Σήμερα θα απολογηθούν ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου ένας 32χρονος κι ένας 36χρονος, υπήκοοι Αφγανιστάν που συνελήφθησαν από λιμενικούς του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου ως οι διακινητές 54 μεταναστών που εντοπίστηκαν την Κυριακή υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε κολπίσκο νοτιοδυτικά της Ρόδου, στην Κατταβιά.
Οι μετανάστες εξήλθαν μόνοι από το σκάφος και παρέμειναν στην ακτή.
Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι της 19ης Ιουνίου 2022 το λιμενικό ενημερώθηκε από ιδιώτη ότι ιστιοφόρο σκάφος προσάραξε σε απόκρημνο/δυσπρόσιτο κολπίσκο στην Κατταβιά, το οποίο μετέφερε και αποβίβασε στην παραλία μεγάλο αριθμό μεταναστών.
Από έρευνες, εντοπίστηκαν στην παραλία 56 άτομα και το ιστιοφόρο σκάφος, το οποίο είχε προσαράξει.
Αφού διαπιστώθηκε ότι όλα τα άτομα ήταν καλά στην υγεία τους ξεκίνησε η περισυλλογή και η μεταφορά τους με οχήματα στο Λιμεναρχείο όπου και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στην χώρα.
Από τις μαρτυρικές καταθέσεις αναγνωρίστηκαν ο πρώτος ως ο κυβερνήτης/ χειριστής του ιστιοφόρου σκάφους και ο δεύτερος ως ο βοηθός του.
Ο πρώτος αρνήθηκε την κατηγορία και ισχυρίστηκε ότι ήταν και ο ίδιος διακινούμενος και μάλιστα μετέφερε και την οικογένεια του.
Ο δεύτερος εξεταζόμενος υποστήριξε ότι έχει συλληφθεί 4 φορές στην Τουρκία γιατί προσπάθησε να διαφύγει στην Ιταλία.
Παραδέχτηκε μόνο ότι ήλθε παράνομα στην χώρα και υποστήριξε ότι δεν μετέφερε τους υπόλοιπους μετανάστες.
Εφυγε, όπως είπε, πριν από πέντε χρόνια από το Αφγανιστάν και ζούσε ενάμιση χρόνο με την οικογένεια του στο Ιράν και από εκεί στην Τουρκία.
Τα τελευταία χρόνια έχει δυσκολέψει η ζωή τους, όπως είπε, στην Τουρκία γιατί άρχισε ο κόσμος να τους μισεί επειδή κατάγονται από το Αφγανιστάν κι έτσι αποφάσισαν να φύγουν και από την Τουρκία και να πάνε στην Ευρώπη.
Σκοπός τους ήταν, όπως είπε, να πάνε πρώτα στην Ιταλία και μετά ίσως στην Αυστρία όπου ζούν οι γονείς του με τα τρία αδέλφια του.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ήλθε σε επαφή με κάποιον Haji που είναι κι αυτός Αφγανός.
Ο πατέρας του κανόνισε να τον μεταφέρουν στην Ιταλία για 21.000 ευρώ για τον ίδιο, την σύζυγό του και τα δύο του παιδιά.
Πήρε ένα λεωφορείο από το Τσανάκαλε που ήταν για να πάει στην Μούγκλα. Αφού έφτασαν στην Μούγκλα, πήραν ένα μικρό αστικό λεωφορείο και του είπαν να κατέβει στην τελευταία στάση.
Εκεί συνάντησαν όπως υποστήριξε, κάποιον Ομέρ, συνεργάτη του Haji, ο οποίος οδηγούσε ένα λευκό αυτοκίνητο.
Μπήκαν στο αυτοκίνητο με την οικογένειά του και τους οδήγησε σε μια δασώδη περιοχή και κατέληξαν στην παραλία όπου του είπε να περιμένει μέχρι το βράδυ και μετά έφυγε.
Ξαναήρθε το βράδυ με τα τρόφιμα για να τα φορτώσουν στο σκάφος και του είπε ότι επειδή πλήρωσε λιγότερα από τους άλλους θα πρέπει να βοηθήσει.
Υποστήριξε ότι ο ρόλος του ήταν να ταΐζει τον κόσμο και να δίνει χαπάκια δραμαμίνες σε όσους ζαλίζονταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Τον καπετάνιο δεν τον είδε, όπως ισχυρίστηκε.
Ενδεικτική είναι και η κατάθεση που έδωσε ένας εκ των μεταφερόμενων που ισχυρίστηκε ότι έφυγε από το Ιράκ στις 4 Ιουνίου και πήγε στην Τουρκία με σκοπό να πάει σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης γιατί είχε πολλά προβλήματα στο Ιράκ.
Ενώ βρισκόταν σε ένα πάρκο στην Κωνσταντινούπολη, όπου συχνάζουν πολλοί Κούρδοι τους πλησίασε ένας άνδρας και τους ρώτησε αν ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στην Ευρώπη έναντι 4.000 ευρώ.
Μετά από μερικές μέρες τον μετέφεραν με ένα φορτηγό μαζί με άλλους σε μία άγνωστη δασώδη περιοχή όπου περίμεναν περίπου 30 λεπτά.
Κοντά στην ακτή φαινόταν ένα σκάφος ιστιοπλοϊκό να περιμένει.
Πριν επιβιβαστούν τους ζητήθηκε να παραδώσουν τα κινητά τους και τους τα έδωσαν λίγο πριν επιβιβαστούν στο σκάφος για να καλέσουν τις οικογένειες τους ώστε να πληρώσουν για την μεταφορά τους με το σύστημα HAWALA.
Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρίσταται η δικηγόρος κ. Αικατερίνη Βολονάκη.