήσεις στην Κουμουνδούρου και αντιλαμβάνονται ότι ούτε στο Κέντρο ούτε στην Αριστερά έχουν την καλύτερη εικόνα για τον Κασσελάκη οι πολίτες. Γι’ αυτό για άλλη μια φορά αναπροσαρμόζει το προφίλ του προσπαθώντας να τους προσεγγίσει», σχολιάζουν.
Η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο προσκλητήριο προς στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να μετακινηθούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε και σε ανάλυση πολιτικών πρωτοβουλιών και κινήσεων: «Θέλω να μου πείτε μια πρωτοβουλία που πήρε ο κ. Κασσελάκης και επέφερε ένα τραύμα στην πολιτική της Ν.Δ. Με εμάς, το καλοκαίρι του 2022 έφυγε το μισό Μαξίμου. Στις δημοτικές εκλογές με τους δικούς μας υποψηφίους έχασαν όλους τους μεγάλους δήμους. Πριν από έναν μήνα κάνω πρόταση δυσπιστίας και ξαναφεύγει το μισό Μαξίμου. Αν θυμάστε, στην πρόταση δυσπιστίας έλεγε ότι θα είναι κοκορομαχίες», υπογράμμισε. Από την Κουμουνδούρου έσπευσαν να σχολιάσουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προτάσεις και δημιουργεί συζήτηση στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε παράλληλα τα βέλη του στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας για αποτυχία στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ αμφισβήτησε το εκσυγχρονιστικό αφήγημα της Ν.Δ., παραπέμποντας στην καθυστέρηση διορισμού των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Για τη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι έχει προβληματικά σημεία ως προς την ιθαγένεια και τη γλώσσα και την ανυπαρξία μηχανισμού εποπτείας της εφαρμογής της. Παράλληλα, χαρακτήρισε λάθος το να έρθουν προς κύρωση τώρα τα πρωτόκολλα που τη συνοδεύουν, όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε, με αυτόν τον τρόπο θα δικαιωθεί ο αλυτρωτισμός. Μάλιστα, χαρακτήρισε ιδεοληπτική την επιμονή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα.
Πηγή kathimerini.gr