Μια εβδομάδα μετά τη διαρροή του ονόματος του Δρ. Σταύρου Τσαντή για την πλήρωση της θέσης του διοικητή του Νοσοκομείου της Ρόδου και περίπου τρεις μήνες που το Νοσηλευτικό Ιδρυμα παραμένει ακέφαλο, δεν έχει αναρτηθεί επισήμως η απόφαση στο Πρόγραμμα Διαύγεια.
Το γεγονός αυτό πυροδοτεί νέα σενάρια, πως ούτε ο Δρ. Σταύρος Τσαντής θα είναι τελικά ο νέος διοικητής χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς τι πραγματικά συμβαίνει κι αν όντως ισχύουν οι πληροφορίες που διαρρέονται περί «κωλύματος».
Η φημολογία πως ακόμα δεν έχει βρεθεί άκρη με τον νέο διοικητή του Νοσοκομείου Ρόδου εντείνεται, καθώς όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν τις διαδικασίες, θα έπρεπε ήδη να έχουν κινηθεί για να αναλάβει τα καθήκοντά του αλλά επί του παρόντος και παρά τις προσπάθειες, δεν υπάρχει απολύτως καμία πληροφόρηση για το τι μέλλει γενέσθαι.
Το θολό τοπίο, η καθυστέρηση κάλυψης της κενής θέσης του διοικητή και τα προβλήματα που συσσωρεύονται, εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας και την αγωνία για την τύχη του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου της Ρόδου με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, του εργαζόμενους, τους φορείς και την τοπική κοινωνία να απαιτούν -δικαίως- λύσεις εδώ και τώρα κόντρα στην απαξίωση και στην κωλυσιεργία.
Εστάλη η επιστολή στον πρωθυπουργό
Χθες Τετάρτη εστάλη από το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου προς το Γραφείο του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη η επιστολή με τις υπογραφές όλων των εκπροσώπων φορέων οι οποίοι συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος στις 10 Ιουνίου, με μοναδικό θέμα την επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου της Ρόδου.
Με την επιστολή, οι υπογράφοντες ζητούν την άμεση στελέχωση του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου της Ρόδου:
«Από το Νοσοκομείο λείπει σχεδόν το μισό ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Με βάση τον οργανικό κανονισμό του 2012 ο οποίος είναι πιο περιορισμένος και από αυτόν του 1987, λείπουν 60 ειδικευμένοι γιατροί, 160 νοσηλευτές, 65 τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, 10 χειριστές ιατρικών μηχανημάτων και βοηθοί εργαστηρίων και 12 τεχνολόγοι-ακτινολόγοι και χειριστές-εμφανιστές – ενώ και οι διοικητικοί, τεχνικοί, καθαριστές, φύλακες, μάγειρες, λαντζέρησσες και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου. Αρκετές κλινικές και τμήματα δεν υφίστανται και δεν λειτουργούν για αρκετό καιρό και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το τμήμα επειγόντων περιστατικών λειτουργεί με μη ειδικευμένους νέους γιατρούς, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για την ασφάλεια τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών. Στο αναισθησιολογικό τμήμα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική αφού από τους εννέα υπηρετούντες κάποτε γιατρούς, έχει μείνει… ένας… Στην καλύτερη των περιπτώσεων… δύο.
Σε μία εποχή που οι καταστάσεις είναι τεταμένες και καθημερινά δεχόμαστε πυρά αμφισβήτησης από τους γείτονες, σας ζητάμε να μας κάνετε να νιώσουμε ασφαλείς και δικαιωμένοι που επιλέξαμε να ζήσουμε στα νησιά μας και να μεγαλώσουμε τις οικογένειες μας εδώ, δίνοντας άμεσα λύση στο δίκαιο αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας της Ρόδου αλλά και των νησιών της Δωδεκανήσου εξοπλίζοντας και επανδρώνοντας το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Θα διαπιστώσετε από τη λίστα που υπογράφουν την παρούσα επιστολή, ότι είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι και αποφασισμένοι πλέον να διεκδικήσουμε και να αποτρέψουμε την περαιτέρω απαξίωση και υποστελέχωση του Νοσοκομείου μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
Γενικός ξεσηκωμός το επόμενο βήμα
Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, μετά την επιστολή που εστάλη χθες στο Γραφείο του πρωθυπουργού, θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
«Μετά την επιστολή που εστάλη θα ζητήσω ως Εργατικό Κέντρο άμεσα να συναντηθούμε μια τοπική αντιπροσωπεία των γιατρών, των τοπικών φορέων και βεβαίως με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να πουν επιτέλους τι σκοπεύουν να κάνουν και για ποιο λόγο δεν καλύπτονται οι κενές θέσεις. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ούτε καθυστέρησης ούτε υπομονής. Αν δεν ενημερωθούμε από το Υπουργείο Υγείας για άμεση συνάντηση με την ηγεσία, τότε ο γενικός ξεσηκωμός είναι μονόδρομος. Το Εργατικό Κέντρο είναι αποφασισμένο να μπει μπροστά και να πάει τον αγώνα μέχρι τέλους, μαζί με τους γιατρούς και τους τοπικούς φορείς. Αν δεν ενσκήψουν άμεσα πάνω από το πρόβλημα να μας πουν τι συμβαίνει με τον νέο διοικητή και γιατί δεν στελεχώνεται το Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο της Ρόδου, παρά μόνο απαξιώνεται και αποψιλώνεται, σας διαβεβαιώ και τους διαβεβαιώ, μέσω της εφημερίδας σας, ότι θα έρθουν αντιμέτωποι όχι πλέον με εμάς αλλά με την ίδια την κοινωνία που είναι οργισμένη και αποφασισμένη να διεκδικήσει με κάθε τρόπο, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για δωρεάν και άμεσες παροχές υπηρεσιών υγείας. Υπάρχουν συμπολίτες που είναι στην αναμονή για μήνες ως τακτικά περιστατικά χωρίς να έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς ή σε ιδιωτική κλινική. Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι συγγενείς τους είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τον αγώνα μας μέχρι τέλους. Ο κόμπος δεν έφτασε στο χτένι, ξεπέρασε το χτένι από καιρό και ή θα λυθεί ο κόμπος ή θα σπάσει το χτένι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.
Ο χαρακτηρισμός ως «οριακής» της λειτουργίας του Νοσοκομείου της Ρόδου είναι τουλάχιστον επιεικής και με δεδομένο ότι το Νοσηλευτικό Ιδρυμα της Ρόδου παραμένει «ακέφαλο» δύο μήνες, άνοιξε νέες πληγές.
Η «οριακή λειτουργία» αφορά σε ανθρώπους, γιατρούς και νοσηλευτές που από καιρό έχουν περάσει τα όρια τους και συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα τους για να το κρατήσουν όρθιο και ανοιχτό. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι να εξουθενωθεί το προσωπικό, το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί και να λειτουργήσουν οι κλινικές όπως προβλέπει το οργανόγραμμα χωρίς τις όποιες εμβαλωματικές λύσεις εφαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.