Για το διακύβευμα της κάλπης των ευρωεκλογών που οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην προκήρυξη των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, μιλάει σήμερα στην «δ» ο βουλευτής Δδεκανήσου και εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Γάκης.
Σχετικά με την υπερ-φορολόγηση και την πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στα νησιά, ο κ Γάκης δηλώνει πως «Θα ήθελα να κριθούμε στο τέλος του πολέμου, που είναι η ασφαλής πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη μετά τα μνημόνια, και όχι στο τέλος μιας μάχης» ενώ εκτιμά, πως το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, είναι το πρόγραμμά του για την επόμενη τετραετία.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Γάκη είστε ξανά υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο για τα Δωδεκάνησα. Θα ήθελα κατ’ αρχή, ένα σχόλιο για την υποψηφιότητά σας.
Είναι μεγάλη τιμή για μένα και δέσμευση και ευθύνη να καλούμαι να δουλέψω ξανά για την πατρίδα, τον τόπο και τους συμπολίτες μου. Κι αυτό θέλω να πιστεύω ότι γίνεται ως αναγνώριση εκείνων για τα οποία την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία δώσαμε μάχες. Για τα μικρά, τα μεγάλα ζητήματα, για χρόνια και νέα προβλήματα, για αυτά που κερδήθηκαν και για αυτά που χρειάζεται να κερδηθούν. Έτσι αντιλαμβάνομαι την υποψηφιότητά μου κι έτσι θέλω να με κρίνουν και οι συμπολίτες μου. Εάν από την έως σήμερα θητεία μου, βλέπουν σε μένα έναν άνθρωπο που με ειλικρίνεια και εντιμότητα μάχεται για τα προβλήματα της χώρας και του τόπου μας. Δεν θα μπω σε απαρίθμηση ή σε προσωπικές αναφορές, ο κόσμος της Δωδεκανήσου ξέρει. Για μένα η ουσία της εκλογικής σχέσης είναι αυτή που σας ανέφερα.
• Μετά το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης της 26ης Μαΐου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε προκήρυξη εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου. Είστε αισιόδοξος ότι θα αλλάξει το κλίμα μέχρι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές;
Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ καταρχήν να πω ότι η κυβέρνηση δεν «αναγκάστηκε» να πάει σε εκλογές. Και αυτό γιατί, κανένα αποτέλεσμα ευρωεκλογών, η διαδικασία των Ευρωεκλογών, δεν σε οδηγεί σε εθνικές εκλογές. Στο δικό μας σύστημα σημασία έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση την είχε. Η προκήρυξη εθνικών εκλογών συνέβη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της Αριστεράς έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της σχέσης του με τον λαό. Ο λαός βρίσκεται στο επίκεντρο των ιδεών του, του έργου του, του προγράμματός του. Η σχέση του με το λαό είναι κεντρικής σημασίας και η επιλογή στις κρίσιμες στιγμές να δίνεται ο λόγος στο λαό είναι επίσης γνώρισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα προηγούμενα χρόνια η προκήρυξη εκλογών γινόταν για ένα σωρό λόγους, αλλά όχι για αυτόν. Σήμερα υπάρχει μία κυβέρνηση, υπάρχει ένα κόμμα εξουσίας για το οποίο ο λαός έχει τον σημαντικότερο λόγο. Για αυτό πάμε σε εκλογές. Ξέρω ότι δεν είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει στον κοινοβουλευτικό μας βίο. Θα ήθελα όμως να είναι ξεκάθαρο.
Τώρα, όσο αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Το κλίμα είναι ένα στοιχείο στην πολιτική. Αλλά δεν πρέπει το κλίμα να γίνεται η ουσία, ή ο καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής. Έχουμε πρόγραμμα, έχουμε όραμα για τον λαό μας, έχουμε στόχους για την ελληνική κοινωνία. Αυτά πρέπει να κοιτάξουν οι συμπολίτες μας και με βάση αυτά να ψηφίσουν. Θα ήταν καταστροφικό για την όποια κοινωνία οι πολίτες της να ψηφίζουν κάθε φορά με βάση το κλίμα των ημερών για να εκλέξουν την κυβέρνησή τους. Αν όμως μιλήσουμε για κλίμα, νομίζω ότι η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη επίσκεψή του έδειξε μια μεγάλη μεταστροφή από την 26η των Ευρωεκλογών. Ο κόσμος μας έστειλε ένα μήνυμα με τις Ευρωεκλογές, του λέμε, του δείχνουμε, ότι το πήραμε, το λαμβάνουμε υπόψη και συνεχίζουμε. Οι εθνικές εκλογές δεν έχουν περιθώρια «τιμωρητικής», ή «χαλαρής» ψήφου. Και νομίζω ότι οι συμπολίτες μας το καταλαβαίνουν αυτό.
• Είστε ικανοποιημένος από τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τσίπρα στα νησιά μας; Κατά την άποψή σας, έγιναν βελτιωτικές κινήσεις;
Είμαι ικανοποιημένος στο βαθμό που μπορώ να είμαι για αυτά που έγιναν και παραμένω μη-ικανοποιημένος σε αυτά που έχουμε μπροστά μας. Είμαι ικανοποιημένος για την προσήλωσή μας σε μία αναπτυξιακή πολιτική για τα νησιά, για την ενδυνάμωση της καινοτομίας στις περιοχές μας, για τα μέτρα που έχουμε λάβει έως σήμερα σε μία μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση των ανισοτήτων. Η επαναφορά του μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος για τους μόνιμους κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.100, η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους, η μείωση της ανεργίας στο Νότιο Αιγαίο από το 20,1% που ήταν το 2014 κατά 4 μονάδες έως το 2018.
Στην προσπάθεια αυτή θα προστεθούν και νέα μέτρα ενίσχυσης. Αλλά η πολιτική και ο σχεδιασμός μας δεν αφορούν μόνο μέτρα. Είναι μια συνολική αναπτυξιακή προσέγγιση. Οι νησιωτικές περιοχές μας εντάσσονται συνεχώς σε μεγαλύτερα και νέα τμήματα της πολιτικής μας και της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως είναι η «πράσινη πολιτική», η πολιτική της ενέργειας, των φυσικών πόρων, του θαλάσσιου πλούτου, πέρα από τις παραδοσιακές έως σήμερα κατηγορίες όπως αυτή του τουρισμού. Αυτός είναι ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη στα νησιά. Συνολικές, σύγχρονες πολιτικές της ευρωπαϊκής ατζέντας με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις που ξεκινούν την επόμενη μέρα. Σε αυτό το πλάνο βαδίζουμε.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για υπερ-φορολόγηση που επιβάρυναν πολύ τα νησιά. Πώς το σχολιάζετε;
Είναι αλήθεια, και το έχουμε αναγνωρίσει με κάθε τρόπο ότι τα μεσαία στρώματα πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την οικονομική κρίση που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έφεραν στη χώρα. Η φτωχοποίηση δεν ήταν μια συνθηματική έκφραση αλλά μια πραγματικότητα που προέκυψε από μια βαθιά οικονομική κρίση. Μας επιβλήθηκε η μεγάλη φορολόγηση για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε το στόχο του 3,5% πλεόνασμα επί του ΑΕΠ.
Η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών του Φ.Π.Α. -που ίσχυαν στην περιοχή μας επιβάρυναν περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το αναγνωρίζουμε αυτό και προσπαθήσαμε και πιστεύω σε ένα βαθμό καταφέραμε να εξισορροπήσουμε αυτήν την επιβάρυνση με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.
Όμως, συνεχίζουμε να κρατάμε το θέμα του ΦΠΑ ανοιχτό. Η διεκδίκηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. δεν έκλεισε. Είναι στόχος μας και μέσα στον σχεδιασμό μας να επαναφέρουμε τους συντελεστές στο αρχικό τους επίπεδο. Και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε νέα διεκδίκηση γεωγραφικά πιο διευρυμένη. Και καθώς προχωράμε με σταθερό και πολύπλευρο σχεδιασμό προς την ενδυνάμωση της οικονομίας και στην εποχή μετά τα μνημόνια, είμαι βέβαιος ότι θα είναι ένας από τους στόχους που θα επιτύχουμε. Θα ήθελα να κριθούμε στο τέλος του πολέμου, που είναι η ασφαλής πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη μετά τα μνημόνια, και όχι στο τέλος μιας μάχης.
• Ποιο είναι το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. κατά την άποψή σας;
Είναι αναμφισβήτητα το πρόγραμμά μας. Είναι ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο με τρόπο ενιαίο και συμπαγή προς την ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, απέναντι στον ακραίο και σκληρό νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ. Οι συμπολίτες μας πρέπει να διαλέξουν εάν θέλουν επιστροφή στο πρόγραμμα της ΝΔ που έφερε την Ελλάδα στην καταστροφή. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα καινούριο στο πρόγραμμά της ΝΔ πέρα από ένα πυροτέχνημα για μία ασύμμετρη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων των λίγων, κατά 8 μονάδες που θα το πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι. Θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στις 5 απολύσεις προς μία πρόσληψη στο δημόσιο, μια ανάπτυξη βασισμένη στους νόμους της αγοράς και του ξένου επενδυτή που είναι «ο νόμος του ισχυρού», στις 1.000.000 χαμένες θέσεις εργασίας και την ανεργία στο 27%; Θέλουμε για επόμενη κυβέρνηση ένα κόμμα που θεωρεί τα επιδόματα ανεργίας και τα μέτρα κοινωνικής στήριξης αντι-αναπτυξιακά μέτρα και έχει δηλώσει την κατάργησή τους μιλώντας ταυτόχρονα για επταήμερη εργασία και υπέρβαση του οκταώρου; Πιστεύει κανείς ότι μπορεί το πρόγραμμα της ΝΔ να στηρίξει την κοινωνία, να τη βοηθήσει στην αναπτυξιακή της πορεία;
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Έχουμε βγει από τα μνημόνια και χαράζουμε τη νέα πορεία της χώρας και της κοινωνίας. Και είναι σημαντικός ο τρόπος που επιλέγουμε να πάμε στο στόχο μας, που είναι η συνολική ανάκαμψη της κοινωνίας. Αυτό είναι που πρέπει να σκεφτεί ο κάθε ψηφοφόρος και να αποφασίσει.