Ειδήσεις

Πολύς κόσμος έσπευσε χθες στις Τράπεζες και στα καταστήματα!

  • Τις πιο δύσκολες ημέρες των τελευταίων ετών περνά η αγορά της Ρόδου

Με αγωνία περιμένουν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών οι επιχειρηματίες της περιοχής μας .
Το κλίμα στην αγορά του νησιού μας χθες το πρωί δεν ήταν καλό, αφού οι πάντες ήταν ανήσυχοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Από νωρίς το πρωί σχηματίστηκαν ουρές μπροστά από τα γκισέ των τραπεζών, αφού πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να τακτοποιήσουν γρήγορα τις υποθέσεις τους.
Η βλάβη που παρουσιάστηκε για λίγες ώρες στο ηλεκτρονικό σύστημα ενός υποκαταστήματος τράπεζας λόγω των πολυάριθμων αιτημάτων- προκάλεσε μάλιστα προς στιγμή- ανησυχία σε κάποιους επιχειρηματίες.
Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε γρήγορα και οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν κανονικά χωρίς καθυστερήσεις.
Αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν πάντως και χθες να «αποσύρουν» τα χρήματα που είχαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, φοβούμενοι τα χειρότερα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και ευρωπαίων εταίρων.
Δεν ήταν αυξημένη όμως η κίνηση μόνο στα καταστήματα των τραπεζών, αλλά και στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία.
Όπως δήλωσαν στη «δ» επιχειρηματίες, αρκετοί καταναλωτές έσπευσαν να κάνουν μεγάλες αγορές τροφίμων προκειμένου να διασφαλίσουν επάρκεια φαγητού για τις οικογένειές τους.
«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Όλοι αγωνιούμε για τις εξελίξεις σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μετά την επιπλέον στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον ΕLΑ το κλίμα γενικά στην αγορά βελτιώθηκε λίγο. Θέλουμε να δούμε τι θα προκύψει και από τη Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου.
Την άποψη ότι η αγορά χθες ήταν «παγωμένη», εξέφρασε, ομιλώντας στη «δ» ο γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου.
«Περιμένουμε όλοι μας με αγωνία την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων. Η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει άλλο τις καθυστερήσεις. Μόνη λύση είναι η συμφωνία», δήλωσε ο κ. Νίκος Παπασταματίου.
Ο γραμματέας του ΕΒΕΔ αναφέρθηκε και στην απόφαση της δημοτικής αρχής να διεκδικήσει τα χρήματα που οφείλουν οι επιχειρηματίες.
«Ειδικά αυτή την εποχή οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση. Τώρα λοιπόν άνοιξε το θέμα των οφειλών προς το δήμο και οι παρατάσεις των μισθώσεων για τα δημοτικά καταστήματα», δήλωσε ο κ. Νίκος Παπασταματίου.
Στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί και στη Ρόδο αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ.
«Διαπιστώνουμε κορύφωση της αβεβαιότητας. Στις τάξεις των πολιτών επικρατεί σύγχυση και πανικός. Κάποιοι πίστεψαν πως δεν θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων και έσπευσαν να λάβουν τα μέτρα τους. Ευελπιστούμε να πάνε όλα καλά για τη χώρα. Όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση για την οικονομία», δήλωσε ο πρόεδρος τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Σε ερώτηση αν η Ελλάδα χάνει χρήματα όσο δεν υπογράφεται συμφωνία, ο κ. Μιχαήλ Μιχαήλ δήλωσε:
«Ήδη το κλίμα έχει επιδεινωθεί. Η άσχημη κατάσταση στην οικονομία αποτυπώνεται και στον τουρισμό. Η αβεβαιότητα έχει επιπτώσεις».
Σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ ο κ. Μιχαήλ δήλωσε πως αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για όλους.
«Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης δεσμεύθηκε πως οι μειωμένοι συντελεστές θα αποτελέσουν «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Μας ζήτησε να στείλουμε προτάσεις. Ο περιφερειάρχης έστειλε ήδη όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν. Ευελπιστούμε πραγματικά, το ειδικό καθεστώς να αποτελέσει κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο κ. Μιχαήλ και πρόσθεσε πως όλα τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή, είναι φοροεισπρακτικά.
«Όλα τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή, εδώ και πέντε χρόνια είναι φοροεισπρακτικά. Δεν γίνεται τίποτε για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του κράτους. Όλα επιβαρύνουν τα συνήθη υποζύγια. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί πλέον. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο», τόνισε ο κ. Μιχαήλ.
Σε ερώτηση αν θα βοηθούσε τη χώρα μια παράταση του προγράμματος, που είναι σε ισχύ, ο κ. Μιχαήλ δήλωσε:
«Πιστεύω πως η παράταση είναι ένα ημίμετρο. Μπορεί το κλίμα να μην είναι βεβαρημένο από εδώ και πέρα, αλλά θα πρέπει μετά να παρθούν αποφάσεις για την έξοδο από την κρίση. Είναι μια ανάσα που θα έχει ορισμένη διάρκεια».
Ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
«Φέτος παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Οι ηλεκτρονικές πύλες του συστήματος ΤΑΧΙS καθυστέρησαν πολύ να ανοίξουν ακόμη και για τα Νομικά Πρόσωπα. Η δημόσια διοίκηση θα είχε εισπράξει περισσότερα χρήματα. Είναι αδύνατο να τηρηθούν οι προθεσμίες και θα πρέπει να δοθεί παράταση για την υποβολή των δηλώσεων τόσο για νομικά όσο και για φυσικά πρόσωπα. Μέσα σε λίγες ημέρες είναι αδύνατο να υποβληθούν 4.000.000 δηλώσεις», δήλωσε ο κ. Μιχαήλ.
Σε ερώτηση σχετικά με το τζίρο των επιχειρήσεων, ο κ. Μιχαήλ δήλωσε πως θα παρουσιαστεί σημαντική μείωση.
«Η κίνηση δεν παρουσίασε αύξηση τους δύο πρώτους μήνες της θερινής περιόδου. Είχαμε μείωση της τάξεως του 30 με 40% στις κρατήσεις. Τώρα φαίνεται να αλλάζει η κατάσταση. Όλα δείχνουν πως η σεζόν θα κλείσει με μείωση σε αφίξεις και έσοδα . Οι ξενοδόχοι προσπαθούν να καλύψουν με μεγάλες προσφορές τη μείωση των αφίξεων. Έτσι τα έσοδά τους θα είναι πολύ λιγότερα από ό,τι τα υπολόγιζαν στην αρχή», δήλωσε ο κ. Μιχαήλ.
«Η κατάσταση στην αγορά είναι πολύ δύσκολη. Οι πάντες περιμένουν με αγωνία τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Χωρίς συμφωνία όλα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Μπόνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου