Ειδήσεις

“Κόκκινη γραμμή” ο ΦΠΑ στα νησιά για τους ΑΝΕΛ-Εντονος προβληματισμός στην ΚΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, υπό τον Πάνο Καμμένο.

Στους ΑΝΕΛ επικρατεί προβληματισμός για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα και οι βουλευτές εφόσον η συμφωνία έρθει στη βουλή.

“Υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να τα εξετάσουμε” έλεγαν βουλευτές λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Και μπορεί το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά να βρίσκεται στην κορυφή της ρητορικής του Πάνου Καμμένου, ωστόσο δεν είναι το μόνο “αγκάθι” – κόκκινη γραμμή που έχει θέσει. Αναδιάρθρωση του χρέους, προφύλαξη των συντάξεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, προστασία των μισθών, επενδυτικό πακέτο, χαμηλά πλεονάσματα και απόρριψη της υπερφορολόγησης είναι μερικές από τις βασικές προϋποθέσεις τις οποίες έχουν θέσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για να δεχθούν την όποια συμφωνία και που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να μπουν εκ νέου στο τραπέζι.

Ο ΦΠΑ στα νησιά

Ειδικά για το ζήτημα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, που φέρεται να περιλαμβάνεται στην ελληνική πρόταση, ο κ. Καμμένος χθες το πρωί στο Mega επανέλαβε την κάθετη αντίθεσή του. Διεμήνυσε μάλιστα ότι το θέμα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στη συμφωνία, αλλά και στην κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο μέτρο κοστίζει στο κράτος συνολικά γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ και όπως έλεγε χθες υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, “δεν θα ήταν δύσκολο γι’ αυτό το ποσό να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μην αλλάξει”. Πάντως, εξέφραζε την εκτίμησή του -και έχει τη σημασία της αυτή- πως “οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση για… 80 εκατομμύρια”, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για να ξεπεραστεί ο εν λόγω σκόπελος.

Επιφυλακτικοί οι βουλευτές

Οι βουλευτές του κόμματος στις τελευταίες τους δημόσιες παρεμβάσεις δεν μπορούν να κρύψουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις.

Έτσι, για παράδειγμα, η Σταυρούλα Ξουλίδου ξεκαθάρισε ότι θα παραιτηθεί αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές και ότι “δεν πρόκειται να ψηφίσω κάτι που επί 2,5 χρόνια φώναζα ότι ήταν υφεσιακό”.

Επίσης, ο Κώστας Δαμαβολίτης σημείωσε ότι “ο καθένας από εμάς έχει μια υπόσταση και μια αξιοπρέπεια, την οποία ο κόσμος την αξιολογεί. Αν οι ψηφοφόροι μου δεν δεχθούν αυτοί τη συμφωνία, είναι θέμα της κοινοβουλευτικής ομάδας”.

Αλλά και ο Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας χθες στον άλφα, τόνισε: “Είμαστε στα όρια της λαϊκής εντολής, ίσως και να τα έχουμε ξεπεράσει λίγο”. Επεσήμανε πως “δεν νοείται να θεωρήσω φυσιολογικό το να αυξήσω τη φορολογία στις επιχειρήσεις τώρα, όπως ούτε και την αύξηση των εισφορών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το θεωρώ μη αναπτυξιακό μέτρο, θα είναι μια κακή απόφαση”. Ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει όταν έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή, απάντησε πως στηρίζει μεν την κυβέρνηση αλλά πως οι εντολείς του είναι οι ψηφοφόροι της Β΄ Περιφέρειας Πειραιά όπου εκλέγεται και οι οποίοι “έχουν περάσει πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια”.

Το δεύτερο θέμα που έντονα θέτουν είναι του χρέους. Ενδεικτικό είναι ότι ο Νίκος Μαυραγάνης ζήτησε νομική δέσμευση για να ψηφίσει τη συμφωνία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου