Ως πέλεκυς που απειλεί τον κομματικό κορμό και την συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ κρέμεται η διαφαινόμενη συμφωνία με τους πιστωτές καθώς βουλευτές και κομματικά στελέχη εκφράζονται κατά και σχεδόν προεξοφλούν ότι αυτά τα μέτρα και η συμφωνία δεν περνάνε από τη Βουλή. Αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες άρχισαν στο Μέγαρο Μαξίμου συσκέψεις επί συσκέψεων με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αλλά και τον κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο.
Ο εσωτερικός διχασμός και τα διλήμματα του πρωθυπουργού
Ο «διχασμός» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μεγιστοποιεί τα μεγάλα πολιτικά και προσωπικά διλήμματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη συμφωνία και υποχρεώνει τον κύκλο των συνεργατών του να επιστρέψει στα δοκιμασμένα διλήμματα: ψήφιση συμφωνίας ή εκλογές.
Ο Νίκος Παππάς πρώτος προ ημερών και σήμερα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκαθάρισαν πως δεν μπορεί να περάσει η συμφωνία χωρίς τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση να παραμείνει.
«Αν η συμφωνία δεν έχει τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών δεν μπορεί να παραμείνει η κυβέρνηση. Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις των βουλευτών» ανέφερε ο κ. Σακελλαρίδης ενώ ο Νίκος Παππάς με δηλώσεις του σήμερα στο Κόκκινο «ακύρωσε» σκέψεις ότι ενδεχομένως μπορεί να σταθεί άλλο κυβερνητικό σχήμα με πρωθυπουργό τον Τσίπρα.
«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος. Εχει εκλεγεί με συγκεκριμένο κόμμα, με συγκεκριμένη εντολή, και ως αποτέλεσμα των εκλογών σχημάτισε συγκεκριμένη πλειοψηφία…. Είναι σαφές ότι κάποιοι μνημονιακοί κύκλοι ονειρεύονται ότι θα μπορούσε ο Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός παντός καιρού, να μείνει σε αυτή τη θέση σχηματίζοντας άλλες ετερόκλητες, πρόσκαιρες πλειοψηφίες…» είπε για να καταλήξει «’αρα είναι πολύ κρίσιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα».
Φλαμπουράρης: Χωρίς ψήφιση της συμφωνίας ,εμπλοκή και…εκλογές
Στον ίδιο ακριβώς άξονα και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επίσης στο΄Κόκκινο έθεσε ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η κυβέρνηση « μια ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα» και σημείωσε «Αν αυτή δεν υπάρξει, τότε θα έχουμε εμπλοκή» και«η εμπλοκή αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στο λαό».
Ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε πως δεν θα τεθεί θέμα πειθαρχίας αλλά χαρακτήρισε πολύ σοβαρό για την κυβέρνηση την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή.
« Καταλαβαίνετε ότι οπωσδήποτε για να μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες και μετά την συμφωνία, και να προχωρήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πρέπει να έχει μια ομόψυχη κοινοβουλευτική ομάδα η οποία θα υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα… Αν δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η εξέλιξη, αν δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, τότε θα υπάρχει εμπλοκή» είπε και επισήμανε «το μόνο σενάριο που μπορεί να πυροδοτήσει μια τέτοια εμπλοκή, η μη ψήφιση δηλαδή από την κυβερνητική πλειοψηφία αυτού του νόμου που θα έρθει, είναι προσφυγή στον ελληνικό λαό».
Απέρριψε και εκείνος άλλες επιλογές τονίζοντας :« Εμείς είμαστε τελείως αντίθετοι και δεν πρόκειται να κάνουμε κυβερνήσεις, χωρίς να έχω τίποτε με τα πρόσωπα, είτε κυβερνήσεις Πικραμένου είτε κυβερνήσεις Παπαδήμου. ‘Αρα θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό και θα τον καλέσουμε να πάρει την τύχη του στα χέρια του».
Τις επόμενες ώρες και μέρες αναμένεται μια οργιώδης συλλογική διαβούλευση στα όργανα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ενώ ο πρωθυπουργός θα πρέπει να «κάμψει» και τη σκληρή στάση που φαίνεται να τηρεί ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος και ΑΝ.ΕΛ για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και του χρέους.
Στην συνεδρίαση της Κ.Ο των Ανεξάρτητων Ελλήνων ετέθησαν εκ νέου τα θέματα αυτά ενώ ο Πάνος Καμμένος κάλεσε τους βουλευτές να αναμένουν την τελική συμφωνία και να μην βασίζονται στα non paper. Καταγράφηκε πάντως και γκρίνια για το νομοθέτημα για την ιθαγένεια που προώθησε η κυβέρνηση.
Το μέτωπο των αντιδρούντων
«Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει για έγκριση μνημονιακές πολιτικές» είπε μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης και των κορυφαίων στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Αλ. Μητρόπουλος: Αποτύχαμε στη διαπραγμάτευση
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στο Βημα FM ανέφερε πως εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η διαπραγμάτευση απέτυχε, η κυβέρνηση υπερτίμησε τις θέσεις της και κάλεσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώσει το λαό που έσφαλε. Δήλωσε ότι η συμφωνία δεν είναι υπερασπίσιμη, ανέτρεξε στα όσα έχει πει και όσα έχει γράψει σχετικά με το μνημόνιο για να περιγράψει καταψήφιση της συμφωνίας ιδίως αν έρθει χωρίς δέσμευση για το χρέος. Τέλος τάχθηκε κατά της επιβολής κομματικής πειθαρχίας σε ενδεχόμενη ψηφοφορία ενώ ερωτηθείς για την «κομματική ρήτρα» του ΣΥΡΙΖΑ περί παράδοσης της έδρας σε περίπτωση μείζονος διαφωνίας είπε ότι το μόνο που τον δεσμεύει είναι η συνείδησή του βουλευτή.
«Αυτό που πρέπει όλοι να παραδεχθούμε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι επιχειρήθηκε μια διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που είχαμε υποσχεθεί στο λαό. Αποτύχαμε στα αποτελέσματα… Χρειάζεται να ενημερωθεί ο λαός, διότι κι εγώ που ήμουν από αυτούς που υπερέβαλαν λιγότερο, είχα πει και στους δικούς μου να μη λέμε ότι τα Μνημόνια σκίζονται, 26.000 άρθρα καταργούνται κτλ. Παρ’ όλα αυτά, όλοι υπερβάλαμε, όλοι υπερτιμήσαμε τις δικές μας δυνάμεις και υποτιμήσαμε τις θέσεις και τη σφοδρότητα των απαιτήσεων των δανειστών.» ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.
Και συνέχισε «Άρα, θα πρέπει η ηγεσία να ενημερώσει το λαό πού έσφαλε, τι ήταν αυτό που δεν σχεδιάσαμε σωστά. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους 500 μνημονιακούς νόμους που έχουν ψηφίσει οι προηγούμενοι. Άρα, αυτό που με τρομάζει είναι κυρίως η μεταφορά σε εμάς, στην κυβέρνησή μας, της ιδιοκτησίας του ψηφισμένου Μνημονίου. Τίποτε δεν είναι υπερασπίσιμο: ούτε η διατήρηση του ψηφισμένου Μνημονίου, το οποίο μας απαγορεύτηκε να καταργήσουμε και είπαμε ότι θα καταργήσουμε και δεν το κάναμε και όμως το υποσχεθήκαμε στο λαό και γι’ αυτό μας ψήφισε. Και επ’ αυτού του Μνημονίου έρχονται και άλλα μέτρα. Θεωρώ ότι ενός τέτοιου είδους συμφωνία, επειδή δεν είναι υπερασπίσιμη, δεν πρέπει να χρεωθεί η Αριστερά την ευθύνη της».
Σημείωσε ότι «μέχρι τελευταία στιγμή μια ρητή δέσμευση για την αντιμετώπιση του χρέους όχι μόνο είναι διεκδικήσιμη, αλλά είναι και μία συνθήκη sine qua non, με την οποία δεν μπορεί κανείς να τοποθετηθεί επί των μέτρων»
Λεουτσάκος: «Πάνω από όλα η λαική κυριαρχία».
Με τη φράση αυτή έκλεισε την τοποθέτηση του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, ο Στάθης Λεουτσάκος.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που φέρεται να ανήκει στις τάξεις των «υπόπτων» που θα μπορούσαν να καταψηφίσουν την επικείμενη συμφωνία, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πραγματοποίηση των εξαγγελιών της.
«Για αυτό θα κριθούμε και εμείς και η κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε «για αυτό όσο και επώδυνος να είναι ο εκβιασμός όσο σκληρή και αν είναι η αντιμετώπιση από τις κυρίαρχες δυνάμεις η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει χωρίς ταλαντεύσεις με σταθερά και αποφασιστικά βήματα».
«Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες ψυχές» τόνισε. Και απέστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι της κύρωσης της συμφωνίας θα προηγηθεί συζήτηση κατά την οποία θα έχουμε τη δυνατότητα «να εκφράσουμε κριτική αλλά και να διατυπώσουμε τις συμφωνίες αλλά και τις διαφωνίες μας».
Ο κ. Λεουτσάκος αναφέρθηκε και στην χθεσινή διαδήλωση. Κατηγόρησε τους συγκεντρωμένους ότι κρατούσαν πλακάτ με τα αιτήματα των εταίρων και παρατήρησε με νόημα ότι το σύνθημα «μένουμε στην Ευρώπη» ισχύει ούτως ή άλλως διότι έτσι και αλλιώς ανήκουμε γεωγραφικά στην Ευρώπη.
Δημήτρης Κοδέλας: Δεν μπορεί να ψηφιστεί αυτή η συμφωνία
Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Κοδέλας διατύπωσε σφοδρές ενστάσεις για τη διαφαινόμενη συμφωνία εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί και ότι ο ίδιος θα αναλάβει την ευθύνη του.
« Η συμφωνία στην οποία οδεύουμε είναι μια συμφωνία, η οποία, κατά κοινή παραδοχή, δεν έχει σχέση με το δικό μας πρόγραμμα. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι πρέπει να αποφευχθεί, δεν πρέπει να έρθει στην ελληνική Βουλή μια τέτοια συμφωνία, η οποία θα προσθέτει νέα βάρη και δεν θα δίνει διέξοδο στη χώρα» ανέφερε ο βουλευτής.
Προφανώς φτάνεις σε ένα σημείο που πρέπει να πεις ένα ναι ή ένα όχι σε μια συμφωνία είπε ο κ. Κοδέλας και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «από την 20η Φλεβάρη, όπου θεωρώ ότι υπήρξε μια λανθασμένη εκτίμηση, ότι θα βρεθεί με έναν σχετικά εύκολο τρόπο μια συμφωνία με τους δανειστές. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Και δυστυχώς, χάσαμε πολύ χρόνο και δεν αξιοποιήσαμε όλη αυτή τη διαθεσιμότητα που έδειξε ο κόσμος και ειδικά ο ελληνικός λαός όλο αυτό το διάστημα που αυτή ήταν η δύναμή μας».
Μίλησε για συμφωνία η οποία «δεν βγαίνει από το καθεστώς εσωτερικής υποτίμησης που ήταν μια βασική πτυχή του μνημονιακού καθεστώτος. Που σημαίνει, αντί να πάμε αντίστροφα, να ανακουφίζεται ο κόσμος και η κοινωνία από τα υπέρμετρα βάρη, πάμε και φορτώνουμε επιπλέον βάρη. Όπως π.χ. η αύξηση του ΦΠΑ. Επίσης, μια συμφωνία, η οποία προωθεί την περαιτέρω απελευθέρωση και απορρύθμιση της αγοράς, ευνοώντας τα μονοπώλια. Και μία συμφωνία, η οποία δίνει πράσινο φως στη συνέχιση του αποικιακού τύπου ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας μέσω ΤΑΙΠΕΔ, προφανώς όχι είναι απλά εκτός πλαισίου, είναι κόντρα στο πλαίσιο του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι δεν πρέπει να έρθει μια τέτοια συμφωνία στην ελληνική Βουλή.
Ερωτηθείς αν προτιμά επιστροφή στη δραχμή απάντησε: Όχι (δεν προτιμώ τη δραχμή, αλλά) προτιμώ η αστή χώρα να σταματήσει τον κατήφορο και την καταστροφή του μνημονίου και της λιτότητας. Να μην μας σύρουν σε μια συμφωνία, η οποία θα μας φέρει σε αντίθεση με όσα λέγαμε και για όσα μας ψήφισε ο κόσμος και ενάντια στις κοινωνικές ομάδες που δεν είναι απέναντί μας. Αντίθετα είναι αυτές, συστήματα του μνημονίου. Δεν μπορούμε να έρθουμε σε κόντρα με κινήματα που αναπτύχθηκαν και στηρίξαμε ενάντια σε ιδιωτικοποιήσεις και του ΤΑΙΠΕΔ. Γι’ αυτό δεν πρέπει να έρθει στην ελληνική Βουλή (η συμφωνία) κι αν έρθει, προφανώς ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του κι εγώ θα αναλάβω τη δική μου. Δεν μπορεί να ψηφιστεί μια τέτοια συμφωνία.
Λαπαβίτσας: πως θα εξηγήσουμε την συμφωνία
«Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους;» αναρωτιέται ο βουλευτης Κώστας Λαπαβίτσας. Αν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές ζωές των πολιτών τότε θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ελένη Σωτηρίου: Τα μέτρα δεν μπορούν να καλλωπιστούν και να ψηφιστούν
Αντίθετη στα μέτρα και την συμφωνία και η Ελένη Σωτηρίου, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής. Μιλώντας στον «Δρόμο της Αριστεράς» είπε : «Τα μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση και μαθαίνουμε από διαρροές, ξένα Μέσα και non paper, δεν μπορούν να «καλλωπιστούν», δεν μπορούν να υποστηριχθούν, δεν μπορούν να ψηφιστούν».
Η βουλευτής επιρρίπτει την ευθύνη ενδεχόμενης καταψήφισης στην κυβέρνηση προειδοποιώντας: «Η ευθύνη για τις πολιτικές εξελίξεις που συνεπάγεται η κατάθεση τέτοιων μέτρων θα ανήκει σε όσους προχωρούν σε αυτές τις επιλογές».
Μιχελογιαννάκης: Ξέρω και προεδρικούς που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία
Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης υποσχέθηκε να καταψηφίσει αλλά την Τρίτη σε νέες του δηλώσεις άφησε ένα ενδεχόμενο να μην το πράξει αν ο Τσίπρας του πει «πως με την συμφωνία αυτή θα μειωθεί το χρέος».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ είπε ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση είναι εγκλήματα και εμφανίστηκε βέβαιος πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν πρόκειται να επιτρέψει να περάσουν από τη Βουλή τα μέτρα σε ένα νόμο σε ένα άρθρο.
«Με τα νέα μέτρα υπολογίζω ότι θα χάσουν απ’ την τσέπη τους οι Έλληνες τουλάχιστον δύο μισθούς» είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει «όχι» σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, ιδίως εάν δεν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και διερωτήθηκε «Πώς μπορείς να κάνεις μία συμφωνία που θα αυξήσει τις αυτοκτονίες και θα φτωχοποιήσει το λαό;».
Ο κ. Μιχελογιαννάκης πρόσθεσε ότι δεν θα στηρίξει μία συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει γνωστά και σημείωσε ότι γνωρίζει ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον Πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία».
«Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές» δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής, ο οποίος πιθανώς να καλυφθεί από τις στοχευμένες φοροαπαλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα νησιά.
«Δεν μπορεί η η αριστερά να μην έχει άλλη εναλλακτική επιλογή» έγραψε στο facebook και ο βουλευτής Καστοριάς Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
Χρυσοβελώνη: Αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και υπάρξουν διαρροές το λόγο έχει ο λαός
«Θα υπάρξουν δυσκολίες για να περάσει από την κυβερνητική πλειοψηφία αυτή η συμφωνία» αναγνώρισε η εκπρόσωπος τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη και δήλωσε πως στην περίπτωση που υπάρξουν διαρροές ακόμη κι αν έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας «το λόγο θα έχει ο λαός».
Η κ. Χρυσοβελώνη αποκάλυψε πάντως ότι και για τους βουλευτές των ΑΝ ΕΛ όπως και για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μια «νομική δέσμευση» για το χρέος είναι προϋπόθεση για να ψηφίσουν το ασήκωτο πακέτο των μέτρων.
«Εμείς θεωρούμε ότι είναι προαπαιτούμενα, αν θέλετε, για να μπορέσουμε κι εμείς να στηρίξουμε μια συμφωνία, να υπάρχει μια νομική δέσμευση για το θέμα του χρέους. Αλλά αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο και να αναφερθεί στη συμφωνία που θα καταρτιστεί, μαζί, πακέτο, τώρα» είπε και εκτίμησε « Θεωρώ ότι θα υπάρξουν δυσκολίες για να περάσει από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από κάποιες συζητήσεις, τις οποίες είχα εγώ με τους βουλευτές, υπάρχει μια έντονη ανησυχία, κυρίως και πρωτίστως γιατί δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για αυτό που λέγεται χρέος».
Τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα είναι δύσκολα. Αν τεθεί θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των δύο ομάδων και υπάρχουν αρκετές διαρροές, κάτι στο οποίο πιστεύω ότι τελικά δεν θα καταλήξουμε, τότε στις δημοκρατίες τον λόγο έχει ο λαός»
«Για να ψηφίσω πρέπει να υπάρχει νομική δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους», έχει δηλώσει και ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ Νίκος Μαυραγάνης.
thetoc.gr