Τις προγραμματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, παρουσίασε ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, από το βήμα του 2ου Διεθνούς συνεδρίου Τουρισμού Υγείας: «Τουρισμός Υγείας και Ανάπτυξη», που οργανώθηκε στην Κω από την ΚΕΔΕ, το Δήμο του νησιού και το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας.
Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι ο Τουρισμός Υγείας αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού με ρυθμό ανάπτυξης 17-20% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνούν, ετησίως, τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια με 30 εκατομμύρια επισκέπτες.
Τόνισε ότι η Κως μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας, να εμπλουτίσει, με αυτό τον τρόπο, και να διαφοροποιήσει το τουριστικό της προϊόν.
«Υπάρχει η νομιμοποιητική βάση για αυτό, η Κως είναι η πατρίδα του Ιπποκράτη, έχει το πιο ισχυρό αποτύπωμα στην παγκόσμια ιστορία της ιατρικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόνσολας.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε τους πέντε (5) άξονες της προγραμματικής πρότασης για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας:
1ον: Θεσμοθέτηση, επικαιροποίηση και ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την πιστοποίηση των παρόχων που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του Τουρισμού Υγείας, σύμφωνα με τα standards που θέτουν διεθνείς οργανισμοί για τη διασφάλιση της ποιότητας και της πιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ασφάλεια και τις προδιαγραφές των υποδομών, την εκπαίδευση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, τη διασφάλιση της ατομικότητας και της εμπιστευτικότητας προσωπικών δεδομένων κ.α.
2ον: Διαμόρφωση αναπτυξιακών κινήτρων για επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού Υγείας, που θα συνδέουν τις ενισχύσεις με τη βιωσιμότητα, το εύρος της επένδυσης αλλά και τον αριθμό των θέσεων εργασίας που αυτή δημιουργεί μαζί με φορολογικά κίνητρα.
3ον: Δημιουργία Cluster συνεργατικών σχηματισμών ανάμεσα σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία, αλλά και σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Μέσα από αυτά τα σχήματα, θα προκύπτει η διαμόρφωση τουριστικών πακέτων και συνεργασιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαμονής, της εστίασης, αλλά και των υπηρεσιών υγείας.
4ον: Ανάπτυξη υπηρεσιών και υποδομών στον Τουρισμό Υγείας με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και υποδομές, είναι αυτές που θα προσελκύσουν επισκέπτες με υψηλό εισόδημα που θα συμβάλλουν στην αύξηση των τουριστικών εσόδων.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
– Η συνεργασία ξενοδοχείων με κέντρα αιμοκάθαρσης.
– Η δημιουργία κέντρων αποκατάστασης με υποδομές φιλοξενίας.
– Η δημιουργία υποδομών ιαματικού τουρισμού για τουρίστες με μυοσκελετικές παθήσεις ή με νευρολογικές παθήσεις, αλλά και για τουρίστες που ανήκουν στην τρίτη ηλικία.
– Η στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες και χώρες της Μέσης Ανατολής.
Παράλληλα, πρέπει να προωθηθεί η υπογραφή διακρατικών συμφωνιών και συμβάσεων συνεργασίας με Ασφαλιστικά Ταμεία του εξωτερικού και να αξιοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία (2011/24/ΕU), που προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι που ταξιδεύουν σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα για να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες, μπορούν να αποζημιωθούν στη χώρα προέλευσής τους, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στη χώρα μας.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού προτείνοντας συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις όπως:
– Παραχώρηση εγκαταστάσεων σε ιδιώτες-επενδυτές με μακροχρόνιες συμβάσεις, που θα επενδύσουν στον τομέα του ιαματικού τουρισμού.
– Διαμόρφωση κανονιστικού πλαισίου για τον καθορισμό του τρόπου διανομής των ιαματικών φυσικών πόρων και για τους κανόνες λειτουργίας των κέντρων ιαματικής ιατρικής.
– Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα αναγνωρίζονται οι μονάδες ιαματικής θεραπείας, τα κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού και τα κέντρα θαλασσοθεραπείας, ως μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.