Ρεπορτάζ

«Ονειρο θερινής νυκτός» η κατεδάφιση αυθαιρέτων στο νησί της Ρόδου!

• Επιβεβαιώνονται στο ακέραιο τα δημοσιεύματα της «δημοκρατικής» • Κανείς δεν ενημέρωσε αρμοδίως για την αποδοχή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που θέτει υπό αμφισβήτηση πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν καταστεί αμετάκλητα προ πολλού • Ασκήσεις επί χάρτου μεταξύ επιτελών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και των αναδόχων του έργου της κατεδάφισης

Το τι μέλλει γενέσθαι με την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση υλοποίηση, με πόρους του Πράσινου Ταμείου, κατεδάφιση αυθαιρέτων επί του αιγιαλού και σε δάση της Ρόδου αποτελεί πλέον αντικείμενο σεναρίου καλογυρισμένης ταινίας επιστημονικής φαντασίας.
Θυμίζουμε ότι συνολικά προβλέπεται στη Ρόδο η κατεδάφιση 219 τελεσίδικων πρωτοκόλλων αυθαιρέτων, εκ των οποίων 135 σε αιγιαλό, 54 σε δάση και 30 πολεοδομικά.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται αυθαίρετα στη λιμενική ζώνη της Ακαντιάς, στο Φαληράκι, στην Καλλιθέα, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Σορωνή, στ’ Αφάντου, στην παραλιακή ζώνη της πόλεως Ρόδου και κυρίως στις παραλίες του Ελλη και του Καζίνο, στα Λοθιάρικα της Λάρδου, στην Κρεμαστή, στον Αρχάγγελο, στο νέο Καρνάγιο, στη Λίνδο, στην Τσαμπίκα, στο Γεννάδι, στα Κολύμπια, στην Ιαλυσό (Ιξιά, παραλία Μπικίνι κλπ), στο Παραδείσι, στα Βληχά, στην Κρητηνία, στην Αγία Αγάθη, στο Κιοτάρι και στα Καβουράκια.
Σημειώνεται ότι οι κατεδαφίσεις μετά από την ψήφιση διαδοχικών τροπολογιών είχαν ανασταλεί ενώ δεν εκτελούνται κατεδαφίσεις εντός του καλοκαιριού για την προστασία του τουρισμού.
Μετά την εκτέλεση μέρους των ως άνω κατεδαφίσεων σε παράγκες και σπίτια αδυνάμων οικογενειών με παιδιά στο νησί της Ρόδου, ούτε μια από τις προγραμματισμένες και μάλιστα με αριθμό προτεραιότητας, λόγω παλαιότητας, των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, δεν εκτελέστηκε.
Η ανάδοχος εταιρεία, που επένδυσε σε μέσα και προσωπικό, παραμένει απλήρωτη με την σύμβασή της να είναι ενεργή και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, που είναι αντισυμβαλλόμενη, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με αγωγές αποζημίωσης.
Με δεδομένο ότι τα πρωτόκολλα δεν ήταν ενημερωμένα και η όλη διαδικασία έγινε express ίσως για να ικανοποιηθεί μια μερίδα πολιτών που «διψούσε για αίμα» ένεκα της πολυετούς εκμετάλλευσης των παραλιών ως και των δυσκολιών της πρόσβασής της σε αυτές, τα όσα καταγράφονται στο τελευταίο διάστημα είναι κωμικοτραγικά.

Οι επιχειρήσεις στα Στεγνά και στην ευρύτερη περιοχή του Αρχαγγέλου ματαιώθηκαν για να έρθει πλέον το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να γνωμοδοτήσει τον Απρίλιο του 2024 υπέρ των θέσεων που είχαν εκφραστεί από τους παρανομούντες και μάλιστα δικαίως καθώς τα πρωτόκολλα δεν έχουν ενημερωθεί.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ειδικότερα ότι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης στα Δωδεκάνησα θα πρέπει να επανεξεταστούν με νέες αυτοψίες πριν εκτελεστούν και η απόφαση δίνει, όπως έγραψε η «Καθημερινή» «το φιλί της ζωής» για τουλάχιστον μία διετία σε όσους καταπάτησαν ή/και έχτισαν αυθαίρετα στις ακτές των νησιών.
Ενώ όμως η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έγινε αποδεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αίσθηση προκαλεί το γεγονός, ότι επιδιώκεται αφού βρεθεί «φόρμουλα» για να ρυθμιστούν εκκρεμότητες με το Πράσινο Ταμείο να αναλάβει το έργο κατεδαφίσεων, εκτός σειράς στην οικεία λίστα, η ανάδοχος εταιρεία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν συναντήσεις και συσκέψεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου προκειμένου να δρομολογηθεί η κατεδάφιση αυθαιρέτων στην «Κούνα», στο «Οασις» της Καλλιθέας», στο «Καλάμι», στο «Τζόρνταν» και στην Αγία Μαρίνα, που το κατάστημα ούτως ή άλλως, σφραγίστηκε!
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξωθεσμικοί παράγοντες παρεμβαίνουν με ιδιαίτερη θέρμη να συνδράμουν το έργο των κατεδαφίσεων καθώς και των σφραγίσεων, έχοντας μάλιστα και έργο τοποτηρητών ως και… ρεπόρτερ.
Εν πάση περιπτώσει, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Γ΄ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (60/2024) που έρχεται σε απάντηση ερωτημάτων που κατέθεσε η (αρμόδια για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων) Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
«Περίληψη Ερωτήματος: Ερωτάται εάν: α) Η ένταξη των περιοχών ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο ή η επικείμενη, μετά το νόμο 5092/2024, ακριβέστερη οριοθέτηση (επανακαθορισμός) αιγιαλού ή η επιγενόμενη αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας, ως μεταγενέστερα γεγονότα, μπορούν να θέσουν εν αμφιβάλω το κύρος ή την εκτελεστότητα εκδοθέντων Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης Αυθαιρέτων Κτισμάτων εντός ζώνης αιγιαλού, που έχουν ήδη καταστεί αμετάκλητα. Σε περίπτωση θετικής απάντησης, υπό ποιους όρους μπορεί να ανασταλεί η εκτέλεση των εν λόγω πρωτοκόλλων κατεδάφισης, και β) Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, εφ’ όσον δεν προβεί στην εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, παραλείπει ή όχι νόμιμα οφειλόμενη ενέργεια».
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Τμήμα Γ’) γνωμοδότησε μεταξύ άλλων ως εξής:
«Α) Στην περίπτωση της ένταξης στο Εθνικό Κτηματολόγιο των περιοχών στις οποίες ίσχυε ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου, και ενόψει της επικείμενης ακριβέστερης οριοθέτησης – επανακαθορισμού αιγιαλού στις περιοχές αυτές, μετά την ουσιαστική κατάργηση των διατάξεων περί αιγιαλού και παραλίας του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου, δυνάμει των διατάξεων του ν. 5092/2024, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απέχει από πράξεις εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων χτισμάτων εντός αιγιαλού, τα οποία έχουν εκδοθεί με βάση τον Κανονισμό αυτό, λόγω της ως άνω ουσιώδους μεταβολής του νομοθετικού καθεστώτος της περιοχής αυτής και της συνακόλουθης αλλαγής των πραγματικών δεδομένων, στα οποία στηρίχθηκε η έκδοσή τους. Εκτέλεση πρωτοκόλλου κατεδάφισης αυθαιρέτου χτίσματος που εκδόθηκε υπό το προϊσχύσαν δίκαιο από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, δύναται να πραγματοποιηθεί από την ως άνω Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μόνο εφόσον το πρωτόκολλο συνοδεύεται από επικαιροποιημένη έκθεση αυτοψίας της εν λόγω αρμόδιας Υπηρεσίας (Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων), στην οποία θα βεβαιώνεται ότι το επίμαχο αυθαίρετο ακίνητο εμπίπτει εντός ζώνης αιγιαλού, όπως αυτή ορίζεται πλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 5092/2024.
Β) Στο δεύτερο ερώτημα προσήκει η απάντηση ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μη εκτελώντας, στον παρόντα χρόνο, τα εν λόγω πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων χτισμάτων εντός αιγιαλού, δεν παραλείπει, κατ’ αρχήν, νόμιμη οφειλόμενη ενέργεια, καθόσον, μετά την έναρξη ισχύος του ν. 5092/2024, προκαλείται αμφιβολία ως προς το εάν εξακολουθεί να υφίσταται το νόμιμο έρεισμα των πρωτοκόλλων αυτών. Τα πρωτόκολλα αυτά οφείλει να εκτελέσει μόνο εάν συνοδεύονται από επικαιροποιημένη έκθεση αυτοψίας της αρμόδιας Υπηρεσίας που τα εξέδωσε (Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων), στην οποία θα βεβαιώνεται ότι τα επίμαχα αυθαίρετα κτίσματα εμπίπτουν εντός ζώνης αιγιαλού, όπως αυτή ορίζεται πλέον, κατ’ άρθρο 3 του ν. 5092/2024».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου