- Στο πλαίσιο του προγράμματος «επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή»
Σύσκεψη για την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή 2014-2020» πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο υπό την προεδρία του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Ζωγραφίδης, ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, ο δήμαρχος της Χάλκης κ. Μιχάλης Πατρός, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κ. Βασίλικη Ξεπαπαδάκη και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων που θα συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος.
Ανοίγοντας την σύσκεψη ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στους στόχους του προγράμματος. Απάντησε και σε εκείνους που έσπευσαν να επικρίνουν τη συμμετοχή του Δήμου Ρόδου και άλλων φορέων στο πρόγραμμα.
«Από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ζητηθεί μέσω της ΚΕΔΕ να προχωρήσουμε σε συμπράξεις για να διαχειριστούμε το πρόγραμμα παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που είναι σε δεινή οικονομική θέση. Ζητήσαμε να μετέχουν και οι Δήμοι Χάλκης, Σύμης, Τήλου και Μεγίστης. Στην ίδια σύμπραξη θελήσαμε να μετέχουν οι μητροπόλεις Ρόδου και Σύμης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το κοινωνικό παντοπωλείο», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως ζητήθηκε και η συνδρομή όλων των συλλόγων και των φορέων της Ρόδου.
«Η σύμπραξή μας εγκρίθηκε από το υπουργείο Εργασίας. Αντίστοιχη σύμπραξη έχει υπογράψει και ο Δήμος Κω. Την περασμένη Δευτέρα 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη σε κεντρικό επίπεδο για την υλοποίηση του προγράμματος. Η αποδοχή των προτάσεων μας δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις αρχές Ιουνίου», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στα αρνητικά σχόλια που έγιναν για την εφαρμογή του προγράμματος.
«Μερικοί συμπατριώτες μας ζητούν και τα ρέστα γιατί μετέχουμε στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Μακάρι να μην ήταν η χώρα μας σε τόσο δύσκολη θέση και να μην χρειαζόταν η παροχή τροφίμων σε εκείνους που βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Το καλύτερο θα ήταν η Ρόδος και τα άλλα νησιά να μην είχαν ανάγκη τέτοια προγράμματα. Η αναπληρώτρια υπουργός κ. Θεανώ Φωτίου δήλωσε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε παλαιές πρακτικές και να υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ομιλώντας στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, ξεκαθάρισα πως δεν θα πρέπει να γίνονται πάντα αρνητικά σχόλια για όσα διαδραματίστηκαν στο παρελθόν. Προγράμματα για την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση εφαρμόσθηκαν και στο παρελθόν από τους ΟΤΑ», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος τόνισε πως ακόμη και στη Ρόδο υπάρχουν άνθρωποι που εξαρτώνται από τα συσσίτια.
«Και στη θεωρητικά πλούσια Ρόδο υπάρχουν ομάδες πολιτών που στηρίζονται από την παροχή τροφής από τα συσσίτια. Από το υπουργείο Εργασίας και από εμάς θα διεξαχθούν διαγωνισμοί για την αγορά τροφίμων. Μας προβλημάτισε η πίεση του χρόνου γιατί μέχρι τις 26 Ιουνίου ζητούν να υπογραφεί το πρωτόκολλο των συμπράξεων. Δηλώσαμε πως δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν σε αυτή την αξίωση οι νησιωτικοί Δήμοι», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Κατανόησαν πως είναι πρόβλημα η νησιωτικότητα. Η διοίκηση της ΚΕΔΕ ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να δώσει πίστωση χρόνου σε ό,τι αφορά την υπογραφή των συμπράξεων και την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος. Τώρα τι έφταιξε και από τον Φεβρουάριο έρχονται τον Ιούνιο για να πιέσουν τους ΟΤΑ, δεν το σχολιάζω», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως το θέμα επρόκειτο να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες το βράδυ.
Σχετικά με τους δικαιούχους ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε πως δεν θα επιλεγούν από τους φορείς που μετέχουν στο πρόγραμμα.
«Δεν θα επιλέξουμε εμείς τους δικαιούχους. Διαθέτουν στο υπουργείο Εργασίας οργανωμένο σύστημα δεδομένων. Δεσμεύθηκαν πως μέσα σε δώδεκα ημέρες θα κάνουν την επιλογή των ανθρώπων που θα τύχουν βοήθειας. Είναι πολύ πιθανό να μειωθεί ο αρχικός αριθμός των ανθρώπων που θα τύχουν στήριξης. Μακάρι να μην χρειάζονταν αυτά τα προγράμματα, να πήγαινε η οικονομία μας καλά και να είχαν όλοι οι πολίτες εργασία. Είτε θέλουμε είτε όχι υπάρχει μια κατάσταση και είμαστε υποχρεωμένοι να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Αν δεν αρέσει αυτό σε μερικούς ας βρουν άλλους τρόπους για να βοηθήσουν. Δεν διανοηθήκαμε ποτέ εγώ και οι συνεργάτες μου να μην υποβάλουμε αίτημα. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε όσα κονδύλια έχει ανάγκη η περιοχή μας», δήλωσε ο δήμαρχος.
Ο κ. Χατζηδιάκος ζήτησε από τους συνεργάτες του να εργαστούν πολύ για να σταλούν οι καταστάσεις με τα ονόματα των δικαιούχων στο υπουργείο Εργασίας.
«Εύχομαι να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Όταν μας ανακοίνωσαν πως θα παρέχονται ζεστά ροφήματα στους μαθητές των σχολείων, το μυαλό μου γύρισε πολλές δεκαετίες πίσω. Τότε που χορηγούνταν τροφή και ροφήματα στα παιδιά μέλη φτωχών οικογενειών», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο για να δοθεί βοήθεια στους ανθρώπους που υποφέρουν.
Στην υλοποίηση του προγράμματος αναφέρθηκαν η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κ. Βασιλική Ξεπαπαδάκη και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.
Η υλοποίηση του προγράμματος θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δημοτικά συμβούλια Σύμης, Χάλκης, Τήλου και Μεγίστης.