Συνέντευξη στον
Δημ. Γκαρτζώνη
Ο Stefan Schlett είναι ο πρώτος Γερμανός που έχει πάρει μέρος σε μαραθωνίους και στις επτά ηπείρους. Είναι ο πρώτος Γερμανός ο οποίος έχει σπάσει τα ρεκόρ σε υπερμαραθώνιες αποστάσεις (από 1.000 χλμ. έως 1.300 μίλια). Τερμάτισε δεύτερος στην παγκόσμια πρεμιέρα του Decatriathlon (απόσταση 10x Ironman) στο Monterrey. Είναι δε ο πρώτος δρομέας που έτρεξε στην υψηλότερη κορυφή (Mount Everest/Νεπάλ), στον μαραθώνιο στις όχθες της Τιβεριάδας της βαθύτερης λίμνης στον κόσμο που βρίσκεται στο Ισραήλ. Έτρεξε επίσης στο βορειότερο (Spitsbergen/Νορβηγία) και στο νοτιότερο μαραθώνιο (Ανταρκτική). Είναι ένας από τους δύο ανθρώπους στον κόσμο που διέσχισε τρεις ηπείρους με τα πόδια παίρνοντας μέρος σε αγώνες δρόμου: Αμερική (1992), Αυστραλία (2001), Ευρώπη (2003).
Τα τελευταία χρόνια ο Stefan Schlett ασχολείται με την αθλητική δημοσιογραφία, καλύπτοντας δρομικούς αγώνες (και όχι μόνο) ανά τον κόσμο. Τον περασμένο Απρίλιο βρέθηκε στη Ρόδο και πήρε μέρος στον 5ο Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο.
Σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική», μίλησε για την εμπειρία του και δηλώνει ενθουσιασμένος.
• Τι σημαίνουν τα extreme sports και τα παγκόσμια ρεκόρ για εσάς;
Τα extreme sports ήταν πάντα το πάθος μου! Oι νίκες, τα ρεκόρ, οι καλές εποχές δεν είχαν τόσο μεγάλη σημασία για μένα. Τα ρεκόρ στον υπερμαραθώνιο (πάνω από 6 ημέρες, 1000 χιλιόμετρα, 1000 μίλια κ.λπ.) τα κατέκτησα στη Γερμανία επειδή ήμουν πρωτοπόρος σε αυτόν τον κλάδο. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε σχεδόν κανείς που επιδιδόταν σε τέτοια (δρομικά) αθλήματα. Η αλήθεια είναι πως τα παγκόσμια ρεκόρ ήταν κάπως ασυνήθιστα…
• Πώς όμως ένας αθλητής υψηλών επιδόσεων, όπως εσείς, εξελίχτηκε σε αθλητικογράφο;
Τυχαία. Αποδείχθηκε νωρίς στην καριέρα μου ότι έχω το ταλέντο στο γράψιμο. Όσο ήμουν ενεργός αθλητής, ασκούσα παράλληλα τη δημοσιογραφία. Από το 2004, όταν δηλαδή έληξε η σύμβασή μου με το χορηγό μου, ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτό. Δεν είμαι εκπαιδευμένος δημοσιογράφος, αλλά «αλεξιπτωτιστής». Τα τελευταία 30 χρόνια υπολογίζω ότι έχω δημοσιεύσει περίπου 350 ρεπορτάζ ως ελεύθερος συνεργάτης σε ΜΜΕ διαφόρων χωρών.
• Ποια εντύπωση σας άφησε ο Μαραθώνιος της Ρόδου;
Ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου είναι μία διοργάνωση με υψηλό επαγγελματισμό. Δεν είναι αυτονόητο για ένα αγώνα να φτάσει σε τέτοια άρτια επίπεδα οργάνωσης μέσα σε τόσο λίγα χρόνια. Είναι δε ένας αγώνας, βατός, φιλικός και ευχάριστος καθώς δεν υπάρχουν τα πλήθη που συναντά κανείς στους μαραθωνίους των μεγαλουπόλεων. Εξαιρετική η τοποθεσία του pasta party έχω να σημειώσω επίσης.
• Έχετε τρέξει σε αρκετούς μαραθώνιους. Τι νομίζετε ότι είναι αυτό που κάνει το μαραθώνιο της Ρόδου να ξεχωρίζει;
Ένας μαραθώνιος που λαμβάνει χώρα σε ένα νησί, αφήνει μια πιο εξωτική αίσθηση από ένα αγώνα που πραγματοποιείται στην ηπειρωτική χώρα. Η Ρόδος είναι ένα συναρπαστικό νησί με πλούσια ιστορία. Η καταπληκτική, επίπεδη και γρήγορη διαδρομή κατά μήκος της ακτής είναι κάποια στοιχεία που προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στον αγώνα.
• Ο μαραθώνιος της Ρόδου έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα από τους μεγαλύτερους αγώνες στην Ευρώπη (ή ακόμα και σε όλο τον κόσμο);
Θα το απευχόμουν. Διαφορετικά αυτή η φιλική και οικογενειακή αίσθηση θα χαθεί. Πιστεύω επίσης ότι οι δρόμοι και οι υποδομές του νησιού δεν έχουν σχεδιαστεί για δεκάδες χιλιάδες δρομείς. Ως εκ τούτου, η τακτική της σταθερής και αργής ανάπτυξης που ακολουθούν οι διοργανωτές, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
• Κατά την άποψή σας, έχει η Ρόδος τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα τόπο που θα φιλοξενεί μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις;
Σε κάθε περίπτωση! Υπάρχουν ήδη πολλά αθλητικά γεγονότα στο νησί και οι Ρόδιοι είναι κατά τη γνώμη μου πολύ ενθουσιασμένοι με τον αθλητισμό.