Σε διαφορετικές ημερομηνίες θα γίνονται πλέον, η βραδιά παραδοσιακού φαγητού στη Σάλακο (Σαλακενό Γιαπράκι) και η γιορτή Κρασιού στον Εμπωνα, στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες κόσμου. Οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι αποδέχθηκαν την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής και συμφώνησαν να γίνονται οι εκδηλώσεις με διαφορά μίας εβδομάδας, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν οι πολίτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ των δύο.
Σε συνέντευξή τύπου που παραχώρησαν χθες ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Παναγιώτης Εγγλέζος και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Έμπωνα κα Μαρία Αντωνάκη, ανέφεραν ότι στις 26 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η γιορτή Κρασιού και στις 2 Σεπτεμβρίου το Σαλακενό Γιαπράκι. Την επόμενη χρονιά θα προηγηθεί η γιορτή της Σαλάκου και θα ακολουθήσει η γιορτή του Έμπωνα.
«Προτείναμε να αλλάξει η ημερομηνία της γιορτής κρασιού στον Έμπωνα και της γιορτής γιαπρακιού στη Σάλακο, που πάντα γίνονταν την ίδια μέρα. Αυτή η πρότασή μας έγινε αποδεκτή και έτσι του χρόνου θα γίνει πρώτα η γιορτή της Σαλάκου και την επόμενη εβδομάδα η γιορτή του Έμπωνα. Γενικά αποφεύγουμε σε κοντινά χωριά να γίνονται ταυτόχρονα εκδηλώσεις, ώστε να μπορεί να τις παρακολουθεί ο κόσμος που ενδιαφέρεται», δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.
Όπως ανέφερε ο κ. Εγγλέζος, δεν ήταν εύκολο να παρθεί αυτή η απόφαση. Πλέον όμως, μετά την πρόταση του περιφερφειάρχη κ. Χατζημάρκου και του αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαννετίδη, η σκέψη αυτή ωρίμασε.
«Ήταν ένα πάγιο αίτημα των συμπολιτών μας να μη συμπίπτουν αυτές οι δύο γιορτές για να μπορούν να τις παρακολουθήσουν. Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια εδώ και δυόμισι χρόνια να επικοινωνήσει αυτή την ιδέα στους Συλλόγους Σαλάκου και Έμπωνας. Ήρθε πλέον ο καιρός που ωρίμασε αυτή η σκέψη έπειτα από πρόταση του περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου και του αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαννετίδη. Φέτος, λοιπόν, στις 26 Αυγούστου θα γίνει η γιορτή στον Έμπωνα και στις 2 Σεπτεμβρίου το Σαλακενό γιαπράκι. Και οι δύο εκδηλώσεις αναδεικνύουν την γαστρονομική και αγροτική παράδοση του τόπου μας. Είναι ευχάριστο που καταφέραμε να συμφωνήσουμε, πράγμα που δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο», είπε ο κ. Εγγλέζος.
Η πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Έμπωνα, κ. Μαρία Αντωνάκη εξέφρασε μία μικρή επιφύλαξη, αναφέροντας χαρακτηριαστικά: «Είναι ευχάριστο που βρήκαμε μία κοινή λύση. Το κύριο μέλημά μας είναι ότι θα πρέπει η γιορτή του Κρασιού να γίνεται αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς η διάρκεια του τρύγου έχει μικρύνει και θέλουμε να είναι φρέσκος ο μούστος».
Στη γιορτή κρασιού, μουσικές με τη Γλυκερία και τον Δημήτρη Μπάση, μούστο και κρασί δωρεάν, μουσταλευριά, γλυκό και άφθονο σταφύλι.
Το Σαλακενό γιαπράκι θα πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Φέτος παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ “slow food“ και επιπλέον έχουν προσκληθεί δημοσιογράφοι από την Αθήνα, ενώ την προηγούμενη της γιορτής θα γίνει φεστιβάλ που θα παρακολουθήσουν τουρίστες. Τουριστικά πρακτορεία θα στείλουν γκρουπ για να γνωρίσουντην εκδήλωση.
Διαγωνισμός μαγειρικής στην Έκθεση Κρεμαστής
Μία σημαντική καινοτομία θα περιλαμβάνει η έκθεση Κρεμαστής. Όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαννετίδης, θα γίνει διαγωνισμός μαγειρικής, όπου θα συμμετάσχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και απλές νοικοκυρές ώστε να αναδειχθεί η γαστρονομική παράδοση της Ρόδου. Αυτή η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019. Θα δοθούν βραβεία και τιμητικοί έπαινοι.