Ο Δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με θέμα «Τουρισμός Υγείας και Ανάπτυξη» που διοργανώθηκε στην Κω, με τη στήριξη της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.
Το Συνέδριο, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων τόσο από τον Τουριστικό, τον Επιχειρηματικό, τον Ακαδημαϊκό, το χώρο της Υγείας, συμπίπτει με την κατάθεση από την Κυβέρνηση προς διαβούλευση Σχεδίου Νόμου που καθορίζει το πλαίσιο ανάπτυξης του σημαντικού αυτού τομέα του Τουρισμού.
Στην εισήγησή του ο κος Χατζηδιάκος τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και προσέλκυσης επισκεπτών «υψηλών εισοδημάτων» με στόχο μια αειφόρο και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με άμβλυνση της εποχικότητας, δημιουργία θέσεων ποιοτικής απασχόλησης, εκμεταλλευόμενοι τα στρατηγικά πλεονεκτήματα των νησιών μας. Μια τέτοια μορφή τουρισμού, ικανή να αναπτυχθεί 12 μήνες το χρόνο είναι και ο Τουρισμός Υγείας.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας στη Ρόδο, ειδικότερα όσον αφορά τον Ιατρικό Τουρισμό και τον Ιαματικό Τουρισμό.
Ήδη στη Ρόδο λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια η ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης HELIONEPHRO , με σημαντικό έργο, την υποστήριξη αυτής της ευπαθούς ομάδας επισκεπτών κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.
Παράλληλα, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα, μια επένδυση εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη δημιουργία πρότυπης ξενοδοχειακής-ιατρικής μονάδας αποθεραπείας στην Άμαρτο Κρητηνίας, μια επένδυση απολύτως φιλική στο περιβάλλον, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, προσφέροντας ποιοτικές θέσεις εργασίας δώδεκα μήνες το χρόνο, δρομολογήθηκε μετά από επίπονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής με σημαντικές παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο. Το νομοθετικό πλαίσιο για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της επένδυσης δεν είναι σήμερα το ιδανικό, και όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, το νέο Σχέδιο Νόμου οφείλει να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση.
Στον τομέα του Ιαματικού Τουρισμού, σημείο αναφοράς για τη Ρόδο αλλά και ολόκληρα τα Δωδεκάνησα, είναι οι Πηγές Καλλιθέας, πιστοποιημένες ως ιαματικές πηγές. Ο Δήμος Ρόδου στοχεύει να αναδείξει όσο το δυνατόν καλύτερα τον ιαματικό τουρισμό και έχει συμμετάσχει σε ανάλογες θεματικές εκθέσεις, συμμετέχοντας στον Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδος. Απώτερος στόχος είναι η αξιοποίηση των πηγών με σκοπό να εξελιχθούν από «θερμαλιστικά κέντρα» όπως είναι τα περισσότερα σήμερα, σε κέντρα ιαματικής ιατρικής.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος αφού παρέθεσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ρόδου και ως προς τον Τουρισμό Ευεξίας με τα δεκάδες πολυτελή θέρετρα με τα πλήρως εξοπλισμένα κέντρα ευεξίας έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη στηριξης του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας. «Είναι ανώφελο να συζητάμε για Τουρισμό Υγείας αν η προσφορά υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες και τους επισκέπτες από το δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι στον ανώτερο δυνατό επίπεδο, τόσο στη Ρόδο όσο και στα μικρότερα νησιά».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κος. Χατζηδιάκος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ως υπηρέτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουμε τις στρεβλώσεις της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, αναζητώντας και προτείνοντας λύσεις προς όφελος των Τοπικών Κοινωνιών. Ο Τουρισμός Υγείας αποτελεί μια ελπιδοφόρα προοπτική για τα νησιά μας, εξασφαλίζοντας μια αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Βεβαίως απαιτούνται προσεκτικά βήματα, με σημαντικότερο τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων με τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας. Τα Δωδεκάνησα μπορούν και αξίζουν να είναι οι ατμομηχανές της Ανάπτυξης και σε αυτόν τον Τομέα για ολόκληρη τη χώρα.»