Ειδήσεις

Αλαλούμ με τους λογαριασμούς ρεύματος – Κώδωνας κινδύνου από τους παρόχους

Αντίθετοι με τις προτάσεις της ΡΑΑΕΥ για τον τρόπο άρσης των έκτακτων μέτρων

Νομοθετικό κενό, σύγχυση στους καταναλωτές και αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος εκτιμούν ότι προκαλούν οι προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για τον τρόπο επαναφοράς της ρήτρας από την 1η Οκτωβρίου.

Η ΡΑΑΕΥ ως γνωστόν έδωσε σε δημόσια διαβούλευση τα μέτρα που εισηγείται να ισχύσουν μέχρι την επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα με σκοπό τη διαφάνεια στην τιμολόγηση και τις συμβάσεις.

Ωστόσο με βάση τις θέσεις των παρόχων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ρυθμιστική Αρχή μόνο αυτό δεν επιτυγχάνεται.

Νομοθετικό κενό
Για παράδειγμα η ΔΕΗ και ο ΗΡΩΝ στις τοποθετήσεις τους κάνουν λόγο για νομοθετικό κενό για τη μετάβαση από το σημερινό έκτακτο καθεστώς (προαναγγελία τιμών και παγωμένες ρήτρες) στο πρηγούμενο με τις ρήτρες.

Αν και ο νομοθέτης προέβλεψε τη μετάβαση από το καθεστώς της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια χωρίς αυτή, δεν έχει ορίσει τη φόρμουλα επαναφοράς της.

Αυξήσεις
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ η πρόταση της ΡΑΑΕΥ να αναγγείλουν οι πάροχοι στις 31 Ιουλίου την τιμή βάσης για τη λειτουργία της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Οκτωβρίου μπορεί να πυροδοτήσει τον κίνδυνο μεγάλων αυξήσεων αφού μεσολαβεί ένα διάστημα δύο μηνών με αβέβαιη την πορεία των τιμών ενέργειας. Επίσης σημειώνει τον κίνδυνο σύγχυσης καθώς οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να τιμολογούνται με τον τρέχοντα τρόπο (προαναγγελία τιμών του επόμενου μήνα από τις 20 του προηγούμενου) και ξαφνικά την 1η Οκτωβρίου θα βρεθούν στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ομαλή μετάβαση
Η ΔΕΗ προτείνει μία πιο ομαλή μετάβαση. Σύμφωνα με την εισήγηση της οι πάροχοι να ενημερώσουν στις 31 Ιουλίου τη μεθοδολογία (βασική χρέωση και συντελεστές) διαμόρφωσης των τιμολογίων από την 1η Οκτωβρίου αλλά τον ακριβή μαθηματικό τύπο να τον γνωστοποιήσουν στις 20 Σεπτεμβρίου χωρίς δηλαδή να απαιτηθεί το κλείδωμα των τιμών δύο μήνες νωρίτερα από την 1η Οκτωβρίου.

Λύση – γέφυρα
Μία λύση – «γέφυρα» προτείνει και ο ΗΡΩΝ αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο.

Η εταιρεία ενέργειας επισημαίνει πως η πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες θα δίνουν στους παρόχους τη δυνατότητα διατήρησης των υφιστάμενων τιμολογίων (παγωμένες ρήτρες) με την προϋπόθεση ότι οι πελάτες θα παραμένουν – αν το επιθυμούν – με βάση το χρονικό διάστημα επιλογής τους.

Αν θελήσουν να αλλάξουν τιμολόγια και να επιλέξουν αυτά με τις ρήτρες θα μπορούν εύκολα να το κάνουν.

«Συνεπώς, η έξοδος από τα έκτακτα μέτρα διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης δεν μπορεί να

εκμηδενίσει τη θετική επίδραση που είχαν αυτά στον τελικό καταναλωτή και να καταργήσει την ελευθερία παραμονής στο ειδικό τιμολόγιο από τους καταναλωτές που το επιλέγουν έναντι της υποχρεωτικής μετάπτωσής τους σε ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο με ρήτρα αναπροσαρμογής», εξηγεί ο ΗΡΩΝ.

Οι κατηγορίες τιμολογίων
Οι υπόλοιποι πάροχοι όπως η Elpedison, η Φυσικό Αέριο Ελλάδος και η ΖeniΘ διαφωνούν με τις προτεινόμενες κατηγορίες τιμολογίων της ΡΑΑΕΥ.

«Θεωρούμε πως η σχετική λίστα δεν πρέπει να είναι περιοριστική και πως οι προμηθευτές έχουν τη δυνατότητα διάθεσης και άλλων προϊόντων με διαφορετική τυπολογία», σημειώνει χαρακτηριστικά η Elpedison.

Για κίνδυνο υπερύθμισης της αγοράς κάνει λόγο η ZeniΘ.

Οι συμβάσεις
Στο σύνολο τους, οι πάροχοι κρίνουν ως γραφειοκρατική και ιδίως κοστοβόρα την υποχρέωση που προτείνει η ΡΑΑΕΥ για ενημέρωση με ατομικές επιστολές των πελατών τους που στο διάστημα της ενεργειακής κρίσης είδαν τους όρους και τα τιμολόγια των συμβάσεων τους να αλλάζουν.

Ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στην ενημέρωση, όπως η χρήση ψηφιακών μέσων ενημέρωσης, ενώ ανάλογα είναι και τα αιτήματα τους αναφορικά με την αποστολή νέων συμβάσεων προς υπογραφή, εφόσον αυτό απαιτείται.

Πηγή: ΟΤ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου