Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά προαναγγέλλει θερμό επεισόδιο αν η Ελλάδα θελήσει με το Πολεμικό της Ναυτικό να αποτρέψει τις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει η Τουρκία νοτίως της Κρήτης στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Διπρόσωπη εμφανίζεται η ηγεσία της Τουρκίας καθώς μετά τις προσκλήσεις διαλόγου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέρχεται στην προκλητική του ρητορική, ενώ η Ελλάδα διαμηνύει πως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για διάλογο των δύο χωρών είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.
Πολεμικό μήνυμα
Η Άγκυρα εμφανίζεται διπρόσωπη τα τελευταία 24ωρα ωστόσο αυτό που προκύπτει αβίαστα είναι το πολεμικό της μήνυμα πως θα υπερασπιστεί με τα όπλα το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μιλώντας στη Γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά προαναγγέλλει θερμό επεισόδιο αν η Ελλάδα θελήσει με το Πολεμικό της Ναυτικό να αποτρέψει τις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει η Τουρκία νοτίως της Κρήτης στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Στο ερώτημα τι θα κάνει η Τουρκία, εάν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό εμποδίσει έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ο κ. Τσαβούσογλου απαντά:
«Ας προσπαθήσει» και προσθέτει προκλητικά: «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας. Πρόκειται για κυριαρχικά δικαιώματά μας που θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν τη κλιμάκωση, θα πάρουν την απάντηση».
Δεν θέλουμε τέτοιο διάλογο
Τις δηλώσεις Τσαβούσογλου στηλίτευσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζοντας πως «οι δηλώσεις της Τουρκικής κυβέρνησης παραπέμπουν σε θερμό επεισόδιο».
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανες πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης «είναι ότι δεν μπορείς να καλείσαι σε ένα διάλογο με όρους εκβιασμού ή ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε».
Είχε προηγηθεί ανάλογο μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσας.
«Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας των προκλητικών ενεργειών της. Και με αυτήν την προϋπόθεση εμείς -πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας- είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία τη μόνη διαφορά, την οποία έχουμε, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.
Παράξενος τρόπος
Στα τερτίπια Τσαβούσογλου επέμεινε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας σημειώνοντας πως είναι «παράξενος» ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον διάλογο η τουρκική κυβέρνηση.
«Η Τουρκία θα πρέπει να δείξει προθέσεις καλής γειτονίας, αλλά και σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία λειτουργεί ως ο ταραξίας και ο νταής της περιοχής, δεν γίνεται έτσι να συζητάς. Θέλουμε διάλογο, αλλά όχι με αυτούς τους όρους», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Η κόκκινη γραμμή
Οριοθέτησε δε την κόκκινη γραμμή της χώρας μας στη θάλασσα λέγοντας:
«Η ύπαρξη ενός πλοίου σε ελληνικά νερά με όρους πιθανότατα αβλαβούς διελεύσεως ή οτιδήποτε άλλο, δεν θα ήταν αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, έχει συμβεί και συμβαίνει. Από την άλλη ένα ερευνητικό που έρχεται να πραγματοποιήσει έρευνες νότια της Κρήτης, θα συνιστά παραβίαση του κυριαρχικού μας δικαιώματος».
Πηγή : tanea.gr