Μνήμες από το ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ρόδου ξύπνησαν στη διάρκεια του συμποσίου που ξεκίνησε χθες το πρωί στο «Ακταίον».
Το συμπόσιο διοργανώνεται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου, με την ευκαιρία της 70ης επετείου από την απέλαση των Εβραίων της Ρόδου και της Κω, το 1944.
Οι εργασίες του συμποσίου, που διεξάγεται παρουσία αστυνομικών, εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, θα διαρκέσουν έως τις 24 Ιουλίου.
Η διοργάνωση θα φέρει στο φως στοιχεία από τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί από επιστήμονες οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για την τύχη των Εβραίων, που έζησαν στη Ρόδο και την Κω και απομακρύνθηκαν βίαια από τους Γερμανούς.
Δεν είναι τυχαίο που τις εργασίες του συνεδρίου τιμούν 400 Εβραίοι απόγονοι αρκετών ανθρώπων που δοκιμάστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Το παρών δίνουν στο συμπόσιο και Εβραίοι της Ρόδου, που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα του Άουσβιτς και του Νταχάου και κατάφεραν να επιζήσουν.
Μεταξύ αυτών είναι και η κ. Στέλλα Λεβί, που από τότε που ελευθερώθηκε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, ζει στην Ιταλία. Ήρθε στη Ρόδο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα και χθες παρακολούθησε τις εργασίες του συμποσίου.
«Με τους Ροδίτες ποτέ δεν είχα προβλήματα. Με ανθρώπους της ηλικίας μου μεγαλώσαμε μαζί, κλάψαμε, γελάσαμε, μοιραστήκαμε τις ζωές μας και τα προβλήματα μας. Διατηρώ ακόμη δεσμούς φιλίας με πολλούς ανθρώπους. Έφυγα από τη Ρόδο όταν ήμουν 20 χρονών. Είναι δύσκολο να περιγράψω τις συνθήκες και όσα έζησα στη Γερμανία. Όταν χάνεις το όνομα σου και γίνεσαι ο αριθμός, που σου χαράζουν στο χέρι, τότε παύεις να υπάρχεις. Παύεις να είσαι άνθρωπος. Τα κατοικίδια είχαν καλύτερη ζωή από εμάς . Αυτά που έζησα εκεί δεν περιγράφονται εύκολα με λόγια. Έμεινα στο στρατόπεδο έντεκα μήνες. Όταν ελευθερώθηκα πήγα στην Ιταλία, όπου και ζω μόνιμα. Δεν παραλείπω να έρχομαι στη Ρόδο », δήλωσε η κ. Λεβί που σήμερα είναι ενενήντα ετών .
Στη διοργάνωση του συμποσίου αναφέρθηκε η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ Ειρήνη Τόλιου.
«Το 1944 απελάθηκαν 1661 Εβραίοι, που ζούσαν στη Ρόδο και στην Κω. Μεταφέρθηκαν αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έχουμε βρει όλα τα ιστορικά έγγραφα που τεκμηριώνουν όσα έγιναν τότε.Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ρόδου γίνεται γνωστό σε όλο τον κόσμο. Σας θυμίζω πως εικόνες από το συμπόσιο καταγράφει τηλεοπτικό συνεργείο της κρατικής ιταλικής τηλεόρασης Rai due», είπε η κ. Ειρήνη Τόλιου και πρόσθεσε πως η προετοιμασία για το συμπόσιο ξεκίνησε στο τέλος του 2013.
Η κ. Ειρήνη Τόλιου ευχαρίστησε την πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου κ.Μπέλα Ρέστη και την πρόεδρο της διαχειριστικής επιτροπής κ. Κάρμεν Κόεν για την αμέριστη συμπαράσταση και τη βοήθεια τους για την διοργάνωση του συμποσίου.
Με τη βοήθεια της κρατικής Ιταλικής τηλεόρασης θα ετοιμαστεί και ντοκιμαντέρ που θα προβάλλεται σε όλο τον κόσμο.
Στο συμπόσιο αναφέρθηκε και ο γενικός διευθυντής του Μουσείου το Ολοκαυτώματος στη Νέα Υόρκη κ. Vadim Altskan.
«Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Δίνουμε επίσης το παρών στις εκδηλώσεις για την 70η επέτειο του ολοκαυτώματος και στο συμπόσιο. Παρουσίασα στην ομιλία μου στοιχεία για την ψηφιοποίηση των ιστορικών αρχείων που έχουν βρεθεί. Όλα πηγαίνουν καλά χάρη και στην καλή συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Έχει υπογραφεί άλλωστε και μνημόνιο συνεργασίας. Έχουμε την ευθύνη για όλα τα αρχεία που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη και αφορούν τους Εβραίους», δήλωσε ο κ. Vadim Altskan.
Σε ερώτηση για τις δυσμενείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Vadim Altskan δήλωσε:
«Είμαι ιστορικός και όχι πολιτικός. Δίνω το παρών σε ένα σημαντικό ιστορικό συμπόσιο. Δεν με χαροποιεί ο πόλεμος. Είμαι εδώ για να δημοσιοποιηθούν οι έρευνες που έχουν γίνει».
Στις εκδηλώσεις που έγιναν ήδη στην Κω, με την ευκαιρία της επετείου του ολοκαυτώματος, αναφέρθηκε πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής της Ισραηλιτικής Κοινότητας κ. Κάρμεν Κοέν.
«Σήμερα ξεκίνησε το συμπόσιο που έχει ως θέμα το ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ρόδου και της Κω. Λαμβάνουν μέρος 25 ομιλητές από αρκετές χώρες του κόσμου. Οι περισσότεροι έχουν διεξάγει ιστορικές έρευνες. Αύριο το πρωί θα γίνει τελετή στο κοιμητήριο μας. Εν συνεχεία θα τελεστεί εκδήλωση στο κτήριο της ΑΣΤΕΡ. Εκεί είχαν φυλακιστεί οι Εβραίοι πριν από την αναχώρηση τους από τη Ρόδο. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 27 Ιουλίου στη Μεσαιωνική Πόλη», δήλωσε η κ . Κάρμεν Κοέν και πρόσθεσε πως το συμπόσιο είναι η μεγαλύτερη συνάντηση που έχει γίνει ποτέ για το ολοκαύτωμα.
Στο συμπόσιο αναφέρθηκε και ο καθηγητής του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γιάννης Σακκάς.
«Στόχος μου είναι να διεξάγω έρευνα για τη λειτουργία της εβραϊκής κοινότητας και την τύχη των Εβραίων μετά την μεταφορά τους από τη Ρόδο και την Κω, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εξέτασα πως έγιναν οι συλλήψεις, πως αντέδρασαν οι άλλες κοινότητες και κυρίως οι Ιταλοί και οι Έλληνες. Αναλύουμε ακόμη τη στάση των συμμάχών στη μετακίνηση και εξόντωση των Εβραίων», είπε ο κ. Σακκάς.
Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο αντιπεριφερειάρχης και νέος δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο αντιπρύτανης κ. Σπύρος Συρόπουλος και άλλοι.
«Ο ελληνικός λαός είναι ευαισθητοποιημένος σε τέτοια ζητήματα. Οι Δωδεκανήσιοι συμπαραστάθηκαν στην Εβραϊκή Κοινότητα και βοήθησαν για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε και να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους, που βασανίστηκαν τόσο», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης.
«Χαιρετίζουμε το συμπόσιο. Πρόκειται για μια σημαντική εκδήλωση μνήμης για ένα σημαντικό κομμάτι από το ιστορικό παρελθόν της Ρόδου που ήταν ένα υγιές πολυπολιτισμικό κομμάτι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο κ. Συρόπουλος.
https://www.dimokratiki.gr/23-07-2014/xipnisan-sti-rodo-mnimes-apo-olokaftoma-ton-evreon/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.