Ειδήσεις

Ποιοι είναι οι νέοι πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου

Νέα ηγεσία στη δικαιοσύνη επέλεξε η κυβέρνηση ορίζοντας νέους προέδρους στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Αρειο Πάγο.

Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα η κυβέρνηση όρισε νέο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας τον αντιπρόεδρο του Δικαστηρίου Δημήτριο Σκαλτσούνη, ο οποίος θα διαδεχθεί τη σημερινή Πρόεδρο του ΣτΕ Μαίρη Σάρπ, που αποχωρεί από την προεδρία του Δικαστηρίου λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (67) όπως ορίζει το σύνταγμα την 1η Ιουλίου, μετά από επιτυχημένη δικαστική διαδρομή τεσσάρων δεκαετιών αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό.

Για την Προεδρία του Αρείου Πάγου η κυβέρνηση επέλεξε την αντιπρόεδρο του Δικαστηρίου Μαρία Γεωργίου, η οποία ήταν και η αρχαιότερη απο τους τρείς που είχαν προεπιλεγεί από την κοινοβουλευτική διαδικασία καθώς οι άλλοι δύο Θεόδωρος Κανελόπουλος και Κωστούλα Χαλεβίδου ήταν αρεοπαγίτες.

Οι κυβερνητικές επιλογές στηρίχθηκαν στην ικανότητα των επιλεγέντων, το δικαστικό τους ήθος, την αποδοχή που διαθέτουν από τους συναδέλφους τους και βέβαια τη θέση τους στη δικαστική επετηρίδα.

Σε ό,τι αφορά τον νέο πρόεδρο του ΣτΕ Δημήτρη Σκαλτσούνη θα μείνει για ένα έτος στην προεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ θα παραιτηθεί, μόλις αναλάβει καθήκοντα από το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου όπου είχε κληρωθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης με εμπλεκόμενο τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα μείνει στην προεδρία του ΑΠ για δύο χρόνια διαδεχόμενη τη σημερινή πρόεδρο Αγγελική Αλειφεροπούλου που αποχωρεί σε λίγες ημέρες λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας που προβλέπει το σύνταγμα μετά απο μία πολυετή και επιτυχή δικαστική διαδρομή.

Η νέα Πρόεδρος έχει διατελέσει και επιθεωρήτρια δικαστών για μία διετία 2019- 2020 έγινε αρεοπαγίτης το 2017 και αντιπρόεδρος τρία χρόνια αργότερα. Κατά τη διάρκεια των 38 χρόνων της δικαστικής διαδρομής χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις (Φάλκον) επικεντρώθηκε στο δικαστικό της έργο με γνώμονα την ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων. Διετέλεσε Επιθεωρήτρια δικαστικών λειτουργών και κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας της στην Προεδρία του Αρείου Πάγου επιθυμεί να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της δικαιοσύνης, ενώ εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1983 από τους πρώτους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου