Ειδήσεις

Φωτιές στη ΝΔ για τη «διαδοχή» Μεϊμαράκη

Πώς υποδέχθηκαν οι γαλάζιοι βουλευτές την εισήγηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για εσωκομματικές κάλπες στις 30 Αυγούστου. Κερδίζει πόντους η παραμονή του στην ηγεσία μέχρι… νεωτέρας. Το σενάριο εθνικών εκλογών και πώς επηρεάζει τα εσωτερικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε γρίφο εξελίσσεται η ημερομηνία, αλλά και ο τρόπος εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ. Στο περιθώριο της κρίσιμης χθεσινής συνεδρίασης στη Βουλή, υπήρξαν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, επαφές μεταξύ των γαλάζιων στελεχών και διαρροές από πολλές πλευρές και προς πολλούς αποδέκτες, χωρίς πάντως να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι και τώρα το σκηνικό.

Το βέβαιο είναι ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υπό την πίεση διαφόρων στελεχών (Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης κ.ά.), αποφάσισε να εισηγηθεί το στήσιμο των εσωκομματικών καλπών στις 30 Αυγούστου, ημερομηνία πάντως που, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ισχύσει τελικά για την εκλογική διαδικασία.

Και αυτό διότι οι γαλάζιοι βουλευτές (τουλάχιστον 50 από τους 76) μέσα σε λίγες ώρες συνυπέγραψαν κείμενο ζητώντας να μην εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος αυτήν την ημερομηνία, αλλά αργότερα, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στη χώρα και στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Αν οι υπογράφοντες βουλευτές είναι περισσότεροι από τους μισούς, αυτό θα έχει τη δική του σημασία», έλεγε νωρίτερα στο Euro2day.gr συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη.

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος έχει διαμηνύσει ότι πολύ δύσκολα ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος σε οργανωτικό επίπεδο στο τέλος του Αυγούστου.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πάντως, επιμένει ότι από την ώρα που υπάρχουν στελέχη τα οποία διαφωνούν ανοιχτά με την παράταση της θητείας του, θα πρέπει να επιμείνει στις καθαρές λύσεις και στην εισήγησή του για τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καταθέτοντάς την στην Πολιτική Επιτροπή η οποία πιθανόν να προσδιορίσει το χρόνο της διαδοχής. Σε συνομιλία του, μάλιστα με δημοσιογράφους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι και ο ίδιος υποψήφιος.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ τις προηγούμενες μέρες είχε συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος φέρεται να συμφωνεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη στη διαδικασία εκλογής, ιδίως όταν η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Στο ίδιο μήκος κύματος δείχνει να κινείται και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ανοιχτό στην κοινωνία

Εκτός από το χρόνο εκλογής, πολλή συζήτηση γίνεται και για τη διαδικασία. Το θέμα άνοιξε ο νυν πρόεδρος, θέτοντας ζήτημα εκλογής από το συνέδριο και όχι από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό, με τους περισσότερους πάντως βουλευτές να διαφωνούν, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το κόμμα χρειάζεται να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και να μην περιχαρακωθεί εκ νέου.

Από την πλευρά τους, οι δελφίνοι δεν αποκλείουν η συμπεριφορά του προέδρου να είναι τακτική ελιγμών, προκειμένου να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος, ωστόσο άπαντες παραδέχονται ότι πολλά θα κριθούν και από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Εφόσον, για παράδειγμα, επαληθευθεί το σενάριο και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, εκ των πραγμάτων οι εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ θα παραπεμφθούν στο προσεχές μέλλον και το κόμμα θα πορευτεί στη μάχη της κάλπης με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή έναν μεταβατικό πρόεδρο, ο οποίος νομιμοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα. Θα πρέπει να του δώσουμε ένα τράτο αρκετών μηνών», δήλωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι ενώ η χώρα δεν έχει σταθεροποιηθεί να κινούνται εσωκομματικές διαδικασίες. Επεσήμανε ότι αλλαγή στο καταστατικό δεν μπορεί να γίνει επιπόλαια, «όμως υπάρχουν και μεσαίες λύσεις», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια.

«Όταν ξεκινήσει η διαδικασία, θα το μάθετε πρώτος», ανέφερε σε δημοσιογράφο. Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρεί ότι η εκλογή θα πρέπει να γίνει από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος και πριν από το τακτικό συνέδριο του 2016.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου