Κουζίνα διεθνής. Με πολλές μεσογειακές πινελιές. Και μπόλικο άρωμα Ελλάδας. Το εστιατόριο «12 Νησιά» στη Ρόδο (ξενοδοχείο Rodos Palace 22410-97222) ταράζει τα νερά του νησιού, δημιουργώντας ένα νέο μενού υψηλής γαστρονομίας. Ο σεφ Νίκος Ζερβός αναλαμβάνει την κουζίνα και σερβίρει φίνες και καθαρές γεύσεις, με υλικά υψηλής ποιότητας.
Ένα μενού γευσιγνωσίας αποτελούμενο από 10 στάδια, ξυπνάει όλες τις αισθήσεις και δημιουργεί ευφορία και το wine pairing ανεβάζει ακόμη περισσότερο το επίπεδο. Το γευστικό «ασανσέρ» ξεκίνησε με μία σούπα ντομάτας σερβιρισμένη σε φλιτζανάκι ελληνικού καφέ. Για «καπάκι» είχε ένα μπισκότο που θύμιζε ντάκο, αλλά η υφή του ήταν βουτυρένια. Μους φέτας και ελιά συμπλήρωναν το έργο μιας αναδομημένης χωριάτικης σαλάτας. Εξαιρετικά γευστικό πιάτο και μία καταπληκτική αρχή που ανοίγει την όρεξη!
Τα καλοκαιρινά τηγανιτά κολοκυθάκια μεταμορφώθηκαν σε τραγανή κροκέτα κολοκυθιού, που συνοδευόταν από κατσικίσιο τυρί, καρότο και σέλερι. Συνοδευόταν από κρασί Gentilini Ρεομπόλα Κεφαλλονιάς. Ένα υπέροχο παραδοσιακό ελληνικό πιάτα σε διαφορετική μορφή, που κρατούσε τις γεύσεις, έκανε ακόμη πιο έντονες τις διαφορές στις υφές και προκαλούσε γευστική κορύφωση!
Το καλαμάρι αντί για σχάρα ή τηγάνι ήταν μαγειρεμένο σε κενό αέρος. Άψογο μαρινάρισμα που αναδείκνυε ακόμη περισσότερο την ιδιαίτερη γεύση του, μαλακό σαν μυαλό! Η λεμονοκάπαρη στο πιάτο του έδινε ακόμη περισσότερη ένταση στα αρώματα και στη γεύση. Συνοδευόταν από κρασί Τσέλεπος Σαντορίνης (Ασύρτικο).
Η αναδομημένη σπανακόπιτα με την τριμμένη φέτα (κεντρική φωτό) ήταν πληθωρική. Τραγανό φύλλο, ωμό σπανάκι, τριμμένη φέτα και βινεγρέτ με ελαφριά γλύκα και οξύτητα. Δεν ξέρω αν ο σεφ το προτείνει για σαλάτα ή για κυρίως, αλλά αυτό το πιάτο είχε πολλά να δώσει, καθώς ήταν γευστικό και χορταστικό συνάμα. Το κρασί που ταίριαζε με το πιάτο ήταν ένα ποτήρι Άσπρα Χώματα από το Κτήμα Γκλίναβος.
Ούτε και το κοντοσούβλι παρουσιάστηκε στο τραπέζι στην κλασική του μορφή και γεύση. Ήταν πολύ πιο φίνο, ώστε να εναρμονίζεται με το υπόλοιπο μενού και συνοδευόταν από μους τζατζίκι, το οποίο είχε ελάχιστο σκόρδο. Ένα έντονο πιάτο, είχε ανέβει σε φινέτσα, είχε κατέβει σε ένταση και ήταν έτοιμο να το απολαύσει και ο πιο απαιτητικός ουρανίσκος. Συνοδευόταν από κρασί Αγιωργίτικο Νεμέα του Σκούρα.
Ένα ζουμερό λαβράκι με ζεστή πατατοσαλάτα και κρέμα καρύδας με μοσχολέμονο ήταν ο τέλειος συνδυασμός στο τελευταίο από τα κυρίως πιάτα. Το συνόδευσε κρασί Sauvignon Blanc από το Κτήμα Άλφα.
Μωσαϊκό κορμού σοκολάτας, μαρμελάδα κουμ-κουάτ και κρέμα πικραμύγδαλο έκλεισαν με τον πιο όμορφο και γλυκό τρόπο ένα κορυφαίο μενού, το οποίο ανεβάζει τον γαστρονομικό πήχη της Ρόδου ακόμη πιο ψηλά!